pátek 6. ledna 2017

Heřmánek lékařský

Plodem je drobná neochmýřená nažka, která je asi mm dlouhá, lehce zakřivená a smáčklá, na bázi zúžená, na vnitřní straně s 4-nízkými žebry. Semena jsou běžně šířena živočichy, včetně člověka. LIDOVÉ NÁZVY: Kamilky, kamilka, harmaníček, harmoníček, jahodníček, polní heřmánek.


Zjistěte, jaké má heřmánek léčivé účinky a v. Rmen rolní nemá, na rozdíl od heřmánku pravého, vyklenuté a duté lůžko středu květu.

Má také více listů než heřmánek pravý. Jedná se o jednoletou rostlinu, která se svými znaky. Symphytum officinale Kostival lékařský Ke snížení bolesti při zlomeninách, poranění chrupavek a bolestivých poraněních. Bellis perenis Sedmikráska chudobka. Vyskytuje se po celé Evropě a západní Asii na východ až do severní Indie, jako polní plevel byl již dávno zavlečen do Severní Ameriky a Austrálie.


Popis a způsob pěstování heřmánku. Květní lůžko je duté, okvětní plátky jsou. Používají se květy této byliny, které můžeme trhat kdykoliv v průběhu květu.

Také v České republice se s ním můžete často setkat. Nejběžněji je k vidění na loukách nebo třeba v obilí. Nedaří se mu v chladných vlhkých oblastech a nesnáší kyselé vlhké půdy.


Je to nejstarší a nejznámější léčivá. Má ve svém blízkém příbuzenstvu několik dvojníků, je však daleko působivější než jiné druhy. Vyžaduje teplejší a sušší stanoviště s dostatkem výživné půdy. Jak by také ne, když jeho synonymní název zní „ heřmánek lékařský “. Dokonce bývá označován za nejúčinnější zklidňující rostlinu na Zemi, což samo o sobě o lecčem svědčí.


Představme si tedy vlivy heřmánku na zdraví podrobněji. Vyhovují mu půdy písčité, hlinité i jílovité, nepodmáčené, mírně kyselé nebo neutrální, nevápnité. Roste ve velkých skupinách v suchých, lehkých půdách a na okrajích polí, vždy na slunečném místě. Od středověku se začal hojně používat i ve střední Evropě býval nedílnou součástí klášterních zahrad.


E-shop s osivy zelenin, květin a léčivek. Semena pro pěstitele, maloobchodníky, velkoobchodníky a další zpracovatele. Jeho úzké listy jsou dvakrát až třikrát zpeřené. Matricaria chamomilla L.

Střed květu je žlutý, obvodové okvětní lístky jsou bílé, paprskovité. Vyzkoušejte nejdříve na malé ploše zdravé pokožky, protože heřmánek bývá i silným alergenem. Heřmánek použijte jako obklad či na koupel postižených míst. V lidovém léčitelství se používá na trávicí potíže, menstruační obtíže, rány a další.


Vydejte se na sběr heřmánku i vy, právě nyní začíná kvést. Bylinná mast 1ml - heřmánek lékařský bylinná mast s heřmánkem. Obecně: Pěstování heřmánku je velmi jednoduché.


Zevně se používá na obklady na popáleniny, rány a hemoroidy. Při rýmě, při zánětech dutiny ústní, při gynekologických potížích.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky