pátek 26. dubna 2019

Plody aronie

Aronie je nenáročná rostlina na půdu a ošetřování. Plody se dozrávají v měsíci Září. Nejlepší je jejich konzumace v surové podobě, ale pro jejich trpkou chuť jsou oblíbené spíše různé výrobky z nich. Môžete ich uchovávať v mrazničke bez vplyvu na obsah prospešných látok.


Pozor však na tepelnú úpravu – tá spôsobuje rozklad niektorých vitamínov (napr. vitamínu C). Na strome je možné plody ponechať až do prvých mrazov.

Podľa výsledkov výskumu najúčinnejšie boli práve plody z Arónie. Keď porovnáme účinok týchto látok ,zistíme, že jeden gram koncentrátu zo šupy Arónie je rovnako účinný ako šťava z jedenástich citrónov. Víte v čem jsou plody arónie nepřekonatelné a čím jsou výjímečné ? Obsahují nejvyšší obsah přírodních antioxidačních látek v poživatelném ovoci.


Arónie, temnoplodec, ale nejčastěji černá jeřabina, je strom z rodiny růžovitých, často pěstovaný jen k dekorativním účelům. Dajú sa tiež sušiť a piť vo forme čaju. Vyrába sa z nich aj chutné víno.


Okrem toho sú plody arónie skvelým prírodným farbivom.

Dodajú nápojom peknú farbu, vitamíny a minerály. Tmavofialové, takmer čierne plody priťahujú pohľady už od Júla. Na jeseň Vašu záhradu čarovne rozžiaria prekrásne, na červeno zafarbené listy Arónie. Temnoplodec neboli aronie , také zvaná černý jeřáb, zahrnuje tři druhy opadavých keřů z čeledě růžovité.


Je vzdáleně příbuzná hrušni a jeřábům. Arónia je predmetom záujmu vedcov vďaka svojmu tmavo purpurovému, takmer čiernemu sfarbeniu, ktoré vzniká vysokým obsahom fenolových zlúčenín, najmä antokyánov. Jde o černé malvičky uspořádané v hustých chocholkách. Mají velikost hrášku a typicky tmavě fialovou až černou barvu, často s ojíněním. Mají vysoký obsah vitamínů, ale také tříslovin, které stojí za trpkou až svíravou chutí.


Sú znej skvelé sirupy, kompóty,sušené ploty a marmelády. Připravují se z nich chutné marmelády a džemy, sirupy, šťávy, kompoty, likéry, víno, můžeme je sušit nebo použít do moučníků. Samotné bobule jsou ke konzumaci trochu trpké, přidáním cukru se však trpkost ztrácí a vystupuje chuť připomínající borůvky. Všechny produkty je třeba silně sladit. V troubě je pomalu v mírném žáru pečte, dokud nepustí šťávu.


Občas je zamíchejte, a jsou-li příliš suché, podlijte je troškou vody, aby se nepřipálily. Poté jimi naplňte sklenice a zavařte je. Latinsky: Aronia melanocarpa.

Jen konzumace arónie nezabrání vzniku nemoci, ale příznivě působí na Vaši imunitu a celkový zdravotní stav. Arónia pre celú rodinu z prvého priameho lisovania z BIO plodov prémiovej kvality BIO Arónie, kvalitné plody z certifikovaných. RAW kvalitě Aronie ( černý jeřáb ) a její účinky: zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze Pro nákup v tomto internetovém obchodě povolte ve svém prohlížeči JavaScript. Tato šťáva se dá s úspěchem také použít na přibarvování světlých vín, různých nápojů, šťáv atd. Z plodů jsou výborné kompoty, zavařeniny, džemy, vína, šťávy, plody se dají také sušit a nepodléhají snadno plísni, kvasinkám ani bakteriální hnilobě.


Doporučují se proto při arteroskleróze. Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce, obsahují totiž přírodní sorbit, což je sladidlo vhodné i pro diabetiky. Obsahuje množství vitamínů, minerálů a jiných účinných látek potřebných pro správné fungování organismu. Mezi nimi jsou ve významném množství zastoupeny: vitamín C , vitamín P (flavonoidy jako rutin), vitamíny B B B B B B karoteny a železo. Chokeberry ( Aronie , černá jeřabina) je v různých jazycích romanticky nazývána jako černá perla, černý jeřáb.


Dobrý deň, písala som to už pri viacerých produktoch s aróniou a spomeniem to aj tu. Přesto jsou jedním z nejbohatších zdrojů přírodních antioxidantů. Navíc obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a vlákniny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky