pondělí 24. srpna 2015

Hodnota chloru v bazenu

Tato koncentrace chloru účinně působí na řasy, bakterie a další mikroorganismy a není zdraví škodlivá. Rychle a spolehlivě jí dosáhnete použitím „chlor šoku“. Při tomto šokovém ošetření vody dochází k rychlému nárůstu koncentrace chloru ve vodě.


Hodnota pH ovlivňuje účinnost chloru ještě jedním způsobem. Při pH blížícímu se osmi a více se začíná daleko rychleji tvořit chlor vázaný!

To je také důvod proč při vyšším pH je voda daleko dráždivější a více zapáchá po chloru. Hodnota aktivního vázaného chloru se snižuje častější obměnou vody v bazénu (větší podíl vody odpouštěné a dopouštěné), dále použitím filtrů s obsahem aktivního uhlí, ale také, ať se to může zdát nelogické, šokovou chlorací. Hodnota chloru se samozřejmě musí udržovat v předepsaném rozmezí. Při dodržení těchto předepsaných hodnot, udržení správné hodnoty pH i alkality a při současném mechanickém čištění stěn a dna bazénu máte zaručeno, že voda v bazénu zůstane jasná, průzračná a křišťálově čistá. Poté ověřte pomocí testerů, zda se hodnota pH a koncentrace chloru v bazénové vodě pohybuje v optimálních hodnotách, tj.


Pokud ano, výše zmíněný postup zopakujte za až týdny. Pokud se Vám optimální koncentrace chloru dosáhnout nepodařilo, dávku přípravku opakujte ihned. Jako první si tedy zkuste změřit hodnotu pH vody, a pokud je příliš vysoká (ideální hodnota pH vody v bazénu by se měla pohybovat mezi – 5), snižte ji Savem pH-.

Pokud problém nadále zůstává, zkuste do vody přidat dávku Sava Chlor Šok a nepřetržitě ji filtrujte alespoň hodin. Dodáváme bazény, sauny a mobilní zastřešení. Poskytujeme poradenství při stavbě bazénů a saun. Nastavení a udržení pH na optimální hodnotě (8-4) je základním. Dle výsledného zbarvení se pak odečte hodnota.


Voda v bazénu vyžaduje neustálou kontrolu a tato testovací souprava vám pomůže ušetřit. Dobry den Chtela jsem se zeptat. Tento rok mame poprve bazen, takze jsme uplni amateri. Bazen je kryty, tudiz voda uz dosahl stupnu a radi bychom si sli zaplavat. Pokud je hodnota pH nižší, snižuje se tím dezinfekční účinek chlóru či aktivního kyslíku a zároveň se zkracuje životnost a funkce zařízení.


V případě vysokého pH se podporuje vznik usazenin solí vápníku a hořčíku. Zároveň vyšší pH vede ke dráždění očí a pokožky. Ideální hodnota pH pro bazény se pohybuje mezi pH 7. V případě tekuté varianty přípravek vylejte v požadovaném množství v blízkosti filtrace.


Chemii do bazénu v tabletové podobě je dobré vložit přímo do zásobníku, kde voda do bazénu přes filtr proudí. Hodnotu chloru v bazénu můžete kontrolovat kapkovým testerem. O problémech s vysokou koncentrací chloru, špatným pH, následným svědění očí a pokožky a zdravotních problémech bychom mohli napsat další článek.

Základem čisté vody v bazénu je správná hodnota pH. Doporučovaná hodnota pH je 7-4. Tester na měření hodnot pH, bal.


Pokusím se vám poradit, jak docílit snížení hodnot chlóru v bazénu. Vybírat můžete velké množství přípravků v eshopu v kategorii chlor šok (1kg, 3kg, 5kg, 10kg a 40kg). Nejlevnější chlor šok - ceny od 166Kč za 1Kg. Pak provádíme počáteční šokovou dezinfekci vody přípravkem SHOCK Chlor nebo RAPID Chlor. Další den dávkujeme tablety přes zapnutou filtraci plovákem, skimmerem nebo dávkovačem.


Obsah chloru a hodnotu pH kontrolujte 1x týdně kapičkovým testerem. Vůbec nejlepší je hromadění chlóru v bazénu předcházet. A to tím, že se vyhnete situacím, které jeho kumulaci napomáhají. Významný rozdíl mezi těmito dvěma způsoby je samozřejmě v množství potřebné chemikálie pro dosažení stejného účinku (chlornan sodný obsahuje cca. chloru ) a ve způsobu ovlivňování pH. Aplikace plynného chloru pH snižuje, aplikace chlornanu pH zvyšuje.


Důležité: Pro správné používání přípravku je nezbytné používat testovací soupravu na měření hodnoty pH a aktivního chloru v bazénové vodě. V jednom z mých předešlých článků jsem se pokusil vysvětlit, jaký vliv má pH na účinnost desinfekce bazénové vody chlorem. Víme, že čím nižší je pH, tím vyšší je účinnost chloru a tím víc vzrůstá hodnota oxidačně redukčního potenciálu. Proto je dobré vědět, čím lze nejlépe ovlivnit změny pH ve vodě.


To, že Vám voda zezelanala, znamená, že se Vám v ní začínají tvořit řasy, tj. Vašem případě málo chloru ) a příliš vysoké pH. Jak se řas zbavit se dozvíte rovněž na našich webových stránkách v rubrice „Videonávody“.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky