úterý 9. dubna 2019

Sušení bylinek

Sušení bylinek patří k základním dovednostem bylinkáře. Proto je třeba znát jeho správné zásady. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní. Nemusíte se však vydávat pro drahé pytlíky do lékárny.


Bylinky lze úspěšně nasušit i doma, a to i tehdy, máte-li malý byt, v němž se sotva otočíte.

Sušení na přímém slunci není vhodné u většiny bylin, velmi snadno se spálí, zčernají a ztratí svoje léčivé látky. Pro sbírání bylinek má slabost nejedna kuchařka. A není se čemu divit – při vaření stačí přidat trošku zeleně a hned je o skvělou chuť postaráno.


Cesta k úspěchu má několik pravidel, které pokud budeme dodržovat, dostane se nám úspěchu v podobě zásob našich oblíbených bylinek a koření. Při tomto nejjednodušším způsobu sušíme lístky nebo celé lodyhy při pokojové teplotě. Nyní mám dvě možnosti, jak bylinky sušit.


Listy, květy a květenství léčivých bylin je nejlepší sušit volně na vzduchu (ne na slunci a umělým teplem).

K sušení bylinek se ideálně hodí půdy. Hlavní podmínkou je sušit jednotlivé druhy odděleně, aby navzájem nenatáhly svá aromata. Připravte se na sušení bazalky, jakmile budou všechny lístky mít plnou velikost, dřív ,než uvidíte pučící květy.


Lístky bazalky obsahují nejvíce vonných silic těsně před obdobím květu, takže sklizní v tuto dobu zachováte v sušené bazalce nejvíc chuti a vůně. Za teplého počasí byste měli okna otvírat a při dešti zavírat. Dobrým místem k sušení bylinek je větraná kůlna, suchý přístřešek ve stínu či teplá půda. Dobře poslouží i dobrá trouba či sušárna. Pokud si pěstujete bylinky sami, pak jistě víte, že je poměrně těžké je stihnout spotřebovat včas.


Specializuje se na pěstování, sběr a využití bylinek a radí dalším lidem, jak je mohou pěstovat na zahradě, balkóně nebo v bytě. Pokud se vám totiž bylinky neusuší správně, mohou se kazit, plesnivět nebo být napadány různými škůdci (moly, červy apod.) Závěsný systém na sušení bylinek je jednou z možností, jak usušit bylinky venku a přitom velmi účinně. Sušené bylinky si zachovají živiny a další účinné látky, optimální teplota pro zachování enzymů je v rozmezí 45°C – 48°C.


Sušení rostlin Sušící sítě využijete k sušení ovoce, bylinek, hub a květin. Obecně platí - čím déle se suší, tím vyšší je kvalita výsledného produktu. Jestliže nemáme k dispozici půdu, můžeme využít volného pokoje či jiné neobývané místnosti (přes prázdniny opuštěné dětské pokoje).


Umělým teplem sušíme pouze kořeny, jsou-li sbíranou částí rostliny (sušička, velmi vlahá otevřená trouba nebo chladnoucí pec). Podívejte se na rady k vaření a pečení a přidejte do diskuze své zkušenosti.

Sůl pomáhá sušení , vytahuje z bylinek vodu a tím se vše urychluje, takže bylinky si zachovají spoustu barvy a spoustu vůní. Bylinkovou sůl rozložte na plech a nechte 1-dny při pokojové teplotě proschnout, to je celé. Správné sušení bylinek je základní dovednost každého bylinkáře Přinesli jste si domu plný košík čerstvých a voňavých bylinek?


Vězte, že sběr je pouze polovinou úspěchu, stejnou péči musíte věnovat také správnému usušení a uskladnění. Pro sušení vybíráme pouze čisté a zdravé části rostlin. Možná jste již zjistili, že na mnoho zdravotních neduhů vám mohou účinně pomoci léčivé rostliny a nemusíte vždy nutně sahat hned po lécích. Sušení v troubě, sušičce či v mikrovlnce trouba – obecně doporučovaná teplota je kolem 30°C. Sušíme je na pečícím papíru a často je otáčíme.


Je tu čas, kdy sbíráme a sušíme vše, co příroda nabízí. Toto období je magické, blíží se svatojánská noc a bylinky nabírají na léčivé síle. Sběr bylinek: Co se týče míst sběru, je nejvhodnější bylinku sbírat vždy tam - kde jí roste nejvíce.


Na takovém místě se jí nejlépe daří - protože z okolního prostředí čerpá více léčivých látek. Sůl pomáhá sušení, vytahuje z bylinek vodu a tím se vše urychluje, takže bylinky si zachovají spoustu barvy a spoustu vůní. Píšete mi dotazy, jak bylinky skladovat, kdy jakou část sbírat a jak je správně sušit, aby neplesnivěly. Skládací síť na sušení oblečení Metaltex Net.


Pokud váš domov prahne po šikovných pomocnících, máme pro vás skvělé řešení. Sušení , zamrazování, nakládání do oleje, alkoholu atd. Původním domovem meduňky je východ Středomoří a Orient.


Ve středověku hojně pěstována v klášterních zahradách. Je známá a oblíbená nejen pro svoji t.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky