středa 21. června 2017

Kanadské borůvky pěstování

Kanadské borůvky u nás prakticky nemají choroby a škůdce. Jen když se k rostlinám dostanou zajíci, udělají sice řez za nás, ale bohužel často naprosto celkový. Optimální pH půdy je až 5. Na našich zahradách obvykle půda toto pH nedosahuje, proto je nutné kyselost půdy upravit. Nejčastěji je známe jako kanadské borůvky , někdy bývají označovány jako borůvky zahradní. Správně se tato rostlina jmenuje borůvka chocholičnatá ( Vaccinium corymbosum ). Bez ohledu na to, jakou přezdívku této rostlině vybereme, vždy zůstane vynikajícím společníkem pro naše zahradní aktivity.


Tipy a rady jak pěstovat kanadské borůvky. Vše o pěstování kanadské borůvky , keřové borůvky. Odborníci radí, jak pěstovat borůvky. Borůvky - pěstování borůvek. Vhodnou půdou na pěstování je borůvkový substrát, vrchovištní rašelina s přidáním borůvkového hnojiva nebo hrabanka.


Na podzim se jejich listy krásně zbarvují a výhodou je, že v zimě jsou poměrně mrazuvzdorné. Nejsladší borůvky sklidíte, když je otrháte asi týden až dva po dozrání. Jedná se o borůvky, brusinky a klikve.


V dospělosti lze sklidit až kg úrody z jednoho keře. Starkla, který psal, že plody budu rozmazlovat své známé, co jich bude a nic. I když kanadské borůvky ne­mají tak silné, typické aroma jako plody lesní, je jejich chuť znamenitá a rozhodně patří na zahrádce k zvláště dětmi nejoblíbenějšímu ovoci. Na pěstování není kanadská borůvka náročná.


Myslete však na to že, že se jedná o kyselomilnou rostlinu a pro její úspěšné pěstování tedy musíte použít substrát s pH – max. Při výsadbě nezapomeňte, že borůvky jsou rostliny z části cizosprašné, proto je třeba vedle sebe zasadit více keříků pro větší úrodu. Kandské borůvky vysazujeme nejlépe ve dvojici cca od sebe. To platí zvláště pro pozdní odrůdy , jako ’ Elizabeth ’, jež lze sklízet do podzimu.


Borvka je rostlina z čeledi vřesovcovitých. Zároveň dbejte na to, abyste do zahrady přilákali dostatek čmeláků, protože včely nedokáží květy borůvek svým krátkým sosákem dostatečně opylovat. Plody tak budou větší a úroda bohatší.


KEŘOVÉ BORŮVKY - nároky a pěstování Keřové borůvky jsou doposud u nás, na rozdíl od jiných zemí, především záležitostí zahrádkářskou. V posledních letech je borůvka kanadská (Vaccinium corymbosum) oblíbená nejen jako okrasný keř, pěstování se rozšířilo i kvůli konzumaci modrých plodů. Napadlo vás někdy, že za borůvkami nebudete muset daleko do lesa, ale vypěstujete si je sami na své vlastní zahrádce? Za těmi našimi, českými borůvkami. Výsadba a pěstování kanadských borůvek : Výsadba.


Vysazujeme do kyselé půdy. Pěstování a odrůdy borůvky kanadské a americké. Barva zelenožlutá s červeným líčkem. Ve středoevropském klimatu se cítí jako doma – nebojí se zimy, slunce ani dešťů.


Tato nenáročná stará odrůda pocházející z Německa má střední spíše větší plody. Přesto jejich pěstování není úplně jednoduché: základem úspěchu je vybrat jim na zahradě správné místo. Pro pěstování „kanadských borůvek“ je nejdůležitější příprava před výsadbou a kvalitně provedená výsadba.


Zejména musí být výborně propustná – nesnáší stát ve vodě (vzpomeňte si na lesní borůvky – nikdy nerostou na podmáčených stanovištích).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky