úterý 5. září 2017

Zavařené okurky

Skládáme těsně do sklenic a proložíme koprem, cibulí a na kolečka nakrájenou mrkví. Koření, ocet, sůl, cukr a vodu promícháme a nalijeme na okurky. Uzavřeme a sterilujeme minut při 80°C.


Na jižní Moravě okurky umějí. Na zavařování používáme tak zvané okurky nakládačky, na okurkové řezy a speciality můžeme vzít i jiné druhy: hadovky. Zavařené okurky pak nechte pomalu vychladnout otočené dnem nahoru.

Pokud doporučený čas třeba kvůli nějaké jiné činnosti překročíte, ochlaďte sklenice ve vodě, která má minimálně 40° Celsia - ve studenější by sklenice mohly popraskat. Tímto jednoduchým způsobem se ve většině případů podaří zabránit převaření okurek. Na dno dáme asi pět koleček mrkve, dvě kolečka křenu, trochu cibule, narovnáme okurky do poloviny sklenice, opět dáme. Díky své typické sladkokyselé chuti skvěle doplní jakékoliv slané pokrmy a. Naskládejte okurky a nahoru zopakujte v menší dávce cibuli, mrkev a kopr. Zalijte tak, aby bylo vše ponořeno, a uzavřete.


Okurky už nyní nesterilujte, jen uložte do chladného prostoru. Okurky, cibuli a rozkrájenou papriku podlijeme vodou a rozvaříme. Dřeň prolisujeme, do protlaku vmícháme přísady a vše za stálého míchání provaříme.

Hořčičné semínko ponoříme do protlaku v gázovém sáčku, který po varu vyjmeme. Vaříme tak dlouho, až kečup zhoustne. Okurky jsou krásně krupavé, lepší než z obchodu. Je to nejlepší recept, chválím, děkuji a dávám palec nahoru. Jinak už zavařovat okurky nebudu.


Okurky musíte pečlivě vydrhnout kartáčkem a omýt, sklenice vyvařit a nezapomeňte ani na víčka. Byla by škoda se s tím pachtit a pak všechno vyhodit jen proto, že se uvnitř vytvoří plíseň. Sladkokyselý nálev nejen na okurky. Recept je chuťově opravdu výborný!


Dýni oloupeme a dužinu nakrájíme na kousky o velikosti cca 2xcm. Příprava je poměrně jednoduchá a získáte díky ní skvělou zeleninou přílohu nejen k masovým pokrmům, kterou si můžete dopřát kdykoliv během celého roku. Klasické okurky , které se jedí např. Díky vysokému obsahu vody mají hydratační a čistící účinky, nejsou kaloricky vydatné a pomáhají při hubnutí. Víte, že původně všechny okurky byly hořké?


Postupem času ale lidé vyšlechtili i odrůdy, které hořké nejsou, a ty nyní převládají. Okurky nandejte těsně vedle sebe do lahví a přidejte ostatní přísady. Sterilujte minut při °C.


Nenechávejte stát v hrnci, ale vyjměte a nechte na utěrkách vychladnout. Vodu, ocet, cukr a cukerín svaříme a za horka jej naléváme na okurky v litrových sklenicích, do kterých jsme na dno dali dle chuti cibuli, mrkev, kopr, kuliček celého pepře, kuličky nového koření a kávovou lžičku hořčičného senene.

Zelenina v této úpravě dokáže dodat jídlu charakteristickou kyselou chuť, která dokonale doplní zbylé chutě celého pokrmu. Pokud nechcete okurky kupovat, můžete si snadno připravit své vlastní. Tentokrát žádná exotika.


Jednoduše vynikající nakládané sterilované okurky a lá znojemské, ve variantách klasické, dia. Toužíte po tom mít své vlastní zavařené okurky , ale bojíte se, že je to příliš těžké? Nenechte se odradit, je to velice jednoduché. Je na vás jestli si okurky - nakládačky zavaříte v celku nebo si z nich uděláte řezy či jejich nakrájíte na kolečka. Na spodek sklenice dáme - kolečka mrkve, petržele, cibule a kousek kopru, naskládáme očištěné okurky do půlky sklenice a. Lák na zavařené okurky - cítíte tu vůni?


Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Uvedené suroviny na nálev společně svaříme. Do pečlivě vymytých sklenic narovnáme menší okurky tak, aby mezi nimi nebylo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky