pátek 9. června 2017

Krtek obecný

Buduje chodby - jednak obytné, ale také okružní, na kterých loví potravu. Přitom tvoří na povrchu typické hliněné hromádky zvané krtinec či krtina. Válcovité tělo pokryté černou srstí, velké přední nohy otočené do stran a přizpůsobené tak hrabání. Na hlavě vyniká pouze růžový. Krátká a hustá srst je šedočerná se sametovým leskem.


Nápadné jsou přední lopatovité nohy. Oči jsou drobné a skryté v srsti. Denně spořádá červů přes jednu polovinu své váhy. O krtcích panuje mnoho mýtů, že jsou slepí. Má sice zakrnělé oči a vidí velice slabě, ale přesto je schopen vnímat své okolí.


Využijte náš jedinečný filtr pro vyhledávání svého škůdce a přípravku, který Vám pomůže se ho zbavit. Jejich nejznámějším zástupcem je krtek obecný , žijící i na území ČR. Toto zvířátko inspirovalo výtvarníka Zdeňka Milera k vytvoření animované postavičky Krtečka (resp.


Krtka). Chodby jsou svým způsobem geniální pasti na jeho potravu, která tak do chodeb propadává. Krtci pak už jen chodbičkami pobíhají a pátrají, k čemuž jim pomáhá vyhledávat jejich vynikající čich.


Jako hmyzožravec se živí především hmyzem a jeho larvami, zvládne ale i ještěrky, žáby a myši, takže zbavuje zahradu mnoha škůdců. Zdarma si prohlížejte online pohádky pro děti. Hodnotilo: 2uživatelů Průměrné hodnocení: 4. Skoro celý život tráví pod. Mammal Species of the World – A Taxonomic and Geographic Reference.


U nás se vyskytuje zhruba do nadmořské výšky 5m. Známé krtičince můžeme nalézt na loukách, zahradách, polích a listnatých lesích. Praha břeh Vltavy mezi Barrandovským mostem a. Rozsah ško které krtci způsobují je ohromný, a zbavit se jich lze jen velmi obtížně.


Pohled na pěkně rovný trávník, který najednou zničí hromádky krtků, je znepokojující. Bílá místa biodiverzity. Pomozte zaplnit bílá místa biodiverzity v ČR!


Krtek patří k nejvážnějším škůdcům. U nás je krtek obecný považován za škůdce nepřímo a nejen pro jeho rycí aktivitu, ale především proto, že svými chodbami napomáhá hryzcům a hrabošům k osídlování dalších teritorií. Oleandr obecný , latinsky Nerium oleander, je dekorativní keř až strom a jediný zástupce rodu oleandr (Nerium). Je charakteristický poměrně úzkými zelenými listy a různobarevnými květy, nejčastěji se jedná o růžovou, žlutou a bílou variantu. Jedním z hmyzožravců, kteří tráví celý život v naprosté tmě několik decimetrů pod povrchem země, je krtek obecný.


Jeho přizpůsobivost k prostředí. Na každém z nich je chlup, který je citlivý na dotek. Z obsahu: Století české biologie III.


Krtci mají podlouhlé tělo válcovitého tvaru dlouhé cca - cm. Samičky jsou většinou trochu menší. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. V našich končinách se běžně vyskytuje krtek obecný.


Jenže s čím na jedné straně dokáže krtek pomoci, to na druhé straně sám zničí. Má vysoce citlivý čich a plíce olympijského atleta. Je to nadaný architekt a pracuje ve dne v noci. Dokáže zachytit i sebenepatrnější vibrace způsobené pohybujícími se žížalami, kterými se živí. A v boji s člověkem jeho inteligence, mazanost a vytrvalost vítězí.


Přečtěte si o tématu krtek. Abychom vám usnadnili vyhledávání zajímavého obsahu, připravili jsme seznam nejoblíběnějších článků s klíčovými slovy krtek , které hledáte. V naší encyklopedii najdete články, fotografie i videa k tématu krtek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky