pátek 7. prosince 2018

Dilatační plováky do bazénu

Umísťují se volně na hladinu bazénu a dovnitř se vkládá bazénová tableta. Působením větru a vlněním vodní hladiny se plováky volně pohybují, bazénová tableta se pomalu rozpouští a postupně se z ní uvolňuji účinné složky přímo do bazénové vody. Díky průběžnému pohybu plováku nedochází k nežádoucímu lokálnímu zvýšení koncentrace účinných.


Dilatační plováky se napojí za sebe a vloží napříč bazénem. Ve spodní části jsou plováky zatížené pískem, aby byly částečně ponořené.

V případě mrazů, kdy hladina bazénu zamrzá, se pak led rozpíná do plováku a nepoškozuje stěny bazénu. Délka plováku je m, hmotnost kg. V horní části dilatačního plováku je vzduch a ve spodní části je naplněn betonem. Za pomocí plováku zajistíte bezpečné zazimování bazénu. Jednotlivé dilatační plováky se spojují do řady za sebou, aby rozdělily bazén na úhlopříčně poloviny.


Spojování plováků za pomoci plastových háčků- součástí. Plovák je vybaven pískovou zátěží.

Pro tento případ doporučuji použít zimní plováky , které dokáží absorbovat tlak ledu na stěnu, a tím zamezí poškození tělesa bazénu. U nadzemních bazénů, které jsou vhodné, aby zůstaly v zimě postavené, jsou dilatační plováky nezbytně nutné. Podél stěn vložte do bazénu zimní dilatační plováky. Nebo je nahraďte PET lahvemi částečně naplněnými vodou nebo pískem.


Zabráníte tak možnému poškození stěn bazénu od zamrzající vody a ledu. Výpočet uhlopříčky je na základě pythagorovy věty. Příklad: bazén 6x3m = dilatačních plováků. Umístění bazénových plováků by mělo být takové aby co nejlépe rozdělovalo plochu hladiny bazénu a tím absorbovalo rozpínání ledu.


Zimní dilatační plováky už obsahují zátěž, díky které plavou ponořené po délce v bazénu. Nahradit dilatační plováky mohou PET lahve z části naplněné pískem. Pokud zvolíte použití PET lahví, tak je musíte mezi sebou svázat a vytvořit z nich řetěz. Pro bazén 3xmetrů je potřeba přibližně zhruba lahví. Nakonec sice dojde k zamrznutí, ale vzduchová kapsa stále na ledovou krustu působí.


Co dělat s bazénem v období zimních měsíců? Pokud máte typ, který máte zapuštěný v zemi, pak vám nezbývá, než krutý mráz nějakým způsobem přečkat. S těmito plováky bude Váš bazén před mrazy v bezpečí.

U obdélníkových bazénů - úhlopříčně - U kruhových a oválných bazénů - středem. Pro našroubování do skimmeru. Aby se nedostala voda do potrubí a voda ve skimmeru při zmrznutí neroztrhla skimmer (Pokud se voda, díky dešti dostane do skimmeru). UV lampa působením ultrafialových paprsků světla, které mohou pronikat do buněk, ničí veškeré mikroorganismy ve vodě. Zejména ty, které se nachází venku a jsou zabudované v zemi.


Jednotlivé kusy se spojují do řady za sebou, aby rozdělily bazén na poloviny (jednou uhlopříčkou), případně do kříže na čtvrtiny. Vlastní zahradní koupání přináší jak radosti, tak i starosti. Aby bylo té radosti co nejvíc, je nutné se o celé zařízení dobře starat.


A to především z toho hlediska, že zabraňují tomu, aby hladina vody v nádrži, kterou zde. Do bazénu dát zimní dilatační plováky, které se dávají napříč celého bazénu. Tyto plováky absorbují tlaky vytvořené ledem.


Bazén zakrýt zimní krycí plachtou a vyztužit ji, aby sníh plachtu neprotrhl a neponičil. Pokud se rozhodnete pro dilatační plováky, je třeba pořídit dostačující množství. Vzájemným spojením plováků musí dojít k vytvoření řetězu, který je tak dlouhý, aby se dal úhlopříčně rozložit na hladině bazénu.


Dále zde najdete i vhodné bazénové příslušenství pro zazimování bazénu - zimní dilatační plováky , zimní zátky pro ochranu bazénových trysek či dilatační zátky do skimmeru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky