úterý 21. června 2016

Květiny do skalky

Do skalek a do květinových suchých zídek jsou nejvhodnější bohatě a krásně kvetoucí trvalky nízkého trstnatého nebo polštářovitého vzrůstu. Políčka vzniklá mezi kameny skalky osazujeme pokud možno vždy jedním druhem, aby se vytvořily větší souvislé plochy rostlin. Rostliny vyššího vzrůstu a zvláště křoviny, tj.


Proto tyto dvě rostlinky neumísťujte blízko sebe do stejných podmínek. Do skalky i zídky Mydlice (Saponaria ocymoides) roste původně na slunných skalnatých a kamenitých místech Alp.

Klasické skalky umístěné na svahu pomalu mizí, moderní doba je proměnila do suchých zídek, kvetoucích zákoutí u cesty, posezení v zahradě či u jezírka nebo předzhrádky ve stylu japonských zahrad. Ať už má skalka přírodní či moderní ráz, platí pro její osázení stále stejná pravidla. Pár deštivých dnů prý dlouhodobé sucho nevytrhne. Pokud máte málo vody, nebo nechcete každý den tahat kropáče, vysázejte suchomilné květiny. Pestrobarevné květiny dodají skalce zcela nový nádech.


Malé trvalky a skalničky se hodí do skalek, trvalkových lemů, mezi kameny, do sesazených koryt a nádob, speciální podmínky vyžadují alpinky. Kdy se z naší skalky stane pravý kýžený skvost? Když ji budou zdobit rostliny - a čím.

Duben je ten pravý měsíc, kdy se můžeme pustit do osazování skalky. A to jak nově založené, tak stávají, které chcete dát novou podobu. Víme, které skalničky vám dobře porostou a co potřebují.


Základní styly skalky ↑ Kamenné budovy rozdělit do několika základních stylů, se spoléhat na jejich vegetaci Japonský styl ↑ V japonském stylu se. Ohromují hustými, do velkých ploch se rozrůstajícími koberci, které se zjara mění v moře zářivých květů, často s nápadným středovým okem. V závislosti na druhu a odrůdě sahá jejich paleta od bílé a růžovobílé přes světle růžovou, svítivě karmínovou a šarlatovou po fialovou až modrou. Druh kamene do skalky Má-li skalka vypadat co nejpřirozeněji, použijeme k její stavbě jen jeden druh kamene.


Nejvhodnější jsou kameny nalezené v přírodě. Květiny Šíblová, zahradnictví a eshop. Skalničky, trvalky a okrasné trávy - sazenice za přijatelné ceny přímo od pěstitele. Nově přidané rostliny v nabídce. Nabízíme skalničky a trvalky, letničky, byliny, trávy a okrasné keře.


Postupně nakvétající květiny přitom kombinujeme rostlinami okrasnými svým listem. První krok před budováním skalky Bez ohledu na to, zda musíte dělat menší či větší navážku zeminy, nebo máte na zahradě ideální svažitý terén, je nejprve nutné odstranit vytrvalé plevele, zejména pýr, pampelišku, podběl či různé druhy bodláků. Vy píšete, že květina žádná od jara do podzimu nekvete. A já znám lilií, která kvete od jara do podzimu, pokud máte dobrou humozni půdu i koňský hnůj tak nemusíte ani vydávat cibulky.


Kvitnú od začiatku roka až do jari bielymi alebo fialovoružovými kvetmi.

Okrem kvetov sú atraktívne aj ich kožovité listy. Keďže čemerice nie sú vzrastovo príliš veľké, najviac vyniknú na okraji záhona, prípadne môžu lemovať chodník. Kámen na skalce musí plnit hned dvě funkce. Estetickou, aby skalka vypadala přirozeně a nenuceně.


Ve své domovině roste na slunných kamenitých místech, hodí se tedy na kamenité terásky, suťoviště nebo velké skalky. Pupalka je poměrně robustní, má silný kořen a na místě potřebuje dobrou drenáž. Pro pupalky je charakteristické noční. Kvete v létě, hodí se do skalky i květináčů. Naaranžujte si do záhonku, do skalky nebo k brance toto zahradní LED světlo, které příjemně a tlumeně osvětlí své okolí a vaší zahradě dodá šmrnc.


Je navíc vybaveno solárním článkem, proto se dokonale hodí na ven! Oblíbené přenosné rostliny, jako je krásně kvetoucí oleandr, fuchsie, citrusy a další druhy, můžete od jara do podzimu rovněž pěstovat na balkóně, přezimovat ale musí na chladném místě, například v ložnici. Některé je však možné přezimovat i na chladném, tmavém místě. Do dnešních tipů jsme proto zařadili pět květin vhodných na méně přívětivé východní a severní strany, a pět takových, kterým se bude dařit na slunečném jihu a západě.


Proto také péče o ně bude jednodušší a méně náročná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky