úterý 28. července 2015

Rybíz pěstování

Pěstování růžového rybízu je stejné jako u červených či bílých odrůd. Jak rybíz pěstovat Keře donesené na jaře nebo na podzim ze školky na den namočíme do vody a až potom vysadíme. Sazenice keřového rybízu lze rychle namnožit řízkováním. U stromkového rybízu neopomeneme na oporu kmínku. Vhodné je okolí keřů i stromků zamulčovat, aby se tak předešlo tvorbě plevele a případnému poškození kořenů při jeho odstraňování.


Keře vysazujeme na vzdálenost 5-3m x 1-2m, dle odrůdy.

Stromky vysazujeme do sponu 2-5m x 8-1m. Rybíz ( rybíz červený a černý - latinsky ribes rubrum nigrum) asi není třeba nijak zvlášť představovat, je to oblíbené bobulové ovoce, které najdeme. Keř černého rybízu je schopen vyrůst až do dvoumetrové výšky. Plody se na keři objevují od června do konce července. Pusťte se do pěstování černého rybízu podle tohoto jednoduchého postupu.


Protože rybíz na jaře brzo raší, sázíme silné – 2leté sazenice na podzim. Poškozené a příliš dlouhé kořeny jim. Kříženec černého rybízu a angreštu dostal jméno josta.


Získává si stále větší oblibu, protože plody jsou větší než černých rybíz , mají jemnější chuť i aroma, ale jejich přínos pro zdraví zůstává zachován.

Rybíz červený (Ribes rubrum) je ovocný keř, jehož plody jsou malé jedlé bobule červené barvy s nakyslou chutí. Patři do čeledi meruzalkovité. Bobule vyrůstají na větvičkách v plodenstvích , malých hroznech. Rybíz bude každoročně dávat bohatou úrodu velkých bobulí pouze při pravidelné údržbě řezem.


Jak postupovat od prvního roku u rybízu červeného. Rybíz - pěstování na zahradě Meruzalka je méně známý a používaný název pro rybíz (Ribes), což je keř z čeledi meruzalkovitých. Rybízy jsou jednodomé a dvoudomé opadavé, ojediněle však i stálezelené keře. Pěstování a odrůdy: Angrešt, rybíz bílý, rybíz černý, rybíz červený, josta Dobrý den, máme menší zahradu a rozhodli jsme se , že budeme pěstovat drobné bobuloviny namísto jabloní. Kde se u nás rybízy vzaly?


Historie pěstování rybízů nemá úplně jasné kořeny, víme však, že již v 15. Pro jednoduchost pěstování v našich klimatických podmínkách patří rybíz k nejčastěji pěstovanému ovoci. Zaslouží si to, protože je velmi cenný pro naše zdraví. Jenže když je ho najednou velká úroda, často nevíme, co s ním.


Inspirujte třeba se našimi tipy. Pěstování černého rybízu je tedy několik stovek let starou tradicí, která by si zasloužila obnovit, neboť jeho léčebné účinky jsou již dávno prověřené a přesto se u nás černý rybíz pěstuje tak málo! Každý rybíz má jiné nároky. Rybíz má stejné nároky na půdu jako angrešt.


Nedaří se mu v půdách příliš těžkých, příliš suchých nebo naopak s vysokou hladinou spodní vody.

Nejvíce květních pupenů je v horní a pak ve střední části výhonu. Naopak ve spodní třetině květní pupeny téměř chybí. Máte-li rádi angrešt a černý rybíz, můžete mít obě plodiny v jedné. Můžeme si vybrat stromky nebo keře, na rozdíl od angreštu mi ale u rybízu přijde keřová forma přirozenější, navíc keře jsou téměř věčné, kdežto stromky se po cca letech vyčerpají a přestávají rodit. Keře rybízu přinášejí bohaté a pravidelné sklizně drobného ovoce již záhy po výsadbě.


Rybíz je velmi zdraví, obsahuje mnoho látek důležitých pro. Nenáročné keříky můžete pěstovat v nížinách i na horách. Zajímavost: Rybízy pěstované jako keře vydrží až le, varianty na kmínku jen asi polovinu.


Půda: Hluboká, humózní a dostatečně vlhká. Bílé a červené odrůdy mají rády půdy lehce kyselé, černý rybíz zase vápník. Kdo by nechtěl mít na své zahradě rybíz , když jej milují děti (nevadí jim ani jeho kyselost), dají se z něj připravovat marmelády, šťávy, víno.


Obecná charakteristika, pěstování , zpracování plody a další potřebné informace. NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ :Angrešt a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky