pondělí 31. prosince 2018

Černý jeřáb pěstování

V prvním roce je třeba dbát na vytvoření koruny. Později stačí odstraňovat jen starší, méně úrodné větve a přebytečné výhony. Temnoplodec neboli černý jeřáb je u nás nejznámější pod názvem arónie. Jeho namodralým až černým plodům se připisují velké léčivé vlastnosti. Uvedené hodnoty růstu platí při dodržení technologie pěstování a při dostatečném množství živin, vody a slunečního záření.


Při krajně nekvalitní půdě nebo u rostlin, které jsou vysazeny na nevyhovujícím místě (například do stínu) může být růst pomalejší než jsou uvedené pěstitelské hodnoty. Arónie – neboli jeřáb černoplodý – je na pohled přitažlivý a na pěstování nenáročný keř, jehož plody jsou proslulé obsahem cenných látek. Jeřáb černoplodý, arónie, to je nenáročný druh vhodný pro zahrady s půdou nepříliš bohatou na živiny.


Dopřeje vám nadílku bobulovitých plodů natrpkle nasládlé chuti, které se sklízejí od září. My máme na zahradě taky jednu aronii asi m vysokou, rozrostlou. Plodů má každoročně nespočetně mnoho, ale nejvíc chutnají ptákům.


Potom černý jeřáb na prudkém slunci nebo v troubě usušte. Můžete přidat trochu želatiny, aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý. Plody – černé malvičky velikosti hrášků.


Aronie, černý jeřáb , recepty. Jak zavařenou aronii využít. Tato rostlina je vhodná na tvoření živého plotu.


Ze šťavnatých černých jeřabin se připravuje i pálenka, i když plody. Je to pozoruhodná okrasná dřevina, navíc nenáročná. Proč je aronie tak zajímavá? Bude se jí dařit téměř všude.


Uplatní je jako solitéra, ve společnosti jiných dřevin i jako jedlý živý plod. Dužnina je tmavě fialová, sladce navinulá. Zrání od konce srpna do poloviny září. Potřebuje hlavně slunné stanoviště a pěstuje se jako keř nebo jako strom.


Pěstování arónie není až tak složité alespoň v případě, že již máte zkušenosti s okrasnými keři. Počítat byste měli hned na úvod s tím, že její celkový výška se bude pohybovat okolo metrů. Pokud budete chtít menší korunu, vyplatí se naroubovat arónii na jeřáb ptačí. Velkou výhodou tohoto keře je fakt, že netrpí na žádné zcela běžné škůdce. Co všechno se z aronie připravuje?


Lze ho pěstovat jako krycí keř či živý plot. Hodí se pěstovat jako živý plot či krycí keř. Můžete z nich připravit jedinečné víno, sirup, kompot.


A pokud si dopřejete i trochu čerstvých plodů. Význam pěstování jeřábu moravského Především sladkoplodý jeřáb moravský, který má korunu více do tvaru pyramidy, je hodnotnější nejen pro krásu, ale také pro užitek. Jestliže plody jeřábu obecného sklízí hlavně drozdi, kosi a kvíčaly, pak plody jeřábu moravského jsou vynikajícím ovocem pro člověka, které se dá různým způsobem zužitkovat.


Jeřáb je nenáročný strom (keř), který je vhodný i do zahrad s půdou méně bohatou na živiny. Snáší přímé světlo i polostín. Bez problémů vyroste v chudých půdách a vyšších chladných polohách.


Postřiky nejsou v případě jeřábu nutné, neboť netrpí běžnými chorobami ani škůdci. Pro dosažení vyšší úrody se může koruna prosvětlit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky