středa 23. listopadu 2016

Kosatce přesazování

Výhodou je, že se jedná o rostliny vcelku odolné. Nově koupené kosatce vysazujte stejným způsobem jako množené. Pěstování kosatců není žádná věda, ale bez přesazování nepokvetou 28. Víte, jak na zahradě pěstovat kosatce ? Dočetli jsme se, že kosatce je vhodné sázet listem smerem na sever,oddenkem na jih. Pokud to nevíte přesně, tak tady.


Při přesazování oddenky opatrně zespodu podryjeme a se zeminou vybereme tak, abychom nepoškodili kořínky. Oddenky rozdělíme na jednotlivé trsy. Rostliny očistíme a listy zkrátíme.


Jde o to, že pokud jsou kosatce pěstované dlouhodobě na stejném místě, tak nejen že méně kvetou, ale zpravidla jsou i náchylnější k různým chorobám. Je vhodné je vždy po pár letech přesadit. A díky přesazení si je můžete ještě i velmi snadno namnožit. Pak se začne zmenšovat velikost květů, trsy se rozrůstají a staré oddenky ze středu odumírají.


Kosatce se zpravidla přesazují jednou za čtyři roky. Na pěstování kosatce si může troufnout i začátečník. Kosatce, latinsky Iris, byly pojmenovány podle řecké bohyně duhy – pravděpodobně pro svou druhovou barevnost.


Již několik století Jsou velmi oblíbené po celém světě. Nevyžadují mnoho péče a nejsou náročné na prostředí. Patří jedněm z nejkrásnějších trvalek u nás. Nejvhodnější dobou pro přesazování amerických belokvětých kosatců je druhá polovina léta, tedy právě srpen.


Trsy dělte tehdy, když jsou rostliny už příliš nahuštěné a méně kvetou. Přesazovat je však můžete s úspěchem až do zamrznutí. Dělení kosatců Během let se kosatce bradaté silně rozrůstají. Po odkvětu můžete statné jedince rozdělit, čímž povzbudíte kvetení v příštím roce. Protože kosatce na jednom stanovišti pěstujeme až roky, je přesazení nezbytností.


Z estetického hlediska starší kosatce ve středu ztrácejí oddenky, výhony zde nevyrůstají a květiny vypadají nevzhledně. Proto je nutné je přesadit a zároveň rozdělit na více rostlin. Může mi prosím někdo poradit, jestli je možné v tuto dobu (na jaře) přesazovat kosatce ? Případně, jestli budou po přesazení kvést nebo tento rok o. Pomocí těchto rhizomů se také množí. Sibiřské kosatce vysazujeme do normální, ne příliš lehké půdy. Slabší rostliny přesazování nemusí přežít.


Při vysazování můžeme kolem kořenů upravit substrát, pokud je to třeba. Ty se musí alespoň jednou za pět let změnit stanoviště , na podzim přesadíme hlízy do nového záhonu s výživnou propustnou zeminou. Hledat v článcích: přesazování kosatců.


U takových sazenic se příští rok vylamuje květenství ještě před rozkvětem, aby se rostlina zbytečně neoslabovala a mohla dobře narůst. Nejvíce vláhy potřebují kosatce na jaře, proto bychom je, zvláště pokud dlouho neprší, měli v tomto období zalévat. Letní sucha kosatce zvládají dobře, naopak příliš vlhká a stinná stanoviště v kombinaci s těžkými jílovitými půdami jsou nevhodná. Za péči se kosatce odmění v následujícím roce záplavou různobarevných květů.


N ejpozději po až letech, kdy dojde k zahuštění trsů, je potřebné kosatce rozsadit a umístit pokud možno na nové místo. Vykopaný trs se rozdělí na jednotlivé rostliny s oddenky, staré oddenky se vyhodí, odstraní se nahnilé části.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky