pátek 26. července 2019

Krtek na zahradě

Máte-li na zahradě krtka, musíme vám pogratulovat, má to výhody. Ne, neděláme si legraci, jeho přítomnost značí výživnou, zdravou a humusovitou půdu, po všech stránkách plnou života. Určitě to zná každý zahrádkář.


Po ránu se přijde podívat, co nového vykvetlo. Na menší ploše můžete krtka vyhnat průvanem pomocí zpětný chodu na vysavači. K dostání jsou speciální pasti, které se zakopou přímo do země, nesmí se ale dostat do styku s lidským pachem.


Připravili jsme pro vás ucelený článek, ve kterém detailně popisujeme, jak se zbavit krtka na zahradě aniž byste ho museli zabít. Nezapomeňte, že krtek je obecně chráněný a jeho likvidace či hubení je dle zákona zakázané. Zbavte se krtka, ale nechte ho žít, je užitečný. Zlobí vás krtiny, které na zahradě rostou jako houby po dešti?


Skliďte je jako substrát pro předpěstovávání sazenic, nebo na záhony. Krtci provzdušňují půdu a likvidují mnoho hmyzích škůdců. A pokud krtky přes užitek, který přinášejí, na zahradě nechcete, nehubte je, jen odežeňte. Pohled na pečlivě pěstěný trávník plný krtčích kopečků asi nikoho nepotěší, ale zkuste si hned připomenout, kolik dobrého pro vaši zahradu krtek. Jak na krtky na zahradě Sice je krtek oblíbenou pohádkovou postavou, ovšem pro zahrádkáře na první pohled roztomilé zvířátko znamená noční můru.


Stejně jako všechna zvířata v přírodě, tak i krtek se snaží přežít, a proto si pod povrchem buduje chodbičky, jimiž hledá nějakou potravu, ideálně žížaly. Zdravím všechny příznivce poradte. Jednotlivé přístroje fungují na baterky nebo na solární energii.


Jsou malé a vypadají jako solární lampa. Občas se na vaši zahradě ozve slabý bzučivý zvuk, ale není to nic nepříjemného, co bychom nemohli vydržet. Není nic horšího, než přijít na zahradu a vidět zde několik hromádek, které vytvořil krtek.


Jeho působení může mít z estetického hlediska fatální. Většině lidí se krtek zdá jako milé sympatické zvířátko, avšak pouze do doby, než začne „úřadovat“ na jejich zahradě. Boj s krtkem na zahradě je během na dlouhou trať. Zahrádkáři se snaží přijít na nejlepší recept, jak se krtka zbavit nebo ho alespoň vyhnat k sousedům. Důležité je vědět, že krtek je hmyzožravec, tudíž nerad přijímá jakékoli nástrahy.


Pravidelně obnovuje svůj komplex chodeb, aby byl neustále. Kovové či plastové větrníky, třeba doma vyrobené z PET lahví, zapíchnuté přímo do některé z krtčích chodbiček (aby se zvuky a vibrace šířily celým systémem tunelů) se tak jeví jako účinný způsob, jak krtkovi jeho život na vaší zahradě znepříjemnit. Na podobném principu fungují i speciální ultrazvukové a elektroakustické plašiče. Je na každém z nás, kterou metodu v boji proti krtkovi zvolíme, nicméně pravdou zůstává, že krtek je škůdcem a škodí velmi rád.


Povětšinou se stejně vrátí a přichystá pro nás nevzhledné kopečky na našem trávníku. Jak na svilušky, aby vám nezničily všechny rostliny na zahradě i doma Velmi rychle se množí a při přemnožení způsobují značné škody a úhyn rostlin. Tihle roztoči jsou sice miniaturní, přesto umí zahrádkáře pořádně potrápit. Zničit udržovanou zahradu i úrodu na ní může celá řada činitelů. Pokud budete mít na své zahradě kočku, budete mít velkou jistotu, že se jí krtek vyhne.


Horší řešení v případě zahrádkářských kolonií, ale pokud jde o zahrady u rodinného domu, tak to není žádný problém. Pouze pozor na to, že se musí jednat o kočku, která není kastrovaná. Jinak bude rada, jak se zbavit krtka, v tomto případě nefunkční. Já jsem vyskoušel na krtka listí z černého bezu. Nechtěl jsem na zahradě používat nějakou.


Bylo by to fajn, ale ten milý krteček v kalhotách s kapsičkami žije bohužel opravdu jen v pohádkách. Realita našich zahrad je naprosto jiná. Laické recepty někdy vypadají spíše pro smích, ale zabírají.


Patří mezi ně rady dát do krtinců citrón nebo citrónovou kůru, olomoucké tvarůžky. Pohádka o Krtečkovi v kalhotkách provází už několik generací dětí. Ty ho milují a nedali by na něj dopustit.


Pak ale vyrostou, zasadí strom, postaví. Jako škodlivý tvor je krtek spatřován pro svou rycí činnost, kterou provozuje na loukách, trávnících, zahrádkách, ale třeba i hřištích. Komu nezabírá žádný recept jak na krtka ,tak se podívejte na tvar a velikost krtečiny.


Máte na zahradě třeba hraboše. Kdo poradí, nemohu se zbavit na zahradě krtka. Použil jsem flašky na tyčce, vlasy, savo, vykuřovací patrony Rodex a nepomohlo vůbec nic. Jeho potravou jsou žížaly, červy, larvy či hlemýždi, zkrátka živočichové, kteří znehodnocují úrodu. Krtek má velikou hlavně docela.


Jenže s čím na jedné straně dokáže krtek pomoci, to na druhé straně sám zničí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky