pátek 28. srpna 2015

Postřik broskvoní 2017

Kadeřavost broskvoní oslabuje stromy natolik, že v dalším roce nevytváří dostatek květních pupenů. Tím se výrazně snižuje jejich plodnost i výnosy, zvláště jsou-li napadány každoročně. V posledních letech se kadeřavost broskvoní stává postrachem zahrádkářů. Jak na kadeřavost broskvoní – doporučené postřiky. BL najdete u přípravků na Agromanual.


Ošetření proti kadeřavosti broskvoní patří k prvním.

Jak jí zabránit, či ji alespoň zmírnit vám poradí ovocnářský odborník Ing. Dotázal jsem se v Receptáři: postřik broskvoní provést už v lednu, kdy je nad nulou (noční mráz není rozhodující), než vypučí listy - pak už je pozdě! Postřik provést minimálně 3x.


Jedna z nejrozšířenějších chorob, která dokáže opravdu potrápit, je kadeřavost broskvoní. Způsobuje ji houba puchýřnatka broskvoňová (Taphrina diformans ). Navenek se projevuje narůžovělými puchýřky na listech, které jsou kvůli nim celé zkroucené. Ke vhodnému smáčedlu proto přidejte Sulku nebo Novozir MN 80.


Panuje-li v tuto dobu chladné a deštivé počasí, pak postřik druhou vlnou přípravků po týdnu ještě pro jistotu zopakujte.

Aplikuje se prý na napadené listy. Bohužel se mi nepodařilo sehnat žádného českého dodavatele. Zdá se, že pro české pěstitele je tato možnost zatím jen obtížně dostupná. Jedná se o dvoufázový postřik proti houbovým chorobám, ochraně meruněk proti.


S první fází ochrany se začíná už na podzim, a to v době, kdy je strom. Společně se zaměřili především na kadeřavost broskvoní. Vyšlechtěna v Harrow v Kanadě. Roste středně, tvoří kulovitě vznosné koruny. Později, v době rašení pupenů ovocných dřevin, bude nutný ještě jarní postřik prováděný ve stadiu myšího ouška, to znamená v době, kdy jsou listové pupeny ještě nerozvité a stříbrně plyšové.


Trápí-li vás květopas, stříkejte ve stadiu zelených poupat. Nynější leden je velmi vhodný pro ošetřování proti kadeřavosti. Musí být teplota nad stupňů v období 1hodin.


První nebo druhý den po oteplení bude ta srávná doba. Je důležité nejen to, jaké postřiky proti kadeřavosti aplikovat, ale i správné načasování. Začíná se už v době, kdy se teploty začnou blížit stupňům Celsia. Pro kvalitní plody broskví je nutný postřik broskvoní proti obávané kadeřavosti ještě před vyrašením listů.


Je to jedna z prvních prací, které nás.

Nyní je ten správný čas začít s jarními postřiky , a ošetřit tak ovocné. Přípravky: Baycor WP – pouze pro meruňky , Horizon 2EW, Sporgon 2WP, Talent,. Pozdější postřik se již většinou míjí účinkem.


Vhodné je provést i třetí tzv. Pokud to počasí a nepřítomnost mrazů dovolí, není od věci postřik ještě po dvou týdnech zopakovat. V březnu začínáme s řezem broskvoní, který je velmi odlišný od řezu ostatních ovocných stromů a nejvíce se podobá řez vinné révy. Broskvoně řežeme několikrát ročně.


Sběr provádíme koncem srpna. Pro toto základní ošetření v prvním období napadení je nejvhodnější aplikace měďnatých fungicidů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky