čtvrtek 14. prosince 2017

Přesazování kaktusů

Pokud nehrozí nebezpečí(zpozorujete-li změny na rostlině) je nejlepší přesazování na jaře od března až do června. This video is unavailable. Doba přesazování Jak jsem psal na začátku, nejčastěji přesazuji v předjaří a na jaře, když stěhuji.


Dá se přesazovat celou zimu, ale to mám kytky v bednách vyštosovaných až ke stropu a nedostanu se k nim. Kdy je správný čas na přesazování ? Jaro je všeobecně pokládáno jako nejvhodnější čas k přesazování.

Po vyjmutí rostliny z květináče očistíme kořeny od staré zeminy a popřípadě kořeny mírně zakrátíme pomocí nůžek. Ale přece jen vhodnější dobou je časné jaro nebo pozdní léto – tedy doba stagnace růstu. První zálivku provedeme asi za čtrnáct dní od přesazování. Abychom se při manipulaci se vzrostlejšími kaktusy nepopíchali, použijeme rukavice nebo na kaktus nasadíme měkký květináček.


Pro pěstování kaktusů by každý měl vzít v úvahu, zda na tuto činnost bude mít čas, místo. Místo hraje důležitou roli. Musíte počítat s tím, že na zimu se musí změnit úložiště, pokud samozřejmě nemáte např.


Přesadit kaktus je možno při dodržování určitých zásad kdykoli.

Nejlepší zkušenosti však jsou s jarním přesazováním. Některé druhy se přesazují. Dříve se používaly převážně hliněné květináče, ty však měly tu nevýhodu, že v nich substrát rychle vysychal. Nádoby pro pěstování kaktusů. Při přesazování kaktusů musíme totiž dodržet zcela zásadní pravidlo, kterým je skutečnost, že kořeny nesmí být otočeny směrem vzhůru.


Jsou-li kořeny příliš dlouhé, zakrátíme je ostrým nožem, necháme dva tři dny zaschnout a teprve pak rostliny sázíme. Po zakoupení kaktusů v hypermarketu nebo v květinářství, protože takové kaktusy jsou téměř vždy zasazené v nevhodném substrátu – nejčastěji v čisté rašelině. Období na přesazování kaktusů.


Nejvhodnější období na přesazování je jaro, ale můžete je přesazovat prakticky kdykoliv – kromě zimních měsíců. Přesazujte nejlépe za předpokladu pěkného počasí. Při přesazování velkých trsovitých rostlin (například echinocereusů) je nebezpečí poškození větší z důvodu nepravidelného tvaru, lze si vypomoci například tím, že prázdnou misku vyplníme několika zmuchlanými letáky, na ně vyklopíme přesazovaný kaktus, opečujeme mu kořeny a následně překlopíme nad novou nádobou.


Dokonce je odborníky doporučeno přesazování v zimě, kdy nejsou porušeny čekací kořeny, jelikož v této etapě je ještě kaktus nemá. Jak správně přihnojovat kaktusy. Pro dostatek živin, a tím i pro správný růst lze kaktusy přihnojovat. Používáme hnojiva, která obsahují méně dusíku.


Vhodné však je, aby kaktus po přesazení byl v teple a suchu, aby se drobná poranění na kořenech, která vždy při přesazování vzniknou, rychle zahojila. Přesazovat kaktusy je možné v kteroukoliv roční dobu.

Prosím o radu, kdy je nejvhodnější doba pro přesazení vánočního a velikonočního kaktusu. Poradil mi Jarek Mikuláš. Kaktus vyjmeme z původního květináče. Na akci olomouckého spolku při zkracování vzrostlých cereusů a opuncií v kaktusovém skleníku na Flóře Olomouc jsme.


Během přesazování do nového substrátu někokrát poklepejte květináčem o stůl, to proto, aby se zemina dostala mezi kořeny, rostlina si pak lépe sedne. Přesazené rostliny nikdy hned nezalévejte. Zálivka je možná až tak po 6-ti dnech. Výhonky bývají často tak zdužnatělé, že je mnohdy již jako takové ani nerozeznáme a považujeme je proto za tělo rostliny.


Vánoční kaktus – substrát, světlo a zálivka Světlo je spolu s okolní teplotou základním faktorem pro úspěšné pěstování vánočního kaktusu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky