čtvrtek 23. června 2016

Pěstování artyčoku

O jejím pěstování se ví v naší republice velmi málo. Pěstování artyčoku Kateřina Řehořová 16. V artyčoku zeleninovém najdeme provitamín A, vitamín C, kyselinu listovou, vápník, železo, draslík, zinek a hořčík.


Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Všeobecně vzato artyčoky nesnáší studené podnebí a mrazy pod -°C.

Konzumní části artyčoku jsou nerozvinuté květní úbory. Vyžaduje slunné stanoviště a lze ji pěstovat. Artyčok je méně známý druh teplomilné zeleniny. Bylina pochází ze Středomoří , kde se pěstuje pro nedozrálé úbory , používané jako zelenina.


Pokusíte se letos pěstovat artyčoky ? V tom případě máte nejvyšší čas vysít jejich semena. Ta se dají koupit v zahradnických prodejnách nebo na internetu.

Při pěstování vyžadují slunečnou, zahřívanou a chráněnou polohu. Nejlépe se jim daří v lehké, výživné a propustné půdě. Zamokřená území mohou promrzat, což je pro artyčoky nevyhovující. Nového ocenění se tato léčivá rostlina dočkala teprve v posledních desetiletích, když se začalo se systematickým vědeckým průzkumem jejích obsahových látek. Zálivka u fíkusů - zalévání fíkusu.


Hnojení fíkusů a substrát. Množení fíkusů a způsoby množení. Choroby, škůdci a nemoci fíkusů. Základní druhy fíkusů - seznam fíkusů.


Tento druh artyčoku byl znám jako lahůdková zelenina již ve starověku. Dnešním centrem jeho pěstování se staly Francie, Španělsko a Itálie. Na stonku vysokém cca metru vyrůstají úzké listy s ostny.


Na konci stonku je květ podobný bodláku. Na rozdíl od artyčoku zeleninového se jeho květní úbory nekonzumují. Jedlou částí jsou u něj vybělené řapíky listů.

Sadbu si vypěstujeme výsevem semen v únoru nebo březnu. Semínka artyčoku vyséváme na začátku května na slunečné a zároveň chráněné stanoviště. Doporučuje se také nejméne dva krát za léto hnojení.


Pokud jste na výsev artyčoku. Nejcennější část artyčoku - srdíčko můžete dusit, péct či dokonce grilovat. Artyčoku se daří v teplejších oblastech, ve kterých se pěstuje vinná réva, protože nesnáší mrazy pod -stupňů Celsia. Výborná jsou plněná masem a zapečená s rajčatovou omáčkou.


Studená jsou součástí různých salátů či předkrmů. U nás si své příznivce ještě stále hledá, i když se dá říci, že jeho popularita pomalu, ale jistě roste. Nejlepším předchůdcem artyčoku v Jeruzalémě jsou brambory, zelí a okurky. Jak připravit jeruzalémský artičok. Také už jste někdy odpovídali na otázku, zda máte raději kočku nebo psa, a neuměli j. Z artyčoku se získávají extrakty, tinktury nebo je součástí čajových směsí.


Drogou artyčoku, která se průmyslově využívá, jsou listy. Ty obsahují nejvyšší množství biologicky účinných látek, které působí pozitivně na játra, žlučník, ledviny nebo trávicí trakt. Teplotu pod mínus deset stupňů Celsia nepřečká.


Dobře se mu daří ve vinařských oblastech. Jeho domovinou je Středomoří, ale jeho pěstování se rozšířilo do jiných oblastí s příhodným klimatem. Semena artyčoku se vysévají do zakořeňovačů v březnu. Hloubka výsevu je cm. Doba klíčení je – dní.


Artyčoky jsou velice teplomilné rostliny, proto je nepřesazujeme ven dříve než v druhé polovině května. Je nutné zvolit dostatečně slunečné místo, chráněné před větrem. V chladnějších oblastech se doporučuje spíše pěstování ve skleníku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky