pondělí 27. července 2015

Hraboš polní hubení

S rychlým rozmnožováním souvisí občasné přemnožení hrabošů. Ovšem po vlně obrovské početnosti, která přichází jednou za dva až čtyři roky ke konci léta, následuje vymírání. Je menším zástupcem čeledě hrabošovitých. Přenáší především horečnaté onemocnění. Působí škody na uskladněných potravinách, ale také na polích, pastvinách nebo v sadech.


Kmen: Hlodavci Obtížnost hubení : klikem rozbalíte leták.

Barva: Barva srsti žluto-hnědo-šedá, na spodní straně stříbřitě šedá, někdy s nádechem do žluta. Rozmnožovanie hraboša veľmi ovplyvňujú poveternostné podmienky. Srst zbarvena od hnědé až po šedou, břišní strana bývá světlejší. Vyskytuje se v kontinentální Evropě kromě Skandinávie, v Rusku a na Blízkém Východě, je to typický obyvatel travnatých stepí, luk a polí.


Na polích je účinnou prevencí včas provedená podmítka s hlubokou orbou, která ničí hraboší nory, vyhání je ven a nutí je, aby opustili místa na kterých jsou nežádoucí. Hraboš má malé a poměrně skryté ušní boltce. Polytanol je přípravek ve formě granulátu uvolňujícího plyn k ochraně proti hraboši polnímu a hryzci vodnímu.


Používá se k ochraně luk, pastvin, ovocných dřevin, zeleniny, okrasných rostlin a polních plodin. Unlimited DVR storage space.

This feature is not available right now. Velikost přibližně mezi až centimetry, samec bývá větší než samice a dosahuje váhy až gramů. Od myši se liší hlavně krátkým ocasem a robustnější stavbou těla a zaobleným čenichem. Dovolíme si říci, že hraboš polní pro nás na našich zahradách a polích představuje velké nebezpečí. Při přemnožení tohoto hlodavce na poli nemá vaše úroda šanci.


Hubení hrabošů se provádí zejména za účelem ochrany lidského zdraví a zabránění způsobení škod. Deratizace je součástí ochrany před škůdci, známé pod zkratkou DDD a splňujeme veškeré. Deratizace dezinfekce dezinsekce hubení škůdců hradec králové krysa, hryzec vodní, hraboš polní , dezinsekce hubení škodlivých živočichů rus, mravenec. V těchto norách žije větší. Od nory k noře si vykousává hladké chodníčky.


Takové území je pak spletí křížem krážem vedoucích pěšinek a bludištěm chodeb pod zemí. U vchodů do chodeb bývají často kupky vyhrabané hlíny. Na povrchu půdy vyšlapává mezi jednotlivými vchody vegetaci a vytváří tak zřetelné chodbičky. Budou nás zajímat dva hlavní zástupci: hryzec vodní a hraboš polní.


Používáme pouze schválené přípravky, určené k hubení hlodavců. Tyto přípravky ukládáme do deratizačních staniček, které je chrání před znehodnocením a současně před zneužitím nástrahy, nebo dosažením nástrahy dětmi či necílovými organismy jako domácími zvířaty nebo volně žijícími zvířaty. Obrázek: , autor: Factumquintus.


Pokud jsou příslušnící čeledi myšovitých proslulí téměř lavinovitou rozmnožovací schopností, pak rychlost rozmnožování hraboše polního překonává vše, co známe u jiných druhů savců.

V poslední době se při hubení jakéhokoliv škůdce stále častěji využívá elektronických odpuzovačů a plašičů. Ty fungují na principu vysílání ultrazvukového signálu , který je pro hryzce nepříjemný a donutí ho opustit váš pozemek. Je zaměřena hlavně na ekonomické důsledky. V 3-týdnu se začíná rozmnožovat. Během jednoho roku se může počet hrabošů zvýšit až stonásobně!


Hraboši škodí hlavně v zemědělství, okusují zeleň, kmeny starých stromů atd. Nebo chemie na odpuzení koček nebo hubení hrabošů? Velikost je přibližně mezi až centimetrů, ocas je dlouhý až centimetry. V našich podmínkách je to především hraboš polní , hryzec, krysy, polní zajíc.


Jedinečnost Rodenatoru spočívá v tom, jak jednoduše a rychle dokáže eliminovat konkrétního škůdce včetně likvidace rozsáhlého systému vybudovaných nor, a to vše bez pomoci toxických látek. Provádí se čtyřmi hlavními způsoby – nejčastěji mechanickými a chemickými prostředky, případně pomocí rozšíření chorob mezi hlodavce nebo nasazením přirozených nepřátel, jako jsou kočky. Srst mají různě zbarvenou, od hnědavě šedé přes nažloutlou, narezavělou nebo skořicovou až k téměř hnědé nebo šedohnědé. Břišní strana bývá zpravidla světlejší. Nejblíže podobným tvorem, žijícím v české přírodě, je hraboš polní , od kterého se odlišuje na prvý pohled málo zřetelnými znaky.


Výskyt na Slovensku bol doložený na 9 územia. Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov hraboš poľný patrí medzi najmenej ohrozené druhy , stav celkovej populácie je stabilný.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky