úterý 27. ledna 2015

Suchá zídka cena

Je to sice celkem drahá záležitost, ale bohužel jsme v oblasti, kde je problém sehnat dostatek kamenů třeba jenom za odvoz a tak jsme si museli připlatit. Od začátku jsem plánoval vybudování této suché zídky, protože je to velmi přírodní řešení terénních úprav a taky je pro nás sucha zídka připomínkou anglie, kde je jich všude plno. Pro představu, zídka na fotkách představuje podle mého odhadu – tuny kamenů. Jana Sramcikova Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Můžete si ji samozřejmě postavit na jakékoliv zahradě, ale největší význam má zcela jistě na zahradě se svahem, svažitým terénem a všude tam, kde je potřeba překonat výškové rozdíly.


Kolik budeme potřebovat kamenů?

Logicky by se zdálo, že jen vynásobíme rozměry budoucí zídky, nezapomeneme na základy v zemi a máme objem kamene, který si potřebujeme pořídit. Právě pro tyto funkce, které mají pozitivní vliv na životní prostředí okolo nás, patří suché zídky mezi nejzákladnější prvky přírodní zahrady. Kamenná zídka – stavba na sucho Kámen je jeden z nejkrásnějších doplňků zahrady.


V místech, kde terén netvoří rovinu, se přímo nabízí využití kamene ke stavbě zídky. Kamennou zídkou ohraničený záhon či svah může zdobit i naši zahradu a nemusíme při tom zvládat zednické práce, míchání malty a betonu, postavme si suchou zídku. Suchá zídka z přírodního kamene. Pár let vám zídka vydrží a po pár letech ji rozděláte a uděláte novou. O tom přece zahrádka je, že tvoříte, předěláváte a nikdy nemáte hotovo.


Kromě kvality samotné stavby je velmi důležitá také volba kamene.

Kámen pro stavbu suché zídky by měl být především odolný proti zvětrávání, volíme proto například žulu, břidlici, nebo kvalitní. Skvěle vyniknou v zahradě městské, venkovské,. Nezapomeneme na kamennou drť v základu či kačírek, které zabrání provlhnutí zídky odspodu.


Mezi zdí a svahem vybudujeme drenážní vrstvu z vrstvy štěrku a půdního zásypu. Prozkoumejte nástěnku „ suchá zídka “ uživatele Markéta Bělohlávková na Pinterestu. Podívejte se na další nápady na téma Nápady na úpravu krajiny, Zahradničení a Zahradní design. Pojivem je směs písčitohlinité zeminy, do které se může přidávat kravinec. Buduje se tedy „na sucho“, odtud název.


Zídka zahradě dodá na vkusném vzhledu a stane se jejím nosným prvkem. Kamenná zeď, která se staví na sucho, je vytvořena z plochých kamenů bez použití jakéhokoli pojiva. Spáry mezi kameny mohou být vyplněny zeminou, do které se poté dají zasadit rostliny. Kámen na zdění andezit se nejčastěji využívá ke stavbě suché kamenné zídky z přírodního kamene.


Jeho využití je hlavně v zahradní architektuře. Zákládá se na zhutněném štěrkovém základu a. Dobrý den potřebuji udělat 1m vysokou opěrnou zídku ze ztraceného bednění - bude na to tlačit hlína- mám dotaz jak silnou armaturu svislou a. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Proto s každou další vrstvou kamenů ustupujeme o tří až pět centimetrů a kameny klademe šikmo dozadu.


Dešťová nebo zálivková voda tak bude dobře zatékat ke kořenům rostlin.

Suché zdivo pro kamenné zídky. Někde na internetu mě zaujala nízká zídka z cihel, která byla řešena suchou cestou. To bylo přesně pro můj svah. Ačkoliv je poměrně prudký, tak končí mírně a tak si sám o sobě říkal o realizaci zídky.


Třetina je hotová a na zbytku je vidět, že ještě nějaký kus práce před další realizací stojí. Zahrada nejlépe vynikne ve velkých zelených plochách trávy a křovin, ze které decentně vystupuje venkovní sezení nebo zčásti krytá pergola. Zídka je samonosná, když šířka odpovídá rozměru kamene, ideálně cm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky