pondělí 6. srpna 2018

Dřišťál neopadavý

Nízký zakrsle rostoucí neopadavý keř, který se od ostatních dřišťálů liší pouze drobnými trny, které nejsou nebezpečné. Květy jsou drobné, žluté. Toleruje všechny druhy půdy, stanoviště slunné i polostinné. Dřišťál není náročný na živiny, vláhu ani povětří. Aby se dobře vybarvily barevné kultivary, potřebují spíše slunné stanoviště, zatímco žlutolisté dřišťály ztrácejí na slunci barvu.


Těm proto vyberte místo v polostínu.

Pokud se vám stane, že neopadavý či poloopadavý mladý dřišťál opadá, nic se neděje. Nebude to dlouho trvat a budou poloopadavými, načež přestanou opadávat zcela, budou se pouze postupně zbavovat starých listů. Ty nejmenší druhy poros. Většinou mají tmavé, lesklé listy. Na jaře zdobí zahradu voňavými oranžovými květy a na podzim pro změnu krásně modrými plody, které zbožňují ptáci.


Ptačí zob (Lingustum vulgare Atrovirens) je oblíben jako neopadavý keř a je nabízen s listy zlatými, zelenými a nebo panašovanými. Velmi vhodné je kombinovat různé olistění. Je to hustý, pomalu rostoucí keř patřící do čeledi olivníkovitých (Oleaceae).

Dorůstá do výšky - metry. Thunbergův či bělolistý, stálezelený zimolez lesklý, ptačí zob obecný či vejcolistý, skalník drobnolistý či zimostrázový, zerav či kosodřevina. Díky ostrým trnům je živý plot z ďřišťálu neprostupný pro lidi i zvěř. Vínová barva listů dokonale oživí každou zahradu.


Berberis thunbergii - dřišťál Thunbergův. Dekorativní plody a trny některých druhů a kultivarů vyniknou právě v tomto období. Zralé plody dřišťálu (tzv. dřišťálky) jsou jedlé (obsahují vysoký podíl vytamínu C). Dřišťály jsou keře hojně rozšířené v našich zahradách. V silnějších zimách namrzá, ale později na jaře znovu vyraší, protože velmi dobře regeneruje.


Je to ten druh rostliny, který nevyžaduje zvláštní péči. Nejčastěji ho sázíme na slunné, případně polostinné místo. Je třeba ale myslet na to, že na stinném místě se listy zbarví jen velmi slabě. Doslova jako červená raketa vypadá dřišťál vzpřímené odrůdy ‚Red Rocket‘, který má stejný vzhled na jaře, jakož i na podzim. Jeho hustě červeně olistěné větve dokážou skrýt i lecjaké nevzhledné místo na zahradě.


K výsadbě do koryt se skvěle hodí zakrslé kompaktní druhy. V našich končinách patří mezi nejodolnější dřišťály. Stálezelené neopadavé živé ploty.

Toužíte-li po neopadavém trnitém keři s tmavě zelenými protáhlými listy, pak je tu pro vás dřišťál Julianin (B. julianae). Plně mrazuvzdorný, hustý keř vytváří i pro kočky naprosto neprostupnou stěnu. ODBĚR MINIMÁLNĚ ks, na živé ploty. Ligustrum - Ptačí zob neopadavý 10ks. Neprůhledný živý plot, který je navíc v průběhu celého roku neopadavý , je nejběžněji vysazován z neopadavých jehličnatých dřevin.


Hlohyně (Paracantha), dřišťál Thunbergův (Barberis Thunbergii), tamaryšek (Tamarix), zlatice (Forsythia intermedia), tavolník van Houtteův (Spiraea van Houtteii), kdoulovec (Chaenomeles - hybridy), ibišek syrský (Hibiscus syriacus), levandule (Lavandula angustifolia), wajgelie (Weigela), cesmína (Ilex aquifolium). Neopadavý, stálezelený keř se hodí pro ploty do výšky až metry. Je velmi nenáročný, takže mu stačí mírně suchá až vlhká půda. Kromě tůjí je možno použít na živý neopadavý plot také jehličnatý tis.


Na rozdíl od tújí roste tis velmi pomalu. Předpokládaný roční přírůstek je u tisu maximálně cm. Máte-li malé děti, buďte ostražití. Listy má lesklé, zoubkaté,větvičky trnité- ideální pro neprostupné živé ploty. Tis je totiž velmi jedovatý.


Kvete žlutooranžovými jemně vonícími hroznovitými květy - na podzim tvoří tm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky