čtvrtek 25. června 2015

Měsíček lékařský výsev

Při výsevu do sponu, dáváme k sobě – semen. Po vzejití musíme měsíček vyjednotit. Pokud se v porostu vyskytne žlutý květ, ihned jej. Přibližně za týdnů se objevuji první květy.


S výsevem můžeme v mírnějších oblastech začít už na podzim, květy se pak na jaře může objevit už o měsíc dříve.

Půdu okolo rostliny kypříme. Pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy. Kvete nepřetržitě celé léto. Můžeme z něj připravit nálev, mast, čaj, koupel i tinkturu.


U nás se donedávna pěstovaly jen měsíčky se žlutými a oranžovými úbory. Mnohdy je ani vysévat nemusíme, hospodaří si na zahradě samy. Hodí se do letničkových výsadeb, výhodně zaplní místo po zatahujících jarních cibulovinách či ozdobí bylinkovou partii zahrady, uříznout ho můžete i do vázy.

Stále častěji se vysazuje jako lem zeleninových záhonů. Zeleninu chrání před mšicemi, háďátky a sviluškami. Nyní se hojně pěstuje jako okrasná a léčivá bylina na všech kontinentech. U nás zplaňuje jen výjimečně, většinou na okrajích polía všude tam, kam lidé na podzim sváží odpad ze zahrádek, ve kterém jsou i vytrhané rostliny měsíčku.


Měsíček pochází pravděpodobně ze Středozemí. Vyrobte si domácí měsíčkovou mast nebo měsíčkový čaj, vypěstujte si měsíček lékařský na zahrádce podle tohoto návodu. Výsev probíhá v březnu až dubnu, nejpozději v květnu do dobře upravené půdy.


To napovídá o tom, že jeho pěstování není vůbec složité. V České republice rovněž našel své místo a využití. Jednou z velmi známých, nenáročných a léčivých letniček je bezesporu měsíček lékařský. Jedná se v podstatě o skoro nejstarší rostlinu svého druhu. Její výška se pohybuje kolem cm.


Trávově zelené, celokrajné listy vyrůstají ze zelené lodyhy. Květenstvím měsíčku lékařského je úbor. Rostlina kvete od června do podzimu.

Sběr květu pro léčivé účinky je doporučen ve fázi rozevírání úborů. V tuto dobu jsou lístky nejvíce mladé a hodnotné. Masti se aplikují na špatně se hojící rány, záněty nehtového lůžka, bércové vředy a jsou výbornou prevencí zánětů bradavek při kojení.


Popis Z vřetenovitého kořene vyrůstá hranatá, rozvětvující se lodyha až do výšky půl metru. Výsev přímo do záhonu je možný koncem dubna či v květnu. Doba klíčení asi dní.


Vytváří zářivě oranžové květy v době od června do října. Má široké spektrum využití, jak v kuchyni tak v léčitelství (antimikrobiální účinky, mast, záněty trávicího ústrojí). Calendula officinalis Letnička, léčivka Balení obsahuje semen ve směsi kultivarů „NEON“ a „BRONZED BEAUTY“ Popis: Tradiční letnička a bylinka v. Sytě žluté a oranžové květy měsíčku vám přivodí dobrou náladu.


Věřilo se totiž, že rostlina rozkvétá počátkem každého měsíce. Název však také může pocházet z 16.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky