pondělí 19. října 2015

Zelené koření

Tip pro čtenáře Spektra Zdraví: Přípravek Triphala je kombinací tří ájurvédských bylin na účinnou detoxikaci organismu přírodní. Zelené koření plní v kuchyni čtyři souběžné funkce. Je ozdobou příjemného zabarvení, které v přírodě v zimě chybí (zelená), prostor kuchyně, ale vůbec celého bytu provoní, vylepší chuť připravovaných jídel a má i zdravotní účinky. Vedle toho pak stojí i příznivé účinky na naši psychiku (barvy, vůně, chutě).


Majoránka zahradní patří mezi koření nepostradatelné pro mnoho jídel české kuchyně.

Kromě kulinářského využití má i léčivé účinky – působí. Jídlo bude chutnější, plné přírodních vitamínů a minerálů a navíc si ještě zlepšíte trávení. PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat si pomazánku Oblíbená pažitka nám slouží hlavně ve studené kuchyni jako aromatické zelené koření a jako léčivá bylina podporuje trávení a chuť k jídlu.


Přírodní kosmetika, potravinové doplňky, tradiční čínská medicína, ájurvéda. Blog o vaření s bylinkami. Inspirace pro všechny milovníky zeleného koření.


NÁŠ TIP : K rychlejšímu vyhledání použijte vyhledávač (zadejte český nebo latinský název bylinky - např. mentha nebo máta). Pro zobrazení trvalek dle abecedy zadejte ve vyhledavači seřadit podle názvu.

Koření od Antonína - Legenda mezi kořením. Jednoletá bylina, která kvete od června do konce srpna. Na koření a bylinky nedali dopustit už staří Egypťané. Při vaření hojně využívali anýz, šafrán, skořici a mnoho dalších.


Některé z těchto pochutin, například právě skořice, však nejsou původem z Egypta. Podle historiků je tak Egypťané museli dovážet ze vzdálených krajin pomocí tehdy až překvapivě rozvinutých obchodních cest. Thajské zelené kari Asijská kuchyně je čím dál tím oblíbenější a mnoho lidí se za ní vydává až na druhou stranu světa. Naštěstí pro vás máme recept nejen na sushi , ale také na tradiční thajské zelené kari, které si můžete udělat z pohodlí vašeho domova. Někdy se zdá, že koření hraje v kuchyni jen vedlejší roli.


Volbě hlavních surovin chystaného jídla, jako je maso či zelenina, věnujeme velkou pozornost a pečlivě je vybíráme. Avšak při nakupování koření sáhneme po prvním sáčku, který vidíme v regálu supermarketu, aniž bychom měli možnost obsah vidět, či dokonce cítit. Známe vždy původ surovin, ze kterých je složen každý z našich nabízených produktů, ať už to jsou bylinné čaje, ovocné čaje, koření, kořenící směsi, káva, sirupy nebo éterické oleje.


Všechny odpovídají ekologickým standardům, ale i přísným podnikovým požadavkům na kvalitu. V této době také provádíme její sklizeň. Při sklízení natě ponecháváme spodní část olistěné lodyhy, z níž rostlina znovu vyraší, a tak ji můžeme sklízet až třikrát do roka.


Sbírka převážně rostlinných receptů.

Díky bylinkám, které využijeme při dochucování doma připravených pokrmů, můžeme plně nahradit sůl. Bylinky v kuchyni i na zahradě. Ozdobíme na plátky nakrájenou chilli papričkou a lístky thajské bazalky. Zelené fazolky očistíme a uvaříme ve slané vodě.


V jiném kastrolu uděláme hodně tmavou jíšku, kterou zředíme vodou, osolíme, opepříme a okyselíme. Nabízíme více než 2druhů koření a kořenících směsí z celého světa. Dbáme na výběr toho nejkvalitnějšího koření a pečlivým způsobem balení a dopravy zajistíme zachování prvotřídní kvality. Natrhejte zelené fazolky na zahradě nebo je kupte na trzích. Používejte pouze nepoškozené plody.


Vybírejte si takové lusky, které nemají uvnitř male fazolky. I když přítomnost fazolí nemá žádný vliv na chuť nebo kvalitu zeleniny, značí, že je už mírně přezrálá. Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorníkovitých.


Oba rody jsou původem z Indie (největší producent až do konce 20. století), Pákistánu , Bangladéše , Bhútánu , Indonésie a Nepálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky