pátek 9. června 2017

Řez peckovin

Zpravidla tento řez spadá na měsíce červenec a srpen (v teplejších lokalitách i začátek září). Pro broskvoně se řez v období květu jeví jako vhodnější, neboť výskyt klejotoku u tohoto druhu bývá nižší. K létu nerozlučně patří také konzumace ovoce typického pro toto období - třešní, višní, a dalších.


O stromy se ale musíme patřičně postarat, a ony se potom odmění bohatou úrodou. Letní řez broskvoně, meruňky, slivoně, třešně, višně, mandloně 4.

Hodí se však jako doplněk také k udržovacímu řezu starších stromů. Podpoří plodnost, omezí růst. Při tomto řezu se odstraňují křižující a konkurující výhony, větve, případně vlky. Třešně nesnášejí příliš hluboký řez a přísné tvarování.


Tvarují se proto jen v nejnutnější míře, kdy se. Během roku druhá větev zesílí, čípek se zeslabí, a v následujícím roce ho odstraníte. V tomto textu se zaměříme na odlišnosti ( specifika ) u řezu peckovin.


Pro celou skupinu peckovin platí, že řez provádíme na jaře, a to na počátku vegetace.

Ideální doba je na začátku kvetení, kdy se nejlépe, a to i bez. Protože se však málovzrůstné kultivary slivoní s nadměrnou plodností brzy vyčerpají, doporučuje se na jaře udržovací řez , který má zmlazující účinky. Výchovný řez peckovin během léta: Broskvoně. Obvykle je pěstujeme ve tvaru duté koruny. Odstraníme proto všechny výhony, které směřují do koruny, a ponecháváme pouze výhony směřující z koruny ven.


U pozdních odrůd prosvětlením koruny docílíme lepšího oslunění plodů a tedy zlepšení vzhledu i chuti broskví. Přestože řez stromů bývá spíše zimní a jarní záležitostí, v létě je potřeba vzít nůžky opět do ruky a prořezat ty peckoviny, které již odplodily. Existují dvě základní pravidla pro řez peckovin.


U meruněk, slivoní a třešní zkracujte o třetinu mladé. Je však možné nahradit jaro druhou polovinou června nebo dobou po sklizni. Výrazně lépe švestka zvládá řez v průběhu vegetace. Během zimy jsou jakékoliv úpravy nevhodné. Jakmile strom vyžene pupeny.


Pak je i hojení řezných ran rychlejší, jak je celkově strom nastartován k nové plodící sezoně. Pokud byste ho neprováděli každý rok, dřevina by vytvářela velké množství dlouhých prutů, které by neplodily, a navíc by silně destabilizovaly korunu. Jelikož není jednoduché uchovat rouby (mimochodem - musí se řezat brzo jako u jiných peckovin ), dá se roubovat už koncem února na sucho (na kozí nožku, kopulací, anglickou kopulací, když nemrzne).


Nejjistější bude roubování kopulací - roub na výhon.

Slivoň, třešeň, meruňka, broskvoň, nektarinka, višeň - kdy provádět řez a základní způsoby řezu. Ve stromkové formě se vysazuje s výškou kmínku až m. Ponecháváme až silnějších jednoletých plodných výhonů, které mají tloušťku nejméně 10mm a jsou poblíž hlavní kostry kmene. Na bezovém stromě by měli být jen jednoleté a dvouleté výhony, na kterých se tvoří plody. U peckovin se tento řez provádí po sklizni.


Zmlazovacím řezem zvýšíme úrodnost stromu. Může se provádět až do pětiletého dřeva. Při hlubokém zmlazovacím řezu můžete řezat až do dvanáctiletého dřeva.


Efektivnost zmlazovacího dřeva uvidíte pouze u zdravých stromů. Z nich během další sezony vyrostou nové plodné výhony. Tento způsob řezu každý rok opakujete a rostlinu tím zbavujete dřeva, které již nemá pro produkci kvalitních hroznů žádný význam.


Jednoduše řečeno, révu zmlazujete. Tento řez je pro strom nejhorší a na rozdíl od pahýlu ho nelze dodatečně opravit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky