pondělí 9. ledna 2017

Korkovitost muškátů

Meliseptol von Braun günstig online bestellen. Autor: Archiv ireceptar. Pomůže drenáž a vhodný substrát.


Ochrana je preventivní, vyplatí se používat kvalitní, propustné substráty a zalévat rovnoměrně, bez zbytečného přelévání. Pokud jsou rostliny vystaveny povětrnostním podmínkám, tedy dešťovým srážkám, je nutné mít na dně pěstebních nádob keramzitovou drenáž silnou alespoň 5–cm.

Chtěla bych Vás poprosit o radu s převislými muškáty. Na rubu listu se mi udělaly velké tvrdé hnědé fleky, které nejdou ani sedřít. Jedná se o korkovitost muškátů, která se objevuje u převislých forem. Nejedná se ale o žádnou houbovou chorobu nebo poškození škůdci, nýbrž o fyziologickou poruchu.


Způsobuje ho nadměrné zalévání nebo nerovnoměrný přísun vody. Znamená to tedy, že na vině je sám pěstitel. Co je korkovitost muškátů V první řadě je vhodné si korkovitost muškátů přímo definovat.

Spoustě pěstitelů vyskáčou na rostlinách ze spodní strany hnědé skvrny a jsou doslova zděšeni. Objevuje se hlavně při přezimování pelargonií. Tato fyziologická choroba se projevuje při zalévání studenou vodou. Doporučuji vodu nechat odstát do druhého dne. Třeba na balkoně se voda krásně v pet láhvi ohřeje.


Přelití, případně zálivka studenou vodou, zase může způsobit, že se na listech převislých muškátů objeví korkovitost. Ta se projevuje tvorbou drobných zelených zduřenin, které později zhnědnou. Ochrana spočívá v prevenci, kterou tvoří pravidelná zálivka – nejlépe odstátou vodou – a zamezení přemokření substrátu. Na listech muškátů se také může objevit „ korkovitost “ – jde o fyziologickou chorobu způsobenou nejčastěji zálivkou studenou vodou nebo při nadbytku vody v půdě.


Příčinou je nadbytek vody v půdě nebo vysoká vlhkost vzduchu. Projevuje se zvětšením povrchových buněk a tvorbou drobných zelených zduřenin. Korkovitost listů – objevuje se u převislých muškátů.


Takto zvětšené buňky později odumírají a hnědnou, což se navenek projevuje korkovitostí. Nejde ale o žádnou houbovou chorobu nebo poškození škůdci, nýbrž o. Fyziologická korkovitost listů muškátu se projevuje několik milimetrů velkými výrůstky na spodní straně listů muškátu štítovitolistého (Pelargonium peltatum = povislá nebo táhlé muškáty). Jsou to vlastně zvětšené buňky a jsou následkem vysoké vzdušné a půdní vlhkosti, jakož i špatného odtoku vody z nádob.

Celé roky jsem si pěstovala pnoucí muškáty vlastním řízkováním. Poslední čtyři leta, jsem si řekla, že je to zbytečné, protože zazimovávám spoustu. Kontrolní kód: Oblast Lednicko-valtického areálu návštěvníkům nabízí množství historických památek, malebné parky i krásné zahrady. Pojďte strávit dovoleno. Na vině je sám pěstitel.


Popis převislých muškátů Převislé muškáty se vyznačují poléhavými, tenkými stonky. Jejich listy jsou podobné břeč ťanu, proto jsou nazývané „břeč anovité“. Květy jsou jednoduché nebo plné, červené, růžové fialové, karmínové, bílé nebo dvoubarevné. Vytrvale kvetou během léta a tvoří dlouhé převislé výhony. Příčina je však v tomto případě jiná a lze jí snadno předejít.


A u vás ještě k tomu zbytečně. Jedná se pouze o korkovitost , která je způsobena střídáním vlhka a sucha.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky