neděle 18. ledna 2015

Levandulový záhon

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Nakonec ale v místě s největším množstvím stavebních „pozůstatků“ vznikl tento levandulový záhon. A levandule je nadmíru spokojená. Vzhledem k tomu, že to není první dotaz, který jsem na téma levandule dostala, napadlo mne sepsat tento příspěvek, ve kterém shrnu své zkušenosti s jejím pěstováním. Levandule není jen požitkem pro vaše oko.


Již odpradávna je uctívána pro své léčivé a uklidňující účinky – pro nálevy i koupele. Poranění – levandulový olej má účinky proti mikrobům – má desinfekční účinek na rány a podporuje jejich hojení. Použít lze i levandulový nálev na obklad a omývání. Potíže s trávením – uvolňuje hladké svalstvo trávicího ústrojí, podoruje tvorbu žluči, tím zlepšuje trávení tuků. Působí i proti nadýmání.


Nezalévám, neboť déšť zalévá za mě, ale za to fotím jednu fotku za druhou a hřeje mě pocit z dobře vykonané práce! Přívlastek levandulový pod sebou ukrývá mýdla, svíčky, krémy, masti, parfémy, čaje, studené nálevy, obklady, květy v sušených i čerstvých aranžích, ale též pěstování v okrasných záhonech, skalkách, i mobilních nádobách. Tento problém také řeším. Mám levandule, tymiány, růže. Ovšem teď již není záhon nic moc.


Protože je blízko sezení, chtěla bych, aby byl pěkný. Unikátnu botanickú záhradu si na terasách svojho vinohradu vybudoval Vladimír Píš. Zistil, že je tam ideálna mikroklíma, vďaka ktorej tu prezimujú. Horký levandulový sirup, chcete-li me plníme do skleniček, zavíčkujeme a již nezavařujeme.


Vzrostlé sazenice levandule přesazujeme po otužení na otevřený záhon. Ale postupne sa hadam budem aj ja takto kochat na takej krase. Volně vysázená v záhonu se dobře a bohatě rozrůstá, pokud tedy nechcete mít přímo levandulový koberec (který má také své romantické a relaxační kouzlo), rostlinky sázejte v dostatečném rozestupu alespoň 60cm. Dobrou zprávou je také fakt, že je levandule rostlinka mrazuvzdorná, pozor však na to, kterou odrůdu si vyberete.


Pokud ji vysadíte na záhon , a ne do. Výborně působí i levandulový čaj, sirup nebo pár kapek levandulové esence na vonném kameni či v aromalampě. Vůně levandule nám provoní celou místnost a pomůže usnout.


Tak nakonec dělám kompromis a některé rostlinky nechám včelám a ostatní ostříhám. Naštěstí mám levandule hodně, protože první záhon , který jsem na. Chtěla bych pořádný levandulový záhon , ten bude u terasy. Takže zatím jenom plánuji a vybírám vhodné druhy.


Záhon není třeba zalévat – vláhu obstarají deště. Záleží ale samozřejmě na výběru rostlin – pokud zvolíte vhodné druhy, nebudete mít práci se zálivkou. Trvalkové záhony suchomilných rostlin už existují i na veřejných prostranstvích. Viděli jsme je například na některých pražských sídlištích u parkovišť – a tam se skutečně o závlahu stará pouze déšť.


Na uhrabaný záhon položte novou netkanou textilii, rovnoměrně ji rozestřete, aby nevznikly případné záhyby. Když jsem začala plánovat podobu své zahrady, věděla jsem, že chci levandulový záhon. V prvním roce jsem zasadila malé rostlinky, které se brzy rozrostly a během léta nádherně kvetly. Umístit ji můžeme na záhon i na skalku, také do mobilních nádob.


Stříhají se odkvetlé květy, a to na začátku jejich stonků, poté nám levandule bude remontovat, tedy vykvete během léta podruhé. A navíc je medonosná, tudíž se to kolem ní hemží motýly a včelami. Vím, že levandule jsou různě vysoké a různě vybarvené a tak hledám. Vytvořilo se nové posezení pro naše klienty, byl zasazen živý plot, levandulový záhon , přemístěny zeleninové záhony, vyklizen a uklizen zahradní domek a nakonec i smontován slunečník.


Bez dobrovolníků bychom tyto činnosti jen stěží zvládli. Moc děkujeme zaměstnancům firmy HILTI za tak vydatnou pomoc! Tato webová stránka používá cookies. Jejím používáním souhlasíte s našimi cookies pravidly. Zeminu necháme aspoň tři týdny slehnout.


Pak už můžeme sít či sázet. Substrát by mal obsahovať aj podiel piesku, je to prímorská rastlina, zalievať na začiatku prikryť fóliou a už o pár dní uvidíte prvé klíčne lístky, potom presadíte do samostatných nádob a čakáte, kým z nch vyrastú silnejšie rastliny a šup s nimi na záhon.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky