čtvrtek 19. dubna 2018

Co jsou chia semínka

Pokud hledáte opravdu vydatný zdroj mnoha proteinů, sacharidů, mastných kyselin, antioxidantů a celého spektra potřebných prvků, jsou pro Vás čia semínka jako stvořená. Chia semínka jsou bohatá na omega-nenasycené mastné kyseliny a mnoho jiných složek. V článku se dozvíte vše o chia semínkách – jaké obsahují výživné látky, jejich účinky a nežádoucí účinky na náš organismus ale také pár praktických tipů, jak je použít v kuchyni.


Nikoho asi příliš nepřekvapí, že chia semínka byla důležitou součástí jídelníčku dávných amerických národů Mayů, Inků a Aztéků, kteří je užívali především jako cenný zdroj energie. V minulosti semínka chia patřila k hlavním potravinám bájných Aztéků, kteří byli ve výborné fyzické kondici a vynikali svým zdravím. Chia semena jsou zdrojem dalších minerálů: hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo, které jsou důležitými prvky pro tvorbu mnohých enzymů, hormonů a práce endokrinní systém. Co jsou to chia semínka. Stejně jako lněná semínka , i ty chia obsahují velmi vysoký podíl omega-mastných kyselin.


Je ale důležité mít na paměti, že. Znali je již Aztékové, pro které byla s kukuřicí, fazolemi a amarantem vyloženě základem jídelníčku. Chia jsou semínka šalvěje hispánské. Kdyby se dávala nějaká ocenění za nejprodávanější produkt zdravé výživy, zřejmě by se tehdy stala jasným vítězem.


Stejně tak chia semínka jsou bohatá na antioxidanty a vlákninu. Obě ingredience jsou tedy velice přínosné pro naše tělo a celý organismus. Ale víte, co se stane, když se tyhle dvě suroviny smíchají? Nápoje s chia semínky poskytují rovnocenné přínosy pro sportovní výkony jako tradiční sportovní nápoje s obsahem sacharidů. Nápoje z chia však obsahují mnohem méně cukru a mají zvýšenou hladinu omega-mastných kyselin.


Co chia semínka obsahují? Především jde o velké množství omega-mastných kyselin, jež patří mezi esenciální kyseliny. Chia semena (Salvia hispanica, Chia seeds, hovorově chio nebo čia semínka ) patří mezi silné antioxidanty, superfoods, jsou zdrojem nenasycených mastných.


I na chia semínka může být člověk například alergický, obzvláště ti lidé, kteří jsou alergičtí na hořčici. Při alergii se vám může objevit vyrážka, svědění kůže, rýma, pálení očí, kýchání, zhoršené dýchání a ospalost. Kromě alergie se u některých jedinců může objevit pocit plnosti nebo nadýmání.


Semena rostliny jsou olejnatá a zdrojem mnoha živin, vitamínů, antioxidantů, minerálů, vlákniny, bílkovin nebo i omega-mastných kyselin. Aztékové je pojmenovali, jako poklad aztézských běžců. Má blahodárné účinky na fyzickou kondici a celkové zdraví člověka. Mnozí lidé se domnívají, že když je zařadí na jídelníček, vyřeší za ně spoustu.


Tím pádem zpomalují celý proces stárnutí, stejně jako napomáhají snižovat riziko rakoviny a dalších onemocnění. Semínka chia obsahují ne zcela bezvýznamný podíl proteinů a tudíž jsou vhodnou součástí jídelníčku pro ty, kteří chtějí budovat svalovou hmotu, pálit tuk a mít v rovnováze hladinu cukru. Drobná bílá nebo černá semena rostlinky šalvěje hispánské, jejíž domovinou je Latinská a Střední Amerika. V přírodě byste šalvěj hispánskou našli v Jižní Americe, kde v minulosti byla velmi důležitou potravinou Aztéků a Mayů. Ne náhodou jsou tedy řazena mezi superpotraviny.


Díky svým blahodárným účinků se řadí. Jsou ideální pro lidi, které trápí vysoký krevní tlak, ale naopak vyhýbat by se jim měli pacienti s nízkým krevním. Tato jednoletá rostlina byla oblíbená za dob. Znalci zdravé výživy jistě někdy o semínkách chia slyšeli.


V poslední době se totiž chia semínka těší velké popularitě. Jde vlastně o drobounká semínka šalvěje hispánské, jež původně pochází ze střed. Semínka jsou šedá až černá, dlouhá okolo jednoho milimetru, obsahují vápník, antioxidanty a omega-nenasycené mastné kyseliny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky