úterý 25. srpna 2015

Prořezávání stromů kdy

Riesenauswahl an Markenqualität. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Schau Dir Angebote von ‪Kdy‬ auf eBay an. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu.


Von Generator bis Wäsche.

Alles finden, was Sie brauchen. Wir machen die Rückgabe einfach. Sází-li se na podzim, provádí se řez po výsadbě následující jaro. Odstraňte první květy, aby dřeviny v prvním roce nenesly žádné plody.


To posiluje růst kořenů. Při prořezávání stromů sledujeme celkový tvar stromu , a proto občas od stromu poodstoupíme. Je-li to možné, pracujeme raději ve dvojici, kdy jeden prořezává.


Listnaté plodové stromy je třeba prořezávat, aby se zlepšila sada větví, snížila se možnost rozbití z těžkého ovoce, zvýšilo se provzdušňování a. Ideální čas pro prořezávání je únor až březen, kdy nehrozí tuhé mrazy a začíná se mírně oteplovat.

Navíc ještě ve stromech tolik neproudí míza a spí. Jedná se o specifickou činnost, kde na jedné straně je cílem zlepšení životaschopnosti a zdravotního stavu dřeviny a na druhé straně je cílem bezpečnost stromu pro okolí a prostupnost světla. Prořezávání stromů se značně liší od kácení stromů.


Tyto dva cíle bývají často v rozporu. U většiny stromů se řez provádí v období, kdy nemají listy a nové pupeny ještě nevyrašily, to znamená od podzimu do konce zimy. Stromy, u nichž začíná velmi brzy proudit míza, ale rozhodně neprořezáváme v předjaří. Chcete-li provádět prořezávání stromu v zimě, vyberte si období, kdy nemrzne. Vpravo je vyobrazený stejný strom slivoně po třech letech, kdy se poměr síly mezi sestřiženými větvemi (čípky) změnil ve prospěch vybraných větví, které jsou silnější.


Pokud vybrané větve zesílily natolik, že jsou alespoň dvojnásobně silné než oslabené sestřižené větve (čípky), můžeme je odstranit v místě, které naznačuje kresba. Meruňky někdy řez nesnesou a pěstitelé se mohou domnívat, že je lepší je neřezat vůbec. Kdy provést prořezávání?


Není vhodné rušit stromy na jaře. Vhodné období pro prořezávání stromů je od poloviny léta do konce srpna. Probouzejí se k životu a začínají jim růst nové výhonky a pučet listí. V polovině léta se růst výhonů zpomalí a strom zaměřuje svou energii na kmen a kořeny. Jeho rány se tak hojí rychleji než kdy jindy.


Nejvhodnějšími nástroji na prořezávání ovocných stromů jsou zpravidla zahradnické nůžky, prořezávací pila a odvětvovače. Na tenčí větve používejte zahradnické nůžky, na silnější větve prořezávací pilu a na obtížně dosažitelné větve odvětvovače. Sázíte-li na podzim, provádí se řez po výsadbě následující jaro.

První prořezávání stromů se děje již po jejich zasazení: zasadí-li se na jaře, nebo jedná-li se o dvouletý roubovanec, provádí se řez hned po výsadbě. Někdy je bohužel nutné nějaký strom porazit - ať už kvůli škůdcům či nemoci, kvůli tomu, že hrozí jeho pád nebo proto, že je ztrouchnivělý, prohnilý a také už možná dávno mrtvý. Jakmile strom vyžene pupeny. Pak je i hojení řezných ran rychlejší, jak je celkově strom nastartován k nové.


Dlouholeté pokusy prokázaly, že u řezem neošetřovaných korun stromů může být až jejich aktivní plochy neplodné. Naproti tomu, pokud je koruna pravidelně řezem ošetřová­na, sníží se procento neplodné plochy na akcepto­vatelných.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky