středa 14. ledna 2015

Reveň pěstování

Podzimní sázení je spolehlivější, rostliny dříve narůstají. Každý odkopek by měl mít jeden až tři zdravé puky a několik kořenů. Puky by měly být při výsadbě tři až pět centimetrů pod zemí.


Vysazujeme ji jako solitérní rostlinu do polostínu a do vododržné půdy. Tvoří mohutné růžice listů, které dosahují výšky až cm. Rostlina známá spíše jako reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum) či jen rebarbora je vytrvalá rostlina, která dorůstá až metrové výšky. Pochází z Asie, ale u nás se pěstuje už dlouho. V poslední době se jí začalo dostávat zasloužené pozornosti.


Dříve rostla za ploty zahrad rebarbora jako plevel, dnes už tomu tak není. Na druhou stranu je to výborný zdroj vitaminů skupiny B. Má mnoho niacinu prospěšného pro krevní oběh a energii buněk. Co se týče pěstování , je to trvalka. Může být celý rok venku na zahrádce, ale na zimu (nejpozději začátkem ledna) je potřeba přikrýt ji chvojím, aby nepomrzla.


V létě jí neuškodíte nějakým přírodním hnojivem a pravidelným zaléváním. Jak vypadá reveň rebarbora. Celé správné jméno zní reveň rebarbora (Rheum Rhabarbarum). Rostlinu poznáte podle rozložitých listů, které vypadají jako. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové je však méně vhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním.


Máta peprná je bylina, která stále více získává na oblibě. Mátu peprnou najdeme v zubních pastách, ústních vodách, mentolových žvýkačkách a také ji známe jako nepostradatelnou součást oblíbeného Mojita. Jak mátu peprnou pěstovat vám poradí následující řádky. Jedná se o velmi plodnou odrůdu. Pěstování reveně, jinak zvané rebarbory, není.


Stará anglická odrůda z 19. Semena špatně vzchází, lepší (a jistějsi) způsob je množení dělením trsů, nejlépe na podzim, aby rostlinka mohla ještě dostatečně zakořenit a na jaře už byla v plném růstu. Naše babičky ji s oblibou používaly, pak ale na nějaký čas upadla v zapomnění.


Nyní rebarbora nebo také reveň slaví velký comeback. Reveň (rebarbora) pěstování. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Stimuluje činnost ledvin, zažívacího traktu a žlučníku, má mírně projímavý účinek, používá se jako uklidňující prostředek.


Z kořenů některých druhů rebarbory se vyrábí léky. Rebarbora neboli reveň je nejen oblíbenou zeleninou v kuchyni, ale má i léčivé účinky, díky kterým je u nás často pěstována. Rebarbora (Rheum rhabarbarum), známá také jako reveň, patří do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae) a v žádném případě se o ní nedá říci, že by to byla nenápadná rostlina.


Kdo nezná tuto mrazuvzdornou a víceletou zeleninu, tak jistě rád vyzkouší její skvělou, osvěžující chuť, která díky kyselině šťavelové osvěží marmelády, nebo moučníky jinou než sladkou chutí. Rabarbora byla velmi oblíbená zelenina mojí stařenky. Vyzkoušejte a zasaďte semena rebarbory i vy. Výsev provádíme na podzim, v říjnu a na jaře sazeničky rozsázíme. Rostliny musí být od sebe dostatečně vzdáleny (asi cm), protože je to rostlina rozložitá a vydrží na jednom stanovišti kolem deseti let.


Rebarbora nebo také reveň je vytrvalá rostlina, která se snadno množí dělením trsů a jinak na zahrádce velmi prospívá. Ukážeme vám, jaké má pěstování rebarbory zákonitosti a co (ne)dělat, abyste si chutné a zdravé úrody mohli užívat opravdu každý rok. Oproti tomu rebarbora dlanitá je využívána převážně pro své léčebné účinky. Jarní sklizně jsou však kulinářsky hodnotnější. Sklízíme listy s celými řapíky, které vylomíme nebo odřízneme, když jsou dlouhé asi 30–centimetrů.


Po sklizni zbavíme rostliny zbytků listů, zkypříme půdu, vyplejeme ji a přihnojíme kompostem. Je to houževnatá rostlina, která nám může dorůst až do výšky dvou metrů. Využití: Používá se zejména jako chutné ovoce. Jakmile rozmrzne půda, okamžitě začne vystrkovat svoje růžky.


Rebarbora – reveň je rostlina dvou tváří, a to podle ročního období. Na jaře je milá, tedy chutná, v létě obsahuje látky pro konzumaci nevhodné, a může nás velmi potrápit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky