čtvrtek 1. června 2017

Pšenice špalda

Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. Starší odrůdy obilnin, jako je například špalda, jsou považovány za zdravější a výživnější než nové, moderní odrůdy. V tomto článku se podrobně podíváme na špaldu a její pozitivní a negativní účinky na lidské zdraví. Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značné odolnosti proti škůdcům, chorobám a nepřízni počasí je vhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém (organickém) zemědělství.


Ze zdravotního hlediska se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému a cení se její lehká stravitelnost a kratší doba vaření než u pšenice ozimé. Pluchy chrání zrna před vnějšími vlivy a hmyzem tím.

Vousatá, raná pšenice speciálně do stresu. Kulatá odrůda ve všech směrech. Pšenice špalda zažívá svůj boom, všude se o ní píše, že je zdravá, původní a chutná.


Výjimečná svým složením a zajímavou ořechovou chutí. V České republice pěstitelské plochy špaldy v ekologickém ze-mědělství (EZ) postupně narůs-tají. Na rozdíl od tradičních obilnin patří pšenice špalda do skupiny tzv.


Proto první zpracovatelskou operací po. Vyrábějí se z ní základy nebo přídavky do těstovin , tvoří přísadu müsli i vánočního pečiva, zrna špaldy se dále zpracovávají na kroupy , krupici či vločky vhodné do kaší nebo polévek. Označení „ pšenice “ může být doprovázeno označením „tvrdá“, „ špalda “ nebo „khorasan“, přičemž toto doplňkové označení je dobrovolné.

Co to ale vlastně je a proč byste ji měli upřednostňovat? Mnohí tvrdia, že je výživnejšia , ľahšie stráviteľnejšia , má menej sacharidov a dokonca obsahuje aj viac bielkovín ako pšenica. Dôvodov, prečo po nej siahnuť, je mnoho. Je to prastarý druh nešlechtěné pšenice. Proč je lepší pro naše zdraví než bílá mouka?


Zrnko přirozeně obsahuje tři části: jádro, klíček a otruby. Celé zrnko ať už špaldové, pšeničné, případně ži. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Dinkel wird für eine gesünderen Alternative gehalten als der veredelte Weizen.


Vzhledem k většímu podílu aleuronové vrstvy obsahuje pšenice špalda v průměru - bílkovin, což je mnohem více ve srovnání s pšenicí setou (- ). Stéblo je duté, tenkostěnné a poměrně dlouhé (110–1cm). V ranosti se pšenice špalda příliš neliší od pšenice seté. Je výjimečná svým složením i zajímavou ořechovou chutí. Její „sladkostí a tučností“ se živili již staří Egypťané, Keltové a Germáni. V Evropě byla pěstována již před osmi tisíci lety.


Později však ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. Odrůdy pšenice ozimé, které tvoří takřka všech pěstebních ploch v České republice. Za tímto společným úspěchem stojí spousta spokojených pěstitelů, kteří s těmito odrůdami dosahují vysoké výnosy v patřičné kvalitě příslušné dané odrůdě.

Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a. Obsahuje vysokýpodíl bílkovin ( ), kvalitní. Samopše (krásné to slovo) neboli pšenice špalda , určitě Vám ji nemusím představovat. Všechny odrůdy pšenice špaldy Vám nabízíme v balení: pytle kg, vaky 4kg. V současné době je díky vzrůstající oblibě zdravého.


Osiva jsou dodávána v kategorii Cnebo Cs certifikátem BIO nebo PO a s. Je lehce stravitelná, bohatá na. Pšenice je neuvěřitelně sytá, takže nebudeme mít pocit hladu, ale navíc dokonale pročistí střevní trakt. Důležité je při ní hodně pít - neslazené čaje, vodu, žádné limonády.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky