úterý 20. ledna 2015

Pestovanie levandule

Po výbere umiestnenia patrí medzi najdôležitejšie veci. Keďže je to poloker, vetvy a konáriky sa podobajú na strom. Pestovanie levandule zo semena Rady od nefertity7. Levanduľu v pohode vypestujete zo semienka, teda u mňa to nebol nikdy žiadny problém, najdôležitejšie je kúpiť si kvalitné semienka, Substrát by mal obsahovať aj podiel piesku, je to prímorsk.


Chcete mít levanduli krásně rozkvetlou každý rok? Podívejte se na krátké a názorné video v detailu jak stříhat levanduli.

Pre pestovanie levandule platí niekoľko základných pravidiel. Ak ich budete dodržiavať, levanduli sa u vás bude dariť. Levandule snad od pradávna patřila k nejoblíbenějším aromatickým rostlinám – používala se ke kosmetickým a lékařským účelům. Vyráběli se z ní parfémy, ochucovali se s ní pokrmy a byla součástí léků.


Sami Řekové předepisovali užívání levandule jako zaručený prostředek proti kašli. Bolo by chybou nespomenúť pestovanie zo semienka. Ak ste sa však rozhodli vypestovať.


Petro ukáže svoje mozoľnaté ruky a prezradí, že do pestovanie levandule sú zapojení i ostatní rodinní príslušníci, zmení rýchlo stanovisko.

Na pestovanie levandule je dôležité aj množenie Ak budete chcieť svoju zásobu levandule rozšíriť, potom môžete množenie riešiť pomocou odrezkov alebo vysádzaním. Postup študentský levanduľa je nasledujúci. Podmienky na pestovanie. Optimálne miesto pre levanduľu predstavuje slnkom presvetlená oblasť. Môžete ju pestovať v záhradke, najvhodnejšie pri veľkom kameni či stene domu, aby bola dostatočne chránená pred vetrom.


Levandule se používá jako vonná esence do spousty různých prostředků – třeba na mytí anebo na úklid. Květy levandule také sušíme a pokládáme do šatní skříně na prádlo. Nejenže prádlo provoní, ale také odpuzuje šatní moly.


Preklad levandule v latinčine znie – ,,lavandula angustifolia”. Levanduľa, ktorá u nás bežne rastie, je v povedomí ľudí známa pod rôznymi názvami, avšak ide stále o jednu a tú istú rastlinu. Paní Janků vysvětluje jak pečovat o levandule.


Důležitá je také příprava rostliny na zimu. Najdôležitejšími faktormi pre úspešné pestovanie levandule sú slnečné stanovisko a dobre priepustná pôda. Levandule lanata má velká květenství a je velmi otužilá, je ideální do nádob, jen nesnáší přemokření. Pokud máte třeba klasickou Levanduli angustifolia, přežije i venku v květináči, pokud jej dobře obalíte proti promrznutí a občas ji během zimy zalijete.


Z levandule si taktiež môžeme vyrobiť rôzne bytové voňavky, éterické oleje na zmiernenie nespavosti a podobne. Ak si sušenú levanduľu vložíte do vankúša, zmierni vám príznaky nespavosti. Levanduľa sa pridáva aj kúpeľa, ak trpíte rôznymi zápalmi dýchacích ciest alebo pri bolesti svalov a podobne.

Levandule pocházejí z francouzské Provance, z čehož vyplývají i podmínky pro jejich pěstování. Rostliny vysazujeme na slunná místa a do suché půdy. Prestrihávanie levandule jej len pomôže Všeobecne platí, že svoju plnú veľkosť dosiahne rastlina asi po rokoch.


Avšak, vyžaduje si strih kvetných častí ihneď po zakvitnutí, aby sa podporil rast nových výhonkov a samotná rastlina ostala zdravá. Levandule v květináči nepouští kořínky příliš hluboko (z tohoto důvodu je třeba levanduli na zimu umístit dovnitř, protože by mohly kořínky umrznout). Květináč umístíme na slunné místo a občasně zaléváme. Levandule jako čaj je také lehce projímavá a příznivé působí na játra, žlučník a celkově trávicí soustavu.


Tip: levandulový čaj na uklidnění Bude-li vaše pěstování levandule úspěšné, pak si jistě oblíbíte vzpomínaný čaj, který vás zklidní a zharmonizuje vaši mysl třeba po náročném dni nebo vysilujícím výkonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky