úterý 18. prosince 2018

Hlodavci na zahradě

Malá myš nebo hraboš dovedou nadělat paseku jak na zahradě , tak v domě. Pokud máte tu smůlu, že si vybrali zrovna vaše obydlí, čtěte dál. Hlodavci představují nejpočetnější řád savců.


Zahrádkáře však zajímají především hraboši a hryzci, kteří způsobují na zahradě nejvíce škod. Podíváme se spíše na to, s jakými hlodavci můžete mít v našich luzích a hájích tu čest. Hmyzožravý rejsek Jestliže narazíte na malého živočicha s dlouhým a špičatým čenichem a malinkatýma očkama, pak se nejedná o hlodavce.


Bojujte hlodavci doma i na zahradě Každý podzim, naše chaty a soukromé domy jsou vystaveny této invaze hlodavců, spěchal se dostat pohodlně na zimu. Pokud zahradníci nejsou okamžitě začít bojovat proti útočníkům, bude rodina hlodavců v několika měsících vzrůst o několik časů. Jednou v neděli jsem udělala s vím hlodavcům procházku po zahradě. Drobní hlodavci jako hraboši nebo hryzci představují pro mnohé zahrádkáře doslova postrach.


Dokáží totiž napáchat velké škody a spolehlivě zničí úrodu na záhonech i ovocné stromky. Pokud se k vám nastěhovali, bez milosti je vyžeňte. Zařízení ovšem bývají nastavena příliš citlivě na pohyb, takže se často zaklapnou dříve, než by bylo žádoucí.


Je tedy nutno si s jejich nastavením trochu pohrát a poupravit ho. Na zahradě potřebují útočiště v suché zídce nebo kupě kamení a klestí. Přespávat i rozmnožovat se mohou v kompostu, který je ponechán v klidu bez přehazování několik let.


Po sklizni polních plodin se každoročně hlodavci z oraných polí stahují do našich zahra chat a domovů. Mám na půdě nějakého hlodavce či co to může být, a nevím jak na něj. Zkrátka jsou v prostoru stropu, a večer dělají takový. Existují však různé způsoby, jak jim soužití s člověkem znepříjemnit. Kočky nějakého toho hlodavce rády uloví, nehledě na to, že jejich přítomnost na zahradě hryzce přirozeně odpuzuje.


Doporučuje se rovněž vysazovat v zahradě aromatické byliny a rostliny, jako jsou česnek, máta či aksamitník. Na hlodavce platí plašičky fungující na principu ultrazvukových vln. U hryzců si však v návodu konkrétního př. Místa kde je to nezbytné, jako například kůlny, dřevníky, nebo garážová stání opatříme nástrahami, stejně jako vnitřní prostory v chatách, chalupách a garážích.


Hryzec je hlodavec, který se řadí do čeledi potkana. Zmije obecná (Vipera berus) má zavalité tělo, které prudce přechází v krátký ocas (užovka má dlouhý ocas a ladnou linii), typickou cik cak kresbu. Většinou jde o menší živočichy. Bojujeme s hlodavci - myší a zajíci na zahradě - vsaduidoma.


Základním předpokladem k úspěchu je minimálně klidný kout na zahradě, ideálně s listnatými stromy nebo keři s hustou korunou. Ty plši využívají k výstavbě hníz ve kterých se ukrývají ve dne. Samozřejmě budou nadšeni, pokud najdou strom s nějakou dutinou.


Hraboš polní je obratlovec hnědé barvy. Dorůstá velikosti až centimetrů. Má malé a skryté ušní boltce. Pohlavní dospělosti dosahuje za až týdnů. Dospělec se dožívá let.


Samice může mít až mláďat. Nastavení používání a dostupnosti cookies můžete upravit v nastavení Vašeho prohlížeče. Co dělat s hryzci na zahradě ? Nemohu pěstovat žádnou kořenovou zeleninu ani brambory. I cibule šalotka jim velice zachutnala, takže už žádnou nemám. Nabízí neomezený prostor zdarma, snadnou a rychlou výrobu.


Mějte na paměti, že sebevětší zahrada neposkytne psovi dostatek pohybu nebo vyžití, obzvláště bude-li na ní sám. Ovšem nespornou výhodou je, že pokud potřebujete být přes den pryč, nemusí vás trápit pes zavřený sám v bytě. Pokud už jste vybrali vhodný materiál, pojďte se podívat, jak na samotnou stavbu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky