středa 30. září 2015

Rozchodnice růžová pěstování

Nejlépe se jí daří na slunečných a sušších místech, jako jsou skalky, osazené zdi nebo okraje záhonů. Mráz jí nevadí, přes zimu se zatahuje do hlízy. Její původní oblast výskytu je pravděpodobně ve střední Asii, resp.


V minulosti se vyskytovala i na našem území, ale kvůli hojnému sběru je dnes vzácná a vyskytuje se jen velmi zřídka. Pro zdárný růst je důležitá vlhkost a charakter půdy. Je považována za stejně účinnou, jako legendární žen-šen.

Ovšem na rozdíl od ženšenu ji můžete snadno pěstovat i na zahradě, třeba na skalce. Používá se při neurologických a psychiatrických problémech. Má příjemnou vůni, kterou kořen vydává po rozemnutí. Vladimír Vytásek: Při pěstování rozchodnice růžové je dobré kolem sazenice této léčivky dát hrubý písek nebo kamennou drť.


Její druhové jméno „roseum“ je odvozeno od. Rostlina se vyznačuje příjemnou vůní a pomalým růstem. Jedná se o mrazuvzdornou rostlinu.


POPIS ROSTLINY A PĚSTOVÁNÍ : Vytrvalá horská mezofitní rostlina.

Bývá přezdívána Zlatý kořen. Ve volné přírodě je v ČR. Její tlusté a masité oddenky mají zlatavou barvu a pokud dostatečně narosotu, dosahuje jejich váha téměř kg. Krátké lodyhy vyrůstají z růžice listů, které mají nenápadnou šedozelenou barvu. K léčení používáme kořen z pěstovaných rostlin.


Ruské a bulharské odrůdy obsahují navíc geraniol a myrtenol. Na rozdíl od žen-šenu je dá snadno. Oblasti pěstování : Pochází prakticky pouze ze sběru, větší množství jsou produkována v původní oblasti výskytu na Dálném Východu, Sibiři a Altaji. Tato rostlinka najde své využité při psychiatrických a neurologických problémech.


Oblasti pěstování: Pochází prakticky pouze ze sběru, větší množství jsou produkována v původní oblasti výskytu na Dálném Východu, Sibiři a Altaji. Po letech jsem si opět pořídil malou zahrádku a rád bych tam pěstoval pokud možno užitečné rostlinky. Vyhovuje jí písčitá půda, která je smíchaná se štěrkem nebo pískem. Rozchodnice je pro pěstování nenáročná.


Vsazujeme ji na slunné stanoviště. Výsev je možný na podzim nebo na jaře a semínka klíčí přibližně měsíc. U nás je rozchodnice růžová vzácnou a chráněnou rostlinou, tudíž není možné ji sbírat.


Podrobný popis produktu Rhodiola rosea - rozchodnice růžová , zlatý kořen.

V přírodě ji lze nalézt v horách západní, střední a jižní Evropy, Mongolsku. Její kořen je používán v čajích, dietních doplňcích a. Pěstuje se také uměle na plantážích, nejčastěji ve Finsku a Kanadě. Urychluje uzdravení i regeneraci organismu po zátěži.


Posiluje nervový systém a údajně také zlepšuje sluch. Zdá se, že rozchodnice též napomáhá odvykání od alkoholu, nikotinu atd. Nacházíte se na veřejné diskuzi. Dotazy ale i odpovědi může do diskuze napsat kdokoliv.


Aktivní látky v kořeni jsou známé jako rosaviny. Mongolští lékaři předepisovali tuto léčivou rostlinu na léčení tuberkulózy i rakoviny. Zde jsou popsány moje zkušenosti z více jak desetiletého pěstování kotvičníku ve velkém.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky