středa 24. července 2019

Kdy stříhat jabloně

Jádroviny, zejména jabloně a hrušně, nejsou tolik náročné na dobu řezu, přesto počkejte s hlavním řezem až po skončení mrazů a provádějte jej v. Staré jabloně a hrušně, které mají malé přírůstky, podpoříme v růstu (tedy v tvorbě nového dřeva, na něm bývá kvalitnější ovoce) řezem do počátku února. Stromky staré několik let je vhodné řezat asi tak koncem února, mladé stromky až v březnu, dubnu. Hrušně a především jabloně patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstované ovocné stromy. Pokud vyberete vhodné odrůdy, porostou i ve vyšších nadmořských výškách, budou odolné a relativně nenáročné.


Bez pravidelného řez se však jejich plodnost časem sníží a neprosvětlená koruna bude nahrávat chorobám. Kdy: V předjaří, březen - první polovina dubna. K těmto rostlinám pochopitelně patří i jabloně, jež také vstoupily do období, kdy by se měly stříhat. Dnes si proto povíme, jak správně ostříhat jabloně, abyste co nejlépe podpořili jejich růst. V období vegetačního klidu.


Nejlepší je na konci února, když vysvitne sluníčko, aby člověk nemrznul. Stříhat se může i na konci září, jak. Mám hlavně ovocné stromy: jabloně , hrušky, broskvoně, nektarinky. Dále -angrešt, rybíz, vinná réva.


Může napadat jabloně již před květem, v době květu i po odkvětu, kdy květy i mladé plody odpadávají. Později napadané plody jsou zase deformované. Po výsadbě tímto řezem usměrníme vytvarování koruny. Komu nevadí obírat ze žebříku a obírákem, at si pořídí jabloně na vzrůstných podnožích a pustí je tak do metrů, aby je mohl ještě obrat.


Komu by nevadilo, že se na nejlepší plody úplně nahoru do - metrů nedostane a posbírá je spadlé ze země, ať jde na vysokokmeny na semenáčcích. Proto je nejlepší stříhat až po zimě, kdy se zmrzlé větve v klidu odstraní. Jabloně a hrušně střihám, řežu, prořezávám v lednu, únoru i později, starší stromy dříve, mladší později.


Kdy, jak a čím stříhat ovocné stromky? Pokud se budeme o ovocné dřeviny starat tak, jak máme, odmění se nám za věnovanou péči vitálním vzhledem a bohatou úrodou. Jabloně lze pěstovat v různých tvarech a různým způsobem upravovat koruny řezem a ohýbáním větví.


Zřejmě nejrozšířenější v intenzivních výsadbách je pěstování zákrsků. V zahradách větších rozměrů lze efektivně využít extenzivní tvary s vyšší korunou ale i na práci náročné pěstování v ovocných stěnách ( palmeta ). Na jaře (od začátku rašení až do května) je to výchovný řez, kdy odstraňujeme suché, nemocné a poškozené výhony nebo zakládáme korunku či tvar stěny (palmety). V okamžiku, kdy je civilizace daleko a vy stoprocentně nedůvěřujete přírodním zdrojům vody ve studánce či potůčku, nemusíte zoufat.


Stačí, pokud jste si na cesty přibalili některou z následujících pomůcek. Kdy provést řez meruňky? V těch případech, kdy je nutné obnovit a obnovit staré jabloně, se veškerá práce provádí pouze se zdravým stromem, který má silné základní kostře. To se děje po několika letech.


A samozřejmě záleží i na zdravotním stavu jabloně a místních podmínkách. Ideální je, pokud aspoň ´první´ řezy dělá zkušený sadař, který je schopen zohlednit všechny faktory. Odolná odrůda jabloně Stříhání sloupovitých ovocných stromků Otázka: Můžete mi poradit kdy a jak stříhat sloupovité ovocné stromky? Odpověď: Sloupovité odrůdy jabloní byly vyšlechtěny tak, aby měly co nejme. OBI přináší užitečné tipy pro stříhání stromů.


V tomto poradci se dozvíte, které stromy a keře se mají stříhat a kdy , stejně jako jak je nejlépe. V případech, kdy zakládáme korunku z jednoletých štěpovanců nebo z roubovanců, kde není dostatek výhonů, založíme korunku z nejsilnějšího výhonu ze vyvinutých pupenů a ostatní slabé výhony buď odstraníme, anebo zakrátíme na – pupeny, ze kterých v dalším roce můžeme korunku doplnit. Průkopníkem byly sloupovité jabloně, ale máme v tomto tvaru dostupné také hrušně a dokonce třešně. Dospělý strom má kmen, ale nemá tradiční rozvětvení do koruny.


Drobné větévky, které nesou plody, vyrůstají přímo z tohoto kmene. Jabloně se mohou prořezávat různě podle toho, zda jde o vysokokmen nebo zákrsek, nebo palmeto či vřetenovitý zákrsek. V případě, že půda je bohatá a stromy musí být ponechány, aby byly vzrůstem velmi velké, může být vysoká koruna nutná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky