pondělí 15. dubna 2019

Plicník lékařský čaj

Přítomnost plicníku je tedy často dobrým ukazatelem zdraví ekosystému. Látky, které plicník obsahuje, jako jsou Vitamín C, třísloviny a minerální látky, usnadňují při nachlazení odkašlávání , mají protizánětlivé a desinfekční účinky. V nejstarších herbářích není plicník uváděn, objevuje se až ve středověku, kdy je doporučován při plicních chorobách a proti tuberkolóze. Její listy jsou pokryté jemnými chloupky a můžete na ně narazit v receptech na polévky či lehké saláty.


Pro plicník jsou ale typické hlavně dvoubarevn. Sedací koupel z měsíčku: Dvě vrchovaté dvojhrstě čerstvých nebo 1g suchých bylin na jednu koupel. Umývání měsíčkeNa půl litru vody vrchovatá polévková lžíce. Přízemní růžici tvoří chlupaté, skvrnité listy a vyrůstá z ní lodyha s přisedlými listy, které mají světlé skvrny a chloupky.


Tuto nať nebo lodyha si usušte a uschovejte pro pozdější použití. Bylinka plicník lékařský má dvě oblasti použití v lidové medicíně při léčbě dýchacích potíží. První je jeho využití při léčbě kašle a zánětu průdušek.


Druhou oblastí je léčba plic, kdy se užívá v kombinaci s jablečníkem obecným, podbělem léčivým nebo s lobelkou nadmutou. Sbírají se listy a květy, obojí je výborným lékem na nemoci dýchacích cest. Právě kvete plicník lékařský (Pulmonaria officinalis).


Jeho něžné růžové, fialové a nakonec modré květy (vždy mě fascinovala trojbarevnost květů na jedné lodyze, růžová barva po několika dnech květu přechází do fialové a pak do tmavě modré) zvěstují jaro stejně čile jako záplavy žlutých petrklíčů. V českých zemích se vesměs vyskytuje hojně v lesích a hájích od nížiny do podhůří. Začal se používat až v 1á století, kdy se odvar z květů a čerstvé lity doporučovaly při všech plicních onemocněních.


Z válcovitého oddenku vyrůstá několik lodyh vysokých až centimetrů, které jsou na konci vidlanovitě rozdvojeny. Lodyhy jsou jednak srstnaté a květonosné a jednak tvoří jalové prýty určené pro příští jaro. Kdy sbírat léčivé bylinky.


Nabízíme praktický kalendář sběru nejznámějších léčivých bylin a rostlin, z nichž se dají připravit chutné a zdraví. Božský čaj z Olympu – tak v Řecku označují zvláštní bylinku, které se říká také „řecký horský čaj “, neboli hojník syrský. Podběl lékařský a jeho léčivé účinky.


Jaké jsou léčivé účinky podbělu a jak se používá? Ve starší literatuře se oba plicníky nerozlišovaly, proto pod názvem plicník lékařský je i fotografie plicníku tmavého, který má shodné účinky. Roste v hájích a lužních lesích. Pro léčení se sbírá celá kvetoucí rostlina, která obsahuje kyselinu křemičitou, slizové látky.


Zlepšuje to léčebný účinek a zároveň zmírňuje nepříznivé působení. Používal se především při plicní tuberkulóze, při kašli, chrapotu, zánětech průdušek a průduškovém astmatu jako expektorans. Od astmatu, zápalu plic a průdušek, kašli, zahlenění plic i vykašlávání krve. Plicník obsahuje mimojiné.


Nálev se pije při všech plicních chorobách, proti kašli a zánětu průdušek a také při menstruačních potížích. Působí protizánětlivě a zvyšuje. Vydejte si na první jarní vycházku do lesa, kde lze sbírat plicník lékařský , jenž je jedním ze symbolů začínající bylinkářské sezóny. Pokud necháme louhovat déle, použijeme zevně k obkladům nebo ke koupelím.


Na jedné rostlině tak můžeme najít květy několika barev, tím je také plicník na první pohled nápadný. Plodem jsou hladké a lesklé tmavohnědé tvrdky. Fenyklový čaj má přirozeně nasládlou chuť, není třeba ho doslazovat. Tento osvěžující čaj je známý i svými účinky na osvěžení dechu.


Květ prvosenky napomáhá vykašlávání, odhleňuje, tlumí a zvlhčuje kašel.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky