čtvrtek 22. října 2015

Plevel na zahradě

Když jste na jaře pečlivě odstranili všechen plevel, najednou zjišťujete, že začíná růst nový. Je to především plevel vrcholného léta, kterému nevadí ani vyšší teploty, ani méně vláhy. Na záhonku se rozšíří plazivými podzemními oddenky. Kvete od května do srpna. Nejlépe se ho zbavíte totální likvidací, v případě, že nechcete používat chemii, pravidelně jej sekejte, tím rostlinu oslabíte.


Jak na plevel na zahradě Některé plevely jsou skutečně velmi úporné.

Stále a stále se na zahradě objevují a někdy dokonce v takové míře, že zahrádkáře zcela připraví o radost ze zahradničení. Jaký je nejčastější plevel v zahradě ? Druhy plevele můžeme rozdělit do dvou skupin. Samostatnou skupinu plevele vyskytujícího se v našich zahradách v. Plevel na zahradě – svlačec a přeslička rolní Jak se zbavit svlačce Svlačec je úporný plevel , kterého se nejlépe ekologicky zbavíme tak, že budeme soustavně uřezávat několik centimetrů pod povrchem půdy každičký výhonek, který se objeví. Nepoužívejte plevel s dozrávajícími a zralými semeny na mulčování půdy a kompostování.


Je třeba ho spálit a až jeho popel kompostovat. Matlák, časopis Flóra na zahradě Křen jako plevel Křen obvykle roste v odlehlých koutech zahrady a nepozorovaně rok od roku zabírá stále větší plochu. Když taková zarostlá místa chceme zkulturnit, půdu zryjeme, kořeny, na které narazíme, samozřejmě vyndáme.

Letos se chystáme na úpravu zahrady, ale stále nevím jak na to. Ted máme na pozemku původní terén, to znamená, suchou zarostlou trávu, mezi tím. Plevel je na zahrádce každopádně nesympatická rostlina, která tam překáží a roste proti naší vůli.


Mnohdy pracně s plevelem zápolíme, sotva záhon vyplejeme, za nějaký týden můžeme začít znova. Je mnoho přípravků a prostředků na ničení plevele, žádný je nezničí úplně. Hledejme inspiraci a vyzkoušejme prostředky s nižší toxicitou, takové, které jsou přívětivější k životnímu prostředí. Plevel je slovo, které představuje prakticky nezničitelného nepřítele každého zahrádkáře. Boj s ním jakoby připomínal boj s větrnými mlýny – úporný ale nekonečný.


Ale nic víc než bojovat se v tomto případě nedá, pokud nechceme, aby záplava plevelů ničila naši práci. Vyzbrojme se tedy k boji proti plevelům účinnými zbraněmi – znalostmi z jejich života – a boj s nimi nebude tak marným. Zahrádkáři jsou si dobře vědomi toho, že postelí - nejen vynikající základnu pro pěstování ovoce a zeleniny, ale také současný pole plevel , který s. VIDEO: Na cestách ve Stromovce ničí plevel pomocí sálavého tepla Přestaňte hubit plevel v ulicích jedem, přikázali brněnští radní Muž hubil plevel a zasáhla ho elektřina. Vadou na kráse může být ale všudypřítomný plevel, který dokáže nejen naštvat majitele trávníku, ale také jeho velkou část zadusit a zničit. Naštěstí existují ekologičtější a také ekonomičtější způsoby jak se s plevelem vypořádat.


Ačkoli také pěstuji zeleninu a ne jen bylinky, tak plevele mají na mé zahradě své místo. Ne že bych je vítala zrovna přímo na záhonku například s červenou řepou, s hráškem nebo rajčaty či ředkvičkami, ale moje zahrada má trochu takový přírodnější ráz, nemám všechno podsypáno štěrkem a kůrou, pod níž by byla netkaná textilie……nemám úhledný trávníček, kde by mohly vegetovat jen určité druhy trav určené pro ten „nej“ trávník. Mnohdy jej také zlikvidují silnější mrazy, nicméně pokud se tato plevel s drobnými lístky na zahradě rozroste více, máte problém.


Pěťour maloúborný označovaný jak Galinsoga parviflora se množí spoustou semen.

Jen pro přehlednost, na. Plevel je nevítaným společníkem nejen záhonů, kterým zabraňuje v úrodnosti plodin, ale také trávníků nebo dlážděných chodníků, kterým ubírá na. To samozřejmě neznamená, že bychom ze svých zahrad měly udělat plevelné plantáže, ale na jaře vyrašený plevel v sobě skrývá neskutečné množství minerálů a vitamínů, které vás po zimě pěkně postaví na nohy. Z plevele si na jaře připravte očistnou kúru v podobě lahodného špenátu, listového salátu nebo čistícího bylinného nálevu, který z těla vyplaví všechny škodliviny.


Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky