čtvrtek 18. dubna 2019

Česnek okrasný

Původní český okrasný česnek. Lze ho najít i ve volné přírodě. Absolutně nenáročný a skvělý do smíšených trvalkových záhonů.


Marcelko, okrasný česnek jsem na tvých fotkách už několikrát obdivovala – je opravdu dekorativní. Pokud jde o počasí, tak teploty lehce přes 20°jsou mi. Není česnek jako česnek Rod Allium (česnek) má víc než dvě stovky druhů, rostoucích převážně v Evropě a Asii.

Z tohoto množství se asi dvacet druhů pěstuje jako okrasná rostlina, ostatní slouží jako nepostradatelná zelenina nebo koření. Nenáročná cibulovina, jejíž kulovité květy, složené ze stovek malinkatých kvítků zářících různými barvami, snadno ovládnou jakoukoliv zahradu. Jsou to vytrvalé cibulnaté trvalky atraktivního vzhledu. Allium) je příbuzný rodiny póru, cibule a pažitky. Allium má dlouhé stonky, velká květenství a nezaměnitelnou vůni – to vše z něj dělá.


Nízké odrůdy česneků se nejlépe hodí do skalek a vysoké odrůdy do trvalkového záhonu. Rostlina je oblíbená pro své neobvyklé květenství, jež. Tento okrasný česnek léta na vysokých pevných stvolech (až 1cm) koncem jara.


Allium aflatunense je okrasný česnek s tmavě fialovými hlávkami.

Mezi nižšími okrasnými česneky vyniká snadno pěstovatelný okrasný česnek Allium karataviense. Christophův jsou zvláště vhodné díky svému nízkému vzrůstu. Pokud se na ně chcete dívat z ještě větší blízkosti, nastříhejte si pár stvolů do vázy, kde se všechny okrasné česneky také pěkně vyjímají. Je vhodná do každého okrasného záhonu.


Podobné články: Ipheion Pěstování – Ipheion Ipheion je cibulnatá rostlina. Dorůstá do výšky až cm. Kvete od dubna do června modrými květy. Okrasný česnek klade na pěstování jen malé nároky, přesto nám přináší příjemný estetický zážitek.


Od svých zeleninových příbuzných se liší nápadným květenstvím. Dělíme jej na odrůdy s kulovitým květenstvím a odrůdy s chomáčovitým květenstvím. Cibulky vysazujeme v září a říjnu do hloubky – cm. Mezi nejoblíbenější druhy patří: česnek perský, česnek kýlnatý, česnek obrovský, česnek kulatohlavý a česnek vysokohorský. Je známo více jak 7druhů této květiny.


Barevně převažuje fialová a modrá varianta. Neapolitanum je okrasná cibulovina, dorůstající do výšky - cm. Spíše se bude jednat o česnek okrasný který tvoří kvetoucí koule a po odkvětu a zaschnutí, právě tyto květy obsahují semínka.


Nemyslím si že se mýlím, konzumní česnek pěstuji mnoho let, ale vždy jsem odhlávkovával pacibulky nikdy květy se semínky. Vysazujeme jej v období září – listopad. Květy vykvétají v květnu až srpnu v barvách bílá, růžová, žlutá, červená, fialová a modrá.

Téměř všechny druhy mají úzké přízemní listy vonící po česneku, jakmile se rozemnou. Purple sensation je vysoký druh česneku s purpurovou hlavičkou. Gladiator má květy o velikosti tenisový míčků fialové barvy.


Jeho květ je nápadný už z dálky a nedá se minout. Dobrý den všem zahradníkům i zahrádkářům. Na začátku léta se zelený stvol nenápadně vysune do „druhého poschodí“ záhonu – a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky