pátek 19. června 2015

Argánie trnitá

Je to trnitý suchomilný strom s jednoduchými listy , vzhledově podobný olivovníku. Může se dožít až 2let a je velmi odolný. I přes její odolnost se jí nepodařilo vypěstovat nikde jinde na světě. Plodí několikrát do roka.


Léčivé účinky arganového oleje. Zpomaluje stárnutí buněk. Pomáhá při kožních onemocněních. Argania spinosa, česky argánie trnitá , je malý strom rostoucí téměř výhradně v jihozápadní části Maroka, pár stromů se vyskytuje i na území Řecka. Roste pouze v jihozápadní části Marockého království.


Táto metóda je nezvyčajná, však nie je pre plody škodlivá. Lidové názvy: argánie trnitá , dvojčet trnitý. Arganie môžete všimnúť kôz, ktoré po nich poskakujú. Pohled do historie a lidové tradice.


Tento strom může dorůst do výšky metrů a dožít se může až 2let. Ovoce dozrává celý rok a postupně mění svou barvu ze zelené na žlutou, sklízí se obvykle v období mezi květnem a zářím. Jedná se tedy o vzácný olej. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA Argania spinosa L. Marocké arganovníky jsou nejen krásné, ale také velmi pozoruhodné a ekologicky přínosné stromy. Oleje, které se z nich získávají, patří k těm.


Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů na světě. Jeho plody však mají pro místní obyvatele cenu zlata. Vyrábí se z nich totiž jeden z nejdražších olejů, jaké se používají v kosmetickém a potravinářském průmyslu. A z plodů se lysuje kvalitní arganový olej, který možná znáte z nejrůznějších druhů kosmetiky.


Budou to samozřejmě úplné promile, jen aby se. Ta cesta však byla nečekaně a podivuhodně trnitá. Vyšel zrekonstruovaný komiks Muriel a oranžová smrt a brzy nato také rozsáhlá, obrazovým materiálem bohatě vypravená Saudkova monografie. Tyto stromy možná znáte z fotografií nebo televizních dokumentů. Ano, jsou to ty, v jejichž korunách se pasou kozy, které chutným listům a plodům nedokáží odolat.


Pro úplnost dodejme, že speciálně upravený arganový neboli marocký olej si také postupně proklestil cestu do kuchyní, takže se používá jako olej kulinářský. V Maroku se vyrábí pouze ručně pomocí kamenných mlýnů za studena,pro zachování všech příznivých látek,které olej obsahuje. Nejznámějším produktem je arganový olej, který je získaný z jader tohoto stromu. Ten nejčistší arganový olej má pak zlatavou barvu a velmi charakteristický pach (může připomínat vůni oříšků), na závadu není ani usazenina na dně lahve.


Odolává dlouhotrvajícím suchům a je schopný. Stromy mohou v období dešťů dosáhnout až do výšky metrů. V současné době se počet stromů odhaduje na milióny, což představuje přibližně miliónů tun arganového oleje ročně. Nejen pro její nevšední rozložitý tvar koruny obsahující stáda koz a krásné drobné listy, ale především proto, že z jejích semen se získává arganový olej, který je skvělý jak pro kosmetické, tak kulinářské použití. V našich podmínkách je však argánie spíše pro dekorační a zajímavé účely.


Ze zralých žlutých plodů jsou vyloupávány pecky, které obsahují jádra ve tvaru mandlí. Z těchto jader se pak po jejich rozemletí lisuje arganový olej. Na rozdíl od koz lidé plody nejedí, ale z jejich pecek vyrábějí dnes vysoce ceněný argánový olej. Centrum bylin nabízí velký výběr léčivých bylinek z celého světa - bylinné čaje, bylinné kapky, bylinné kapsle, rostlinné oleje, přírodní kosmetiku. Lisuje se za studena z plodů stromu nazvaného arganie trnitá.


Přírodní produkty v bio kvalitě. Argánie na kozách životně závisí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky