úterý 17. dubna 2018

Vinná réva padlí

Autor: Archiv ireceptar. Preventivně se aplikuje postřik fungicidem ihned po odkvětu a poté za týden. Pokud je počasí mimořádně příznivé pro vývoj choroby, lze révu fungicidem ošetřit i před květem. Na letorostech, listech, květenstvích a hroznech se tvoří bělavé moučnaté povlaky podhoubí parazitické houby.


Postižená pletiva šednou a dochází k jejich deformacím. Květenství sprchávají a mladé bobule zasychají. Sulfurus Fungicidní přípravek ve formě ve vodě dispergovatelných granulí k ochraně révy, jádrovin, angreštu, okurek, hrachu, kořenové zeleniny a. Význav posledních, spíše sušších letech bývá padlí révy hospodářsky nejškodlivějším onemocněním révy. Při napadení hroznů dochází k podstatnému snížení množství i kvality sklizně (nižší cukernatost, méně aromatických látek). Mezi nejagresivnější houby patří například padlí révové či plíseň révová, nejzhoubnějším cizopasným hmyzem je pak mšička révokaz.


Vinná réva v Čechách Jak se dostala réva k nám? Révu vinnou ošetřujeme za vlhkého počasí proti plísni révové a červené spále, za sucha a ve sklenících proti padlí a sviluškám. A protože jsem se révou „nakazil“, postupně začalo.


Padlí révy patří mezi choroby révy vinné. Peronospora je v tomto období nebezpečná na vrcholových listech letorostů, kde snižuje asimilační plochu a zpomaluje vytváření cukru v hroznech i vyzrání letorostů. U porostů s pravidelným výskytem padlí je třeba začít s ochranou již ve fázi až listů. KARATHANE NEW působí unikátně proti přezimujícímu myceliu padlí ve vinohradech, a proto bývá zařazován také do prvních postřiků.


Pro jaké rostliny a problémy? Původcem choroby je houba Erysiphe necator. V Evropě je jediným druhem réva vinná (lat. Vitis vinifera) a její mnohačetné odrůdy, které vznikaly spontánním křížením v přírodě nebo byly cíleně vyšlechtěné.


Naopak východní a jihovýchodní části Severní Ameriky jsou považovány za centrum rozšíření mnoha planě rostoucích druhů révy, např. Dotaz Dobrý den, konečně jsem objevil fotky vinné révy z období dozrávání hroznů. Bobule často chybí, jsou scvrklé a popraskané. Slunce má vinná réva poměrně dost, strana je otočená k jihu a západu. První dva roky rodila pěkně.


Další tři však dopadly dle fotografie. Réva většinou intenzivně roste. Bez patřičného vyzrání by však jednoleté dřevo v zimě snadno namrzalo.


K řezu révy proto patří – osečkování. Dalším příznakem je mírné zvlnění listů, většinou se již pak dá na listech nalézt šedavý povlak padlí. Pokud se objeví na listech a bobulích tmavé skvrny, tak se již většinou jedná o zarazené padlí po provedených postřicích. Pro rozvoj révového padlí jsou příznivé vyšší teploty a sucho s vysokou vzdušnou vlhkostí.


Napadené části porůstá bílé až bílošedé. Kmen bývá většinou 5–m vysoký a borka se z něj odlupuje v dlouhých pruzích. Hluboce 3–5laločné listy jsou ze svrchní strany olysalé, spodní strana je obvykle pýřitá až vločkatě chlupatá. Vinnou révu pěstujeme v teplejších oblastech , nejlépe do 3(až 500)m n. Přichází neohlášeno a ve vší tichosti napadá nejdříve stonky, šíří se na listy, květenství i bobule.


Může přijít v kteroukoliv dobu a mnohdy se dá vysledovat v počátcích jen velmi těžce. I zde je velmi důležité preventivní ošetření před květem i po odkvětu. Někdy se označuje též jako evropská réva nebo jako ušlechtilá réva.


Její plody ( bobule ) se používají k přímé konzumaci, k sušení a kandování a především jako surovina pro výrobu vína a dalších nápojů a oleje. Správně bych měla říci fytohormony, protože auxinů si réva vytváří více druhů a ukládá si je ve vrcholcích výhonů. Ale réva kvete v červnu - podle počasí, odrůdy a místních podmínek to může být na začátku nebo i až na konci ! Kupte si knížku Pěstujeme révu vinnou ,. Nakladatelství Grada, autor Kraus.


Mají ji v každém OBI atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky