úterý 27. ledna 2015

Pálivost papriček

Scovilleho stupnice měří pálivost paprik a chilli papriček. Papriky (rod Capsicum) obsahují látku kapsaicin, která způsobuje pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Test pálivosti papriček. Stupnice je pojmenována po americkém chemikovi Wilburu L. Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin.


Tato látka dráždí receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.

Takže ještě před tím, než si o chilli papričkách něco víc zajímavého povíme, je dobré vědět něco „okolo“. Předpokládám, že chilli mleté koření je právě z chilli papriček #128578; Pak se akorát stupňuje pálivost – obsah kapsaicinu v papričkách, tedy čím více kapsaicinu, tím větší pálivost. Velký výběr sušených chilli papriček pro přípravu chilli jídel a dalších chilli pokrmů.


Pálivé recepty ze sušených chilli papriček. Netradiční tvar u odrůdy Brown Bhutlah, jedné z nejpálivějších odrůd vůbec. Zda i na toto chilli papričky fungují, záleží zřejmě člověk od člověka, ale jistě to stojí za vyzkoušení. Jak zastavit pálivost chilli papriček ? Díky vrozené pálivosti všech chilli papriček mohou být pro někoho nepříjemné nejen v ústech, ale i na kůži.


Chilli papričky budou méně pálivé: někdy narazíte na extrémně pálivé chilli papričky.

Aby se vůbec daly konzumovat, uložte je zhruba na minut do. Všichni již z předchozího představovacího článku víme, že chilli papričky jsou pálivé díky jedné obsažené látce. V porovnání s ostatními chilli papričkami jsou tedy jalapeños mírně pálivé až pálivé. Pálivou škálu objevil američan Wilbur Scoville, který se pálivostí paprik ve své chemické laboratoři zabýval.


Scovilleova stupnice měří pálivost paprik a chilli papriček , respektive množství kapsaicinu, který má na svědomí stimulování receptorů nervových zakončení jazyka. Počet SHU odpovídá přítomnému množství kapsaicinu, tedy čím vyšší číslo, tím hrůzostrašnější zážitek. Sladká nepálivá paprika má na této stupnici nulovou hodnotu.


Pokud netušíte co s pálivostí, která ne a ne přestat, konzumujte mléčné výrobky, mléko, jogurt nebo zmrzlinu. Na pálivost papriček má vliv i prostředí, ve kterém jsou pěstovány, teplota, vlhkost a kvalita ovzduší. Proto je mohou vyzkoušet i ti, kterým pálivější pokrmy příliš „nejedou“. Scoville jednotky pálivosti hodně vypovídají o tom, jaké množství kapsaicinu je obsaženo v papričce. Prášek z uzených chilli papriček Chipotle.


Papričky jsou vyuzené, nepřidáváme umělá aromata! Naše semínka chilli papriček V e-shopu naleznete již teď pestrou nabídku semínek chilli papriček z našich zdrojů, kterou se snažíme postupně rozšiřovat o další zajímavé odrůdy chilli. Mike Smith z Walesu je farmář a pěstitel papriček , kterému se podařilo vypěstovat vůbec nejpálivější chilli papričku světa.


Nazývá se Dragon’s Breath, tedy dračí dech, a má pálivost šílených 2. A to podle stupňů pálivosti neboli podle obsahu látky zvané kapsaicin. Právě její množství určí, jak moc vás budou pálit ústa po konzumaci chilli papriček.

Je zvláště účinná při léčbě revmatizmu a bolesti zad. Už celé století se pálivost feferonek dokonce měří, a to podle tzv. Nabízíme semena chilli papriček různých odrů sami si vyzkoušejte, které vám vyhovují nejvíce. Jen malá rada na závěr pro ty méně zkušené - pokud byste rádi zmírnili pálivost papriky, nezapíjejte ji studenou vodou nebo pivem, protože kapsaicin je olejová látka a vodou se jen rozšíří.


Nejlepší je mléko nebo jogurty, ochladí i rajčatový džus.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky