čtvrtek 25. července 2019

Levandule ze semínka

Vysela jsem si semínka levandule a protože jsem naprostej amatér, mám ještě pár dotazů. Při pěstování levandule ze semínka musíme počítat s tím, že se květů dočkáme o něco déle, než kdybychom si kupovali už vzrostlou rostlinu. Právě v průběhu března vyséváme semínka levandule do květináčů, které pak dáme na stanoviště s teplotou okolo 20°C.


Letos jsem udělala experiment. Koupila jsem si sáček levandulových semínek a začátkem března jsem je vysela do květináčů.

Bylo by chybou nezmínit pěstování ze semínka. Pokud jste se však rozhodli vypěstovat. Také se rozfouknou semínka a uchytí se nové rostlinky. Takže dle své zkušenosti si myslí, že levandule krom přemokření je velmi odolná.


Semínka klíčí za týden až čtrnáct dní. Květy levandule také sušíme a pokládáme do šatní skříně na prádlo. Nejenže prádlo provoní, ale také odpuzuje šatní moly.


Výrazně aromatická droga má uklidňující účinky, užívá se v čajových směsích.

Nejlepší je písčito-vápenitá půda s dostatečnou cirkulací vzduchu. Podrobnější informace naleznete pod nadpisem ,, Jak ji správně pěstovat ”. Pěstování levandule ze semínka Každý poctivý pěstitel si chce svou rostlinu vypěstovat už od malého semínka. Celý proces růstu, kdy na počátku není nic a později se k nebi začnou vypínat první zelené výhonky ho naplňuje hrdostí na svůj zahradnický um. Nádobu umístěte do místnosti s pokojovou teplotou kolem °C.


Rostlinky vám vyklíčí během až týdnů. Jak dobře klíčí semínka levandule. Je náročné ji vypěstovat ze semínek?


Je to oblíbená bylinka pro svou dlouhotrvající vůni i po usušení a také pro své léčivé účiny i schopnosti odpuzovat hmyz. Malé rostliny potom přepícháme. Levandule pochází ze západního Středomoří. Buchen Sie Ihr Wunschhotel schnell und einfach mit der HDE Preisgarantie. Jetzt einfach anmelden und buchen!


Nur für unsere Geschäftskunden. Květinovou farmou v Podkrkonoší se plní jeden velký sen o šetrném farmaření a vázání čerstvých, voňavých a. Vysazovat levandule lze jak ze semínek, tak z řízků.

Pro výsev jsou ideální jarní měsíce, když už nemrzne a nehrozí, že by se mrazy měly vrátit. Výsev ze semen je poměrně jednoduchý, jelikož ta se pouze vysadí do předem připraveného substrátu. U řízkování je to poněkud složitější. Substrát pak hned opatrně navlhčete, nejlépe z postřikovače. Předejdete tak vyplavení semínek.


Nikdy ho nenechte vyschnout, semínka by zaschla a nevyklíčila. Stejně tak ani není levandule náročná na hnojení. Dokonce v případě kvalitní zeminy není potřeba hnojit. Nejjednodušší množení je ze semen, která seberete z usušených levandulových květů.


Případně se dají semínka koupit. Pak stačí na kvalitní vlhký substrát semínka nasypat, nezatlačovat, nádobu se substrátem přetáhnout fólií. Uvnitř vznikne klima, které pomůže semínkům ke klíčení. Další možností je řízkování či hřížení.


Sběr, sušení a skladování levandule. Její využití se dá označit jako všestranné, protože slouží nejen ke zlepšení zdravotního stavu, ale také zvýrazňuje chuť pokrmů a vyhání z domácnosti některé hojně rozšířené škůdce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky