středa 29. července 2015

Hodnota ph v bazénu

Se správným pH vody se bude vodě v bazénu dařit dobře, v opačném případě nastávají problémy. Ideální hodnota vody je až 2. Osobně máme zkušenosti s tím, že vyšší hodnota pH může způsobovat u citlivějších osob pálení očí a kožní nepříjmenosti. Při hodnotách pH menších dochází ke korozi kovových součástí bazénu.


V případě, že voda v bazénu změní svoji barvu a začíná se pomalu čistit, přidejte přípravek Azuro Flokul nebo Azuro Projasňovač. Když se koupete v bazénu, určitě nechcete, aby Vám voda působila jakékoliv potíže.

Jedním z měřítek, jak posuzovat kvalitu vody, je hodnota pH. Jaká úroveň pH je ideální, jakým způsobem ji měřit a udržovat a co dělat, když nastanou problémy, o tom všem se dozvíte v tomto článku. Po aplikaci přípravku (dokonalém rozpuštěním v bazénu ) zkontrolujte pomocí testovací soupravy hodnotu pH a obsah aktivního chloru v bazénu.


Pokud je hodnota pH mimo uvedené rozmezí, použijte přípravky na snížení nebo zvýšení pH. Video se zabývá měřením hodnoty pH - což je číslo, kterým v chemii vyjadřujeme, zda vodný roztok reaguje kysele či naopak zásaditě. Při běžném používání bazénu se hodnota pH vody pomalu mění podle místního složení a tvrdosti vody. Kyselá nebo zásaditá voda přitom není dobrá.


Pohybuje se v rozmezí – 1 kdy hodnoty pod značí kyselou reakci a hodnoty nad značí zásaditou reakci.

Je-li nižší, snižuje se účinek chlóru či aktivního kyslíku a zkracuje se životnost zařízení. Nízké ph v bazénu může mít za následek vznik koroze na kovových součástech a blednutí plastů a fólií. Zatímco vyšší pH způsobuje tvorbu různých minerálních zákalů, příliš nízké pH způsobuje korozi kovových povrchů, blednutí barev bazénu a podráždění pokožky. Ta udává, zda je voda v bazénu zásaditá nebo kyselá. Pro zdravotní nezávadnost bazénové vody a správnou funkci přípravků se musí hodnota pH pohybovat v rozmezí až 4. Někdy se udává až 6. Pokud se budete držet pH neuděláte chybu.


Doporučovaná hodnota pH je 7-4. Na požadovanou hodnotu upravíme pomocí přípravků pH plus, případně pH mínus. Hodnotu pH určíme pomocí testeru pH. V eshopu naleznete kategorii úprava pH, pH minus, plus. Více informací o úpravě pH naleznete v článku Úprava pH v bazénu, měření a regulace.


Desinfekce vody v bazénu je velice důležitá. Máme-li v bazénu správné pH, můžeme se pustit do desinfekce vody. Jaké má být správné pH v bazénu ? Abyste v bazénu měli čistou vodu, je nezbytné mít vyváženou hodnotu pH.


Podle toho se určuje, zda je voda zásaditá či kyselá. Se stoupající hodnotou se pojí tvrdost vody.

Jeho aktuální hodnota je klíčová pro správné fungování přípravků bazénové chemie a působení bazénové vody na pokožku plavců. H hodnoty bazénové vody se odvíjí od konkrétního pH plnící vody a nutnosti tuto hodnotu zvýšit či naopak snížit. V normálním případě se přidáním 100g přípravku na 10m vody změní hodnota o 1. Při velkých odchylkách hodnot je nutné chemikálie přidávat po částech, abychom zabránili předávkování. Abychom maximalizovali účinek bazénové chemie, je důležité tuto hodnotu sledovat. K tomu nám poslouží jednoduchý kapkový tester pH nebo elektronický tester pH.


Oba zmíněné testery navíc většinou dokáží změřit i obsah chlóru ve vodě. Jeho hodnotu je nutné pravidelně měřit, ovlivňuje ji totiž mnoho aspektů, jako je například tvrdost vody, používaná bazénová chemie nebo, čistota vody a vlivy počasí. Nastavení a udržení pH na optimální hodnotě (8-4) je základním.


Probazen pH minus je přípravek na bázi granulí. Používá se v momentě, kdy je nutné upravit hladinu pH ve vodě. Optimální hodnota pH ve vodě se pohybuje v. H (angl. potential of hydrogen, lat. pondus hydrogenia, tj. „potenciál vodíku“), též vodíkový exponent je číslo, kterým v chemii vyjadřujeme, zda vodný roztok reaguje kysele či naopak zásaditě (alkalicky).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky