úterý 4. prosince 2018

Opora pro maliny

Veľmi dôležitý je však výber materiálu na výsadbu, pretože výsadba sa zakladá na viac rokov. Používať na výsadbu odporúčame len zdravé jednoročné sadenice, na ktorých je označený pôvod a zdravotný stav. Pouze některé stáleplodící odrůdy jsou životaschopné bez opory pro maliny. Pokud máte na zahrádce jen jednu rostlinu, postačí ukotvit stabilní kůl o výšce cca 1centimetrů a větve k opěře přivázat. Pro první skupinku, u níž sklizeň nastává mezi červnem a červencem, jsou typické větší plody.


Odrůdy remontantní plodí během léta a poté ještě v září až říjnu. Druhá sklizeň ale bývá menší a ne všechny maliny dozrají. Nabízíme kvalitní podpěry pro květiny, rostliny, keře a sazenice, které využijete nejen pro soukromé zahrádky, ale také pro podnikání nebo k. Pro dort s želatinou si nejdříve upečte korpus, jehož ingredience a postup přípravy jsou popsány v receptu na korpus pro ovocné dorty (viz výše). Jako surovinu navíc si připravte čerstvé ovoce, například borůvky, jahody, ostružiny, maliny a podobně, nebo kompotované ovoce, a to jahody, mandarinky, ananas, hrušky či broskve. Dále budete potřebovat sáčky želatiny.


Vhodná je opora , například treláž na zdi, nebo alespoň tyče s příčkami, ke kterým výhony vyvazujte. Přesazování volte asi v intervalu, kdy potřebujete z květináče dostat většinu odplozených „pařízků“. Milují je i děti, o letní dávku vitamínů pro ně tak máte postaráno. Pěstujte a mlsejte maliny i ostružiny, nebo dokocne jejich křížence, malinoostružinu! Navíc na jejich pěstování nepotřebujete velkou zahradu, a jakmile se vám podaří vypěstovat první plody, už se jich nevzdáte.


Podpora pro popínavé rostliny se používá k usměrnění růstu vašich okrasných květin. Nejčastěji se s podporou pro popínavé rostliny setkáte u růží a pomáhá růst i mladému břečťanu. Ceny si navíc můžete srovnat od těch nejlevnějších.


Při pěstování potřebuje opěrnou konstrukci. Nejčastěji volíme drátěnku, která se liší podle způsobu vedení výhonů na drátech, vzrůstnosti odrůdy. Návod k tomu, jak si vypěstovat voňavé maliny. Ještě než se rozhodneme pro výsadbu, měli bychom zvážit jednu z méně příjemných vlastností této rostliny – bujné odnožování.


Podpěry pro maliny se používají ve tvaru T, zapíchnuté do země. Svislá výška nad zemí asi 60cm, délka vodorovného ramene asi tak 50cm. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat bývá mnohdy pro laického zahrádkáře neřešitelným rébusem. Někdo radí ořezat maliny na jaře, jiný na podzim.


A s ostružinami je to navlas stejné. Pár rad vám může pomoci hádanku rozluštit. Konstrukce pro popínavé rostliny koupit o objednat u OBI. Jako opora jsou pro ně vhodné mřížky, sítě, treláže, špalíry.


Vzpěrné popínavé rostliny putují vzhůru za pomoci ohebných výhonů. Výhon potřebuje odpovídající oporu, v růstu si vypomáhá i ostny nebo trny (růže, maliník). Důležitá je pro maliny teplota okolo stupňů Celsia a dostatečné množství vláhy. Základem pro pěstování malin jsou v každém případě vysoce jakostní sazenice malin.


Tento pin objavil(a) Jarmila Ehrlichová. Objavte (a uložte si) svoje vlastné piny na Pintereste. A tyto životaschopné keříky mohou být jednou plodící anebo také plodit po delší sezonu, pak jim říkáme remontantní. Krom slunka potřebují maliny i dost vláhy, hlavně v době, kdy nasadily plody. Trvale přemokřená a studená zem je pro ně nevhodná, jinak nejsou nijak.


Maliny se rodí na maliníku. Jako doplněk stravy a ne jako jeho hlavní složka. Stejně jako řada bylin je pro králíčky z nějakého důvodu vhodná, tak velká.


Nabízíme veškeré pletiva, plotové sloupky i příslušenství pro stavbu plotů. Rádi vám poradíme, jak postavit plot. Naše gabiony využijete kdekoli. Rádi Vám zpracujeme nabídku na gabiony na míru. Do své poptávky nezapomeňte uvést: ok.


Pro jednu sazenici přidejte před sázením do půdy malou hrstku draselné soli a hrstku superfosfátu. Hnojivo zadělejte do půdy na plochu m. Druhou jiřinku zasaďte bez hnojení. Sledujte potom rozdíl ve vzrůstu těchto dvou jiřinek.


Zejména maliníky Primocane jsou pro svoji opakovanou sklizeň velmi žádané.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky