pondělí 5. června 2017

Ptáci na krmítku

Cleaning The Dirtiest Car Interior Ever! Complete Disaster Full Interior Car Detailing A Ford Escape - Duration: 20:24. Na krmítko přilétá v hejnech, především na venkově nebo na okrajích měst, pojídá nejrůznější semena, s oblibou semínka bodláků a jiných plevelů.


Strakapoud velký V zimě se živí převážně semeny jehličnatých stromů, na krmítku vyhledává plody a bobule, rád vyklovává zavěšený lůj. Ptáci vnášejí do pošmourných zimních dní radost a oživení.

Na krmítku ji spatříme méně často, zimu raději tráví ve Středomoří. Dříve na zimu odlétali všichni kosi, dnes táhnou především kosi žijící doposud skrytě v lesích, městští zůstávají – především pak samečci, kteří tvoří tři čtvrtiny zimujících kosů. Ale i samičky někdy zvolí zdejší zimu místo náročného stěhování. Ptáci sice zatím nejsou na krmítkách životně závislí, ale rádi si přilepší potravou ze snadno dostupného zdroje.


Až později nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek jim může zachránit i život. Do krmítek naopak v žádném případě nepatří zbytky jídel z kuchyně, chleba a slané pečivo. Ptáci by mohli po jejich pozření uhynout.


Poznávací test na téma: Jak se jmenuje pták na obrázku?

Jako odpověď zvol jeden z malých obrázků. Správnost odpovědí se dozvíš na konci testu. Bydlím na okraji Prahy v rodinném domě s menší zahradou. Minulou zimu jsem byl nemocný, a tak jsem byl přes den doma a mohl sledovat ptáky na krmítku.


Byl jsem velmi překvapený, kolik druhů ptáků se k nám chodilo nakrmit a napít k našemu jezírku, kde díky vzduchování rybám zůstává celou zimu nezamrznutá menší vodní plocha. Na zimu tvoří smíšená hejna a stejně jako ostatní sýkory vyniká i tento druh neobvyklou čiperností a mnohdy při hledání potravy na větvích visí hlavou dolů. Na stromech se pohybuje kodrcavými poskoky, podobně jako šoupálkovití.


Sýkora modřinka se nejčastěji ozývá nápadným „tý-tý-tý“, jako varovný zvuk používá výrazné „číír“. Ptáci na krmítku Poznejte lépe opeřené návštěvníky ptačích krmítek či budek ! S touto praktickou a krásně zpracovanou brožurou poznáte každého opeřeného návštěvníka vaší zahrady, balkónu či terasy. Na rozdíl od neposedných sýkorek, které létají sem a tam, pěnkavovití ptáci zpravidla sedí na krmítku jako pecky a nacpávají se slunečnicí. A to tak dlouho, dokud je něco nevyplaší.


Přikrmování na krmítku Potrava v krmítku by měla být pestrá. Má to hned dva dobré důvody: zaprvé nabídnete našim opeřeným kamarádům širší škálu výživných látek a za druhé přilákáte na krmítko mnohem více druhů ptáků. Pozorování a sčítání ptáků na krmítku je nový program občanské vědy určený pro nejširší veřejnost.


Zapojit se může opravdu každý.

Přečtěte si o tématu ptáci na krmítku v zimě. Abychom vám usnadnili vyhledávání zajímavého obsahu, připravili jsme seznam nejoblíběnějších. V tomto průvodci najdete výběr nejznámějších ptáků, které můžete ve střední Evropě nejčastěji pozorovat na krmítku i volně v přírodě a které.


Na ovoci a bobulích si ptáci pochutnávají na ovocných stromech (jabloně, hrušně, třešně), na některých keřích (černý bez, růže šípková, kalina, hloh, cesmína, tis, atd.), na popínavých rostlinách (břečťan, psí víno, atd.). V krmítku však může dojít ke styku s ptačím trusem, což může ptákům způsobit různá onemocnění. Pamatujte tedy na to, že pokud si chcete dopřávat idylickou scenérii zasněžené zahrady s krmítkem obletovaným drobnými ptáčky, je nutné jim dát to, co je pro ně vhodné, nikoliv to, co vám zrovna v kuchyni zbylo.


Předchozí zimy byly totiž velmi dlouhé a tuhé. Drobní ptáci hledali pomoc u lidí. Ptáci si je sice umí najít i ve sněhu, tady jsou ale snadnou kořistí pro kočky.


Nejvhodnější materiál pro krmítka je bezkonkurenčně dřevo, protože ptákům po něm nekloužou jejich pařáty. Na druhou stranu ptáci mají mít možnost ukrýt se, když je něco zneklidní. Takže křoví v okolí zhruba tří metrů je žádoucí. Zimní přikrmování ptáků v zahradě je vskutku dobrý nápad.


Ovšem pouze tehdy, když jim předkládáte pouze to, co jejich zdraví. Fotky jsou focené z kuchyně přes okno, takže kvalita je nevalná - některé obrázky berte spíš jako akvarely s. V naší encyklopedii najdete články, fotografie i videa k tématu ptáci na krmítku v zimě. Názorné barevné fotografie a přehledné informativní texty - tento průvodce do kapsy obsahuje vše podstatné k rozeznávání a pozorování ptáků, stavbě krmítek atd. Je načase rozdělit se do menších skupinek.


Pokud máte dalekohledy (děti si mohou donést i vlastní z domova), rozdělte se tak, aby byl v každé skupině alespoň jeden. Buďte trpěliví, nejprve se ptáci asi leknou a ulétnou, ale po čase si na děti zvyknou a budou ke krmítku přilétat na delší dobu. Vždy se vyplatí alespoň chvíli věnovat pozorování „cvrkotu“ na krmítku.


Pokud se nebudeme hýbat, ptáci se během chvíle chovají tak, jako bychom nebyli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky