čtvrtek 18. dubna 2019

Jak pěstovat šafrán

Vyšlechtěný krokus k nám dorazil. Zvolila si šafrán, za nímž se vydala na farmu v Pithiviers v centrální Francii. Jsou to francouzské cibulky, které pěstuje bez jakýchkoli chemických prostředků.


Označuje se za první pěstitelku šafránu severně od Paříže, ale toto koření se již rozšířilo, například v Picardii. Vypěstovat si tak můžete krokusy nejen s různě velikými květy, ale i různě barevné rostliny. Nejznámější krokusy jsou ty se žlutými květy, lila. Květ je nejčastěji jeden, purpurový, levandulový, bílý nebo pruhovaný a plodem jsou tobolky. Jak pěstovat šafrán v zemi, v zahradě Krokusy.


Výsadba a péče Péče : Rostlina potřebuje péči. Podmínky výsadbu a kvetoucí : Jarní krokusy - prvosenky. Zasaďte je na podzim, a květiny, které se objeví na druhém nebo třetím rokem. Mráz : V zimní šafrán žárovky jsou vykopány. Slovo šafrán pochází z arabského slova zafaran.


Myslím koupit semínka a vysadit ho na zahradě. MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ: Jak vypěstovat krásnou léčivku, která nahradí drahý šafrán Měsíček lékařský zná snad každý, protože jeho sluníčkově zářivé oranžové i žluté květy zdobí celé léto zahrady, zahrádky, balkony a okenní parapety a jsou skvělé i jako řezané květy do vázy. Crocus albiflorus) roste hlavně v Alpách a snad jako alpský migrant zasahuje přirozeně do Novohradských hor a na Šumavu. Farská louka) nebo na východní Moravě je však místy zdomácnělý.


Pozor, nezaměňte šafrán s ocúnem. Ocún je prudce jedovatý a může způsobit i smrt, kdežto šafrán je chráněnou rostlinou, z níž se vytváří ono. To je dost pěstovat byliny. Chcete šafrán pěstovat doma? Ne vždycky se to musí podařit.


Je nutno se obrnit velkou dávkou trpělivosti, z prvního neúspěchu se nehroutit a věnovat pěstování a následnému sklízení jemnou péči. Dnes se pěstuje na mnoha místech světa, například ve Španělsku a Francii, v Íránu nebo Kašmíru. Také u nás se v minulosti šafrán pěstoval , v tzv. Jinak je šafrán velmi podobný běžným krokusům se zásadním rozdílem, a sice, že kvete na podzim. Ocení ho i lidé se sklonem k depresi, protože ovlivňuje tvorbu serotoninu.


Je to dlouhověká kulturní plodina. Její olej je hojně využívaný. Omamná vůně, atraktivním květenství, široká škála nádherných barev. Není divu, že právě hyacinty patří k nejoblíbenějším jarním květinám. Radost vám navíc mohou dělat jak v interiéru, tak i na zahradě.


Pokud je však budete správně pěstovat a věnujete jim náležitou péči. Jak je mezi sebou rozeznáte? Květy ocúnu mají tyčinek, kdežto šafrán pouze 3. Na ocúnu raší listy až na jaře. Až půlmetrové hrozny bílých, fialových či růžových květů, z nichž zrak přechází.


Takové jsou vistárie, které patří k nejkrásnějším popínavým rostlinám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky