pondělí 26. září 2016

Pěstování petržele

U petržele totiž jak malé, tak i nadměrné množství vody škodí. Vzhledem k tomu, že kuchyňská okna zpravidla bývají situována na západ či výcho tímto lze považovat, že okenní parapety v zimě a římsy v létě jsou tak pro pěstování petržele velmi vhodné. Obsahuje cenné vitamíny C, A, B ale i stopové prvky železo, vápník, či éterické oleje. Hlavní účinnou látkou petržele jsou silice, které mají diuretický účinek a pomáhají při nemocích ledvin, močového měchýře, při ledvinových kolikách a při problémech s močovými kameny, po zánětu prostaty, při menstruačních potížích, střevní kolice.


Přesto čas od času nejsou zahradníci s úrodou. Je to způsobeno typem půdy a podmínkami.

Pěstování na zahradě, nebo ve skleníku je o něco složitější. Nejlepším, kvalitním hnojivem patří koňský, kravský hnůj, ale i domácí kompost. Jak na pěstování petržele ? Není to složité, ale pár rad se vždycky hodí. Petrželi se daří na slunném či polostinném stanovišti. Má ráda lehčí půdy bohaté na humus se schopností udržet si dostatek vody.


Nejlépe vegetuje při teplo.

K pěstování můžeme použít různá korýtka, bedýnky nebo květníky ze dřeva či plastu. Pro pracovně vytížené pěstitele jsou jako stvořené samozavlažovací truhlíky. Poskytují dostatečnou vlahu pěstované zelenině delší dobu. Kořeny petržele obsahují vitaminy A, B, C, E a řadu minerálních prvků, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a železo. Silice podporují činnost ledvin, snižují krevní tlak a zlepšují funkci celého trávicího traktu.


Kyselina listová, obsažená v nadzemních částech rostliny, podporuje správnou tvorbu tkání a dělení buněk. Při pěstování petržele dbejte, aby se nemusela rostlina potýkat s vysokými teplotami a vysokou vlhkostí. V takovém případě petržel trpí houbovými chorobami a hyne. Užívání petržele není vhodné u těhotných žen.


Do kuchyně se petržel dostala především jako koření v době, kdy dovoz jiného koření z ciziny nebyl možný. Petržel by měly užívat jen v omezeném množství. Původně se pěstovala pro nať. Množí se semeny, která klíčí až několik týdnů po vysetí. Proto se vysévá již pozdě na podzim nebo časně na jaře.


V prvním roce tvoří bohatou přízemní růžici listů, které můžeme sklízet od června až do zimy. Letos jsem udělala objev, co se týče pěstování petržele kadeřavé. Nestačila jsem včas zaset a protože vím, že týdny musí být semeno petržele ve.

I když v letech minulých zahradníci spíše sázeli na pastiňák a petržel zůstávala opomíjená. Podívejme se, jakým způsobem dokáže petržel prospívat lidskému zdraví a jakým způsobem bychom k ní měli přistupovat z hlediska pěstování. Když se řekne petržel, vybavíte si hned nějaký určitý druh. Petržele existují dva základní druhy: kořenová a listová. A tu listovou ještě dále.


Její základní rozdělení je na kořenovou petržel, která se přidává do polévky nebo do bramborového salátu. Od petržele kořenového se liší tím, že méně dužnatý rozvětvený kořen je málo použitelný pro kuchyňskou úpravu. Technologie pěstování Osivo vyséváme brzy na jaře , rovněž v červenci až v srpnu nebo na podzim do řádků vzdálených m tam, kde je možnost zavlažování. Již několik let se mi nedaří na zahradě vypěstovat petržel - ať už naťovou, nebo kořenovou.


Přes různé rady mám problém, aby semeno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky