čtvrtek 24. listopadu 2016

Hrachor vonný

Popis: Hrachor je jihoevropská letnička, která se pne po konstrukcích, plotech a oporách. Na křídlatém stonku vyrůstají trojčetné listy a úponky. Z paždí listů vybíhá stonek, na jehož konci je hrozen motýlovitých květů. Celá rostlina je chlupatá.


Někdy se květy používají k řezu, mají ale velmi krátkou trvanlivost.

Hrachor vonný pnoucí, růžové barvy, je silně vonící letničkou vhodný k nějaké opoře. Balení obsahuje semen. Nejkrásnější a nejoblíbenějch z popínavých letniček je beze sporu hrachor vonný.


Je tak rozšířen, že není. Květy jsou velké bílé, růžové. Významnou předností této rostliny je líbezná, sladká vůně květů, obvykle právě pro to bývá hrachor nejčastěji pěstován.


Z toho jsou považovány za druhy: (C1) kriticky ohrožené – hrachor bahenní hrachor hrachovitý a hrachor panonský pravý, (C2) ohrožené – hrachor různolistý a hrachor panonský chlumní, (C3) zranitelné – hrachor horský a hrachor širolistý. Lathyrus ochrus) (L.) DC.

Tato jednoletka vyžaduje při svém pěstování oporu a dosahuje výšky až metrů. Výsadba probíhá většinou k plotům, pergolám. Na balkon do truhlíku či terasu. Hrachor vonnný obsahuje i další příbuzné toxiny - imethylaminopropionitrile (DMAPN) a beta-iminodipropionitrile (IDPN), jejichž účinky dodnes nejsou přesně zdokumentovány, rozhodně se ale doporučuje, aby se konzumaci vyhnuly těhotné ženy a děti. Vyšší odrůdy vyžadují oporu.


Hrachor Výhodné je použití této pnoucí letničky v přenosných nádobách s ozdobnými mřížemi, nebo u pergoly, která má ve spodní části truhlíky. Díky tomu, že hrachor opravdu velmi bohatě roste, je schopen vyšplhat až k horním ráhnům každé pergoly za velmi krátkou dobu. Vyrůstá od mírného podnebného pásma až po tropy. Jeho motýlokvěté květy vytváří krásné pohledové clony.


Semena se mohou ukládat do půdy už od března – do řádku podél opěrné konstrukce, vždy po až semenech v intervalu cm. Hrachory obohacují půdu o dusík, přesto je dobré je pohnojit kompostem, rohovými odřezky a trochou kopřivové jíchy. V letních horkých dnech je také nezbytná vydatná zálivka. Zajímavosti ze světa rostlin.


Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Uškodit by mu mohlo i takové stanoviště, kam celý den pálí horké sluneční paprsky.


Občasné přihnojení rostlině prospěje, zejména roste-li v místech, kde je půda chudá na živiny.

Hrachor voňavý Popínavá nebo keříčkovitě rostoucí letnička používaná k výsadbám na záhony, balkóny a terasy, na popínání plotů a pergol. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Ke svému růstu potřebuje dostatečnou oporu. Tschechisch-Deutsch-Übersetzungen für hrachor im Online-Wörterbuch dict. Semena se vysévají koncem března až začátkem dubna přímo na stanoviště k lehké opěrné konstrukci nebo drátěnému plotu. Prodej semene zeleniny, rostlin, květin a bylinek.


Velká nabídka osiv a semen jako jsou rajčata, papriky, různé bylinky a další plodiny. Botanická charakteristika: Jednoletá bylina s popínavými nebo. Vytváří táhlé dlouhé výhony s plstnatým povrchem. Vynikne vysazený podél plotů ale také ve větších nádobách a květináčích. Hrachor voňavýPopínavá nebo keříčkovitě rostoucí letnička používaná k výsadbám na záhony, balkóny a terasy, na popínání plotů a pergol.


Hrachor má vysoké nároky na živiny, proto potřebuje živné půdy a pravidelné hnojení. Kvete od června do září. Odkvetlé části na rostlině průběžně odstraňujeme.


Nákup bez rizika: dní na vrácení. Jak vypěstovat hrachor vonný pnoucí ze semínek? Výsev semen doporučujeme provádět přímo na venkovní stanoviště od konce března do května.


Internetový obchod - zahradnická prodejna Praha Zbraslav, se soustředí na odvětví zahradnictví, kde najdete produkty pro práci na zahradě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky