úterý 23. dubna 2019

Jak chytit kunu do sklopce

Další možností jak se tohoto škůdce jednou pro vždy zbavit je ulovení kuny do sklopce. Pro úspěšné ulovení je důležité překrýt lidský pach na sklopci, který kunu může odpuzovat. Ulovenou kunu je vhodné vypustit alespoň km od vašeho bydliště – pokud možné na okraji lesa.


Byly zaznamenány případy, kdy kuna ulovená do sklopce a vypuštěná km od bydliště byla během několika dnů zpět. Jak chytit kunu do sklopce (klece) Poměrně těžko. Kuna je velmi plaché, nedůvěřivé, a hlavně chytré zvíře. Víckrát ji do sklopce totiž nedostanete, ani na tu nejchutnější návnadu.


Je nutné se při nastavování sklopce opravdu soustředit na to, abyste jej nastražili správně. Do okna pořádný pletivo a zadělat všechny díry - to asi bude nejlepší. Možná někdo ještě něco poradí. Chtěl bych jí odvézt někam, aby se nevrátila. Jak daleko s ní musím jet na.


Kdysi před mnoha lety jsem četl v časopisu Myslivost, jak nad takovou kunou vyzrát. V jednom článku se psalo, že je dobré mrtvou kunu stáhnout z kůže, vyvrhnout a torzo nechat viset, aby vyschlo. Takové torzo kuního těla je možné zavěsit do chovatelského zařízení (například holubník, kurník) a pach z torza bude vnímáno kunami jako teritorium kuny cizí.


Chtěla bych se zeptat jestli někdo netuší, zda je možné se zbavit kuny vejcem napuštěným antidepresivy a prášky na spaní. Sklopce na lišky, tchoře, vydry nebo nutrie nabízíme v provedení s komorou na živou návnadu (vhodné na lišku) nebo průchozí se dvěma vstupy vhodné na plaché vydry, kuny, nutrie, bobra nebo jezevce. Na naši výzvu v Překvapení č. Do každé díry pod krtincem zasunout jednu a je na západní frontě klid. Po roce nutno zopakovat. A na jakou návnadu kuny do sklopce vlezly?


Vyzkoušel jsem opečenou topinku se sádlem, a zabralo to třikrát! Pak jsem kuní rodinku zavezl. Potřeboval bych poradit jakou návnadu bych měl dát do sklopce na odchyt kuny skalní kterou máme ve stodole! Sklopec vám poslouží k odchytu: krys, hrabošů, potkanů, lasic, kun, tchořů, koček, zajíců, králíků, norků, lišek, vyder, jezevců, bobrů, ondater nebo nutrií.


SKLOPCE - SKLOPNÉ PASTI NA KUNU – Je možné že budete kunu odpuzovat ultrazvukovým odpuzovačem nebo pachovým odpuzovačem a kuna bude zatvrzele stále u vás na půdě v izolaci. Příčinou mohou být mláďata, které kuna vyvedla a neopustí hnízdo, dokud mláďata nedorostou…pak vás čekají těžké měsíce nebo můžete kunu odlovit do sklopce. Kunu nejlépe chytit do sklopce bez návnady. Většinou prochází různými uličkami a tam je třeba sklopec nastražit. Zřejmě se ti nepodaří umístit žádná návnada tak, aby z ní kuna necítila tvůj, nebo i jiný pach.


Do želez se kuna chytat nesmí, protože se jedná o trýznění. Mohu chytit kunu na mém oploceném pozemku nebo v hospodářské budově do sklopce ? Doplňuji, že nejsem členem místního honebního společenstva. Pokud ano, jak mám dále postupovat? Tomuto společenstvu jsem však dnešního dne dal písemný sou.


Tam, kde chodí pravidelně, je ji možno chytit do tzv. Telčského sklopce, který je průchozí a jako návnadu položit na nášlap křížalu. Jestli se nepodaří kunu chytit napoprvé a sklopec spadne, už nikdy do něho nevleze.


Stává se to, když se nedodrží délka sklopce. Bohužel nikde na internetu jsem tento sklopec nenašel, ale lze ho najít ve starých časopisech Myslivost. Přemýšlíte, jak se zbavit kuny na půdě pod střechou, jak chytit kunu do klece, potřebujete kvalitní past na potkany a krysy nebo odolné nerezové sklopce na norky, tchoře a kočky, pak využijte naše střední odchytové klece na živou zvěř.


Jak zabít kunu má někdo zkušenosti 21. Mi housata ,kurata a mladoucke vietnamske prasatka takhle kalicili potkani. Ozrali jim nohy ,pokousane hlavy a vymlatili mi komplet cerstvy vrh prasatek-kusu. Do sklopce nastražujte na kuny třeba sušené švestky, vajíčka nabo zbytky ryb. Kuna se dá chytit i na sušený fík atd.


No, už jsem i viděl lišče, které se chytilo do sklopce nastraženého na kunu, ale moc často se to nestává. Kromě klasických sklopců se na lišky dělají drátěné sklopce, které se umisťují před vsuky. Nemám s nimi zkušenusti, ale myslím, že lišku spíše zradí a noru opusti, nebo je schopná (v případě, že byla takto v noře uvězněna) se podhrabat kolem.


Sklopec na kuny a kočky je osvědčená metoda, jak odchytit kunu, divokou kočku, tchoře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky