úterý 11. prosince 2018

Pěstování dýně

Dýně - pěstování, rady a tipy pro zahrádkáře Jde o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu s velkými jednodomými květy žluté barvy. Listy jsou nedělené nebo dlanitě laločné a plodem je bobule, která může mít podle odrůdy různý tvar i zabarvení. Mohlo by se zdát trochu nepatřičné tahat na samém počátku jara na světlo boží téma tak typicky podzimní, jako jsou dýně.


Všechno má přece svůj čas. V poslední době se čím dál více zahradníků obrací na pěstování dýně Hokaido, namísto klasických, již ozkoušených druhů dýně. Především díky velmi chutnému typu hokkaido dýně pěstuje stále více lidí.

Ať už hokkaido, špagetová nebo máslová, péči vyžadují všechny podobnou. Věřím, že pěstování zeleniny posiluje tělo i ducha a otevírá naše srdce. Skrze půdu a práci na čerstvém vzduchu se stáváme lepšími lidmi. Pěstování různých druhů tykví je součástí našich zahrádek. Tykve pěstujeme pro semínka jednak s šupkou i bezšupkové druhy.


Pokud se vám poštěstí a potká vás bohatá úroda, není problém dýni na dlouhou dobu uskladnit a používat ji přes celý rok. Dýně se dají dobře sušit nakrájené na plátky. Mrazení se také osvědčilo, a to jak dýní syrových, tak blanšírovaných.


Dýně skladované zasyrova musíme čas od času zkontrolovat, jestli se nekazí.

Správně uskladněná dýně vydrží minimálně do února. Důležité látky z ní nevyprchávají, právě naopak. Postupem času se zvyšuje obsah cukru a vitaminů. Aby plody dýně Hokaido vydržely co nejdelší dobu, je třeba je správně skladovat. Dýni ukládáme i se stopkou na suché a chladné místo.


Místo nesmí být vlhké, protože by dýně zplesnivěly. Představujeme vám zajímavé odrůdy dýní, jaké pěstujeme na naší zahradě a povíme vám nejméně důvodů, proč je dobré dýně (patizony, cukety a jiné tykve) pěst. Dýně Hokkaido se do záhonů vysévá na konci dubna nebo lépe v květnu. Semínka potřebují asi třícentimetrovou hloubku.


Daří se jí lépe v teplých oblastech. Pokud vám nevadí vyšší náklady, kupte si v průběhu května sazenice. Nebo si ještě nyní nasaďte semínka do kelímků doma. Za pár týdnů budete mít sazenice připravené.


Dýně muškátová trumpeta (C. moschata Tromba d´Albenga) bývá řazena mezi cukety. Je to hadovitě protáhlá a zkroucená tykev v přední části kyjovitě rozšířená a zde je i semeník. Barva je obdobná jato u máslové dýně a využití podobné.


Dýně Hokaido vyžaduje slunné, chráněné stanoviště a dobře vyhnojenou půdu, protože se jedná o rostlinu I. Vynikající je chlévský hnůj, který však můžete nahradit kvalitním kompostem.

Pokud máte na zahradě hromadu kompostu, neváhejte a dovolte dýni, aby vám zakryla celou nevzhlednou hromadu. Půda, ve které bude dýně hokaido růst, musí být středně těžká, ale hlavně bohatá na živiny. Než se pustíte do setby, přidejte k. Dýně svými obrovskými plody přinášely vždy zahrádkářům potěšení. A jejich ženám starosti. Ohromný turek se musí zpracovat najednou, a co s ním?


Dýně sama o sobě nemá žádnou chuť, všechny produkty se tedy musejí něčím dochutit. Syrová je nepoživatelná. Před vařením se musí okrájet.


Recepty z dýně Hokaido, to není je vynikající krém.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky