středa 3. června 2015

Vřesoviště na zahradě

Vřesovištní rostliny vyžadují lesní prostředí - tedy kyselou, dostatečně vzdušnou půdu, půdní vlhkost a polostín. Tyto výsadby dodají kouzlo každé okrasné zahradě , od které očekáváte zajímavý celoročně atraktivní vzhled. Pokud vřesoviště založíte. Představte si, že máte na zahradě vřesoviště podobné tomu, po kterém se proháněl pes baskervilský. Zahradní vřesoviště se proto nejlépe vyjímá ve specificky upraveném terénu – u zídky, v roklinkách, na svazích a okrajích zahrady, nejlépe v lehkém polostínu.


Malé vřesoviště lze vybudovat jak svažitém terénu, tak i na rovině.

Hlavně v západní a severozápadní Evropě se na nevápenitých, chudých půdách vyskytují společenstva s převahou jemných. Jestli máte na zahradě kousek polostinného (možná i dost nevzhledného) místa a nevíte co sním, je dobrou volbou malé vlastní vřesoviště. Aby působilo přirozeně, mělo by mít nepravidelný tvar. Ovšem mít na zahradě takové krásné vřesoviště není úplně snadné.


Vřesoviště lze vybudovat na svažitém terénu stejně jako na rovině. Především se vřesům daří v kyselé půdě. Vyhráno tedy mají ti, kteří si je chtějí sázet u svých chat a chalup či domů v horských oblastech, v blízkosti lesů. Na podzim půdu do hloubky zryjeme a přitom z ní vybereme kameny, kořeny dřevin a vytrvalých plevelů.


Má-li půda pH vyšší než je nutné ji na celé ploše, kde chceme vřesoviště založit, odstranit a nahradit směsí polozetlelé borové hrabanky, vrchovištní rašeliny, drcené borové kůry, listovky a písku.

Na drobnější porost vřesoviště často navazují azalky a rododendrony od nízkých až po vysoké. Odolává velmi dobře suchu, slunci i mrazu. Na to ovšem potřebujete na zahradu tak velkou, že se v ní najde místo pro přechovávání takto využívaných trvalek. Co potřebuje vřesoviště Vřesy i ostatní rostliny této skupiny jsou nenáročné, zvyklé na suché stráně.


Plné léto na zahradě aneb Co se dá ještě zlepšovat. Jak vyřešit parkování aut na svém pozemku. Seriál stromy v zahradě : Stromy s atraktivní borkou a zajímavým podzimním zbarvením listů. Pieris stálezelený keř, který bohatě kvete.


Nejzajímavější podívanou nabízí v době rašení nových listů. Najde uplatnění ve všech zahradách. Ačkoli mají vhodný substrát v hrnci, nestačí a půda, ve které se vysazují na zahradě , musí mít pH v rozmezí od do 5. Abyste nemuseli kopat jámu, kterou vyplníte vhodnou zeminou, práci si ušetříte tak, že vřesoviště vybuduje jako vyvýšený záhon, tedy nad povrchem.


V první řadě je nutné vybrat místo a vytyčit okraje celé výsadby. Berme v úvahu, že potřebného efektu dosáhnou spíše velkoplošné výsadby než ty o několika metrech čtverečních. Na budoucím vřesovišti tak nejprve do požadované hloubky vykopeme původní zeminu, a pokud není vápenitá, můžeme jí část použít pro přípravu substrátu.


Je–li podloží nepropustné, výkop ještě prohloubíme a na dno nasypeme vrstvu drenáže vysokou asi 10–cm. Založení vřesoviště není příliš složité, musíte ovšem dodržet několik pravidel, která jsou stěžejní pro úspěch a tedy i pro budoucí fungování vřesoviště na vaší zahradě. Když nadejde sezona vřesů, vřesoviště hrají nádhernými barvami.


Podoba vřesoviště je čistě subjektivní záležitostí, záleží na tom, jak velkou plochu mu můžeme věnovat a co bude jeho zbudování stavebně potřebovat.

V každém případě bychom se ale měli snažit o to, abychom vytvořili lehce svažitou přírodní scenérii , k čemuž pomohou i větší solitérní kameny. Máte rádi podzimní hry barev, ale nechce se vám kvůli tomu vysazovat dřeviny? Nepotřebujete na něj hned lán země.


Jsou rozšířené po celém světě, v Austrálii , Jižní Africe , Kalifornii , na Nové Kaledonii , v Chile a ve Středozemí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky