pondělí 31. prosince 2018

Moruše bílá

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Moruše bílá (Morus alba) je strom dosahující výšky až dvaceti metrů.


Původem pochází z Číny a objevil se v Evropě již před několika staletími.

Původně sloužil jako potrava pro bource morušového. Moruše v našich končinách nejsou tak známé, jak by si zasloužily. Přitom mají více než třítisíciletou historii. Stromky velkoplodé moruše bílé s bílými plody. Vytváří větší korunku s nahoru rostoucími větvičkami 5m a víc m nebo i méně podlě řezu.


Jejími listy se krmí bourec morušový. Moruše červená (Morus rubra) byla svými nakyslými plody známa v Americe. Moruše černá (Morus nigra) má svůj původ rovněž v Asii a překvapí vás fialovými, lahodnými plody.

Moruše (Morus alba) – ovocný strom či velký keř příbuzný fíkům, dorůstající 10–m, od léta. Většina z nás zná Morušovník jako plodinu, kterou se živí Bourec morušový a vytváří tak hedvábí, ale ne všichni již víme, že Morušovník plodí. Moruše jsou primárně ovocné stromy či keře, které se však uplatní také jako okrasné dřeviny.


Tento druh tvoří souplodí bílých peckoviček značně. Morušovník (Morus) je rod rostlin patřící do čeledi morušovníkovité (Moraceae), dožívající se i několika stovek let. Plodem morušovníku je ovoce. Zralé plody moruše obsahuje rostlinné antioxidanty - resveratrol. Tato látka chrání rostlinu proti různým druhům parazitů, bakterií, hub.


Někdy se stává, že velikost nebo chuť plodu je závislá na aktuálních podmínkách, které přináší příroda. Při zpracovávání materiálu volíme. Plody moruše bílé jsou velmi sladké a citlivé na přepravu, proto se většinou setkáváme s jejich sušenou podobou.


Sušením se zvyšuje koncentrace cukrů a ovoce se stává ještě sladším s až medovou příchutí. Moruše však není plod v pravém slova smyslu, nýbrž plodenství drobných peckoviček na společném dužnatém vřetenu. Obsahuje mnoho vitamínů, zejména vitamín C. Pomáhají regulovat hladinu krevního cukru a mají celkově pročišťující účinky na organismus.


Morušovník bílý je u nás jediný druh moruše (původem z Asie), u kterého připadá v úvahu, aby jeho listy mohly užírat housenky bource morušového.

Známá je i pod synonymem stromová malina. Moruše je krátce žijící, avšak rychle rostoucí menší až středně vysoký strom, může dorůst až do 20m výšky. Větve jsou hladké, tenké, křehké.


Nižší větvičky jsou přisedlé, hranaté a tmavší. Starší větvičky tmavnou a dřeň šedne. Doprava si buď zajistíte sami nebo Vám vybrané stromy přivezeme k Vám domů popřípadě je i odborně vsadíme. Není divu, neboť kromě krásy nabídne i jedlé, velmi. Bílá moruše ovoce, je původem z východní Asie, který se vyznačuje nízkou koncentrací pachu a sladké chuti.


Bobule jsou dobré, aby se při onemocnění nervového systému. Podle ní listy morušovníku dovedou detoxikovat tělo a zbavit ho nadměrného „horka“. Koření totiž do hloubky a vodu si tak dokáže zabezpečit sama. Vyhovuje jí výslunné umístění, a protože je to suchomilná dřevina, nemá ráda zamokřené oblasti.


Zvláštností je, že nesnese kořeny jiných dřevin mezi svými a také její regenerační schopnost, která ji činí velmi odolnou. Jsou známé a chované pro schopnost produkce hedvábných vláken a živí se výhradně listím moruše. Její plody jsou nejdříve bílé a postupně se barví do černa.


Přírodní antioxidant, je nápomocen při léčbě rakoviny. Moruše se také používá při léčbě vysokého tlaku. Jde o plodenství nažek uzavřených do zdužnatělého okvětí (u ostružiny mluvíme o souplodí peckoviček). Souplodí jsou tmavě fialová anebo bílá v přípa.


To jsem jednou začala vyprávět dědovi, jak si do zahrady vysadím moderní strom, novinku jménem moruše. V nižších a středních polohách rostou moruše bez problémů, ve vyšších polohách je vhodné umístit je na chráněné místo. Moruše nesázíme poblíž chodníků, cest a parkovišť, protože padající plody mohou znečistit vše, co je pod nimi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky