středa 31. července 2019

Včela medonosná zajímavosti

Sběrné včelaření - V předhistorické době, kdy lesy nikomu nepatřily, měla těžba medu z přírodních lesních brtí sběrný ráz. Je neuveriteľné, ako úžasne sa dokázala prispôsobiť zmenám, ktoré za taký dlhý čas na našej planéte nastali. Ptáci Jestřáb lesní Pštros dvouprstý Albatros stěhovavý Sup bělohlavý Plameňák růžový Buřňák šedý Puštík. Jejím středem se pohybuje jazýček a sosák tak lze používat k sání nebo naopak k vyměšování včelích žlázových sekretů. Jde o jednoho z nejznámějších zástupců společenského hmyzu.


Medonosné včely jsou takzvaný sociální hmyz se stanovenou dělbou práce, kdy včela v závislosti na věku. Zajímavosti o včelách , medu a včelařích. Zadeček – v zadečku jsou uloženy zažívací orgány, medový váček, jedová žláza, vzdušné vaky a žihadlo. Založit novou webovou stránku nebo e-shopChci nový web. Povlak s motivem psa Ponožky s motivem psa.


Ty způsobí, že žihadlo nejde z pevné kůže člověka nebo jiného obratlovce snadno vytáhnout. Jiné druhy blanokřídlého hmyzu z podřádu žahadlovití – třeba samotářské včely, čmeláci, mnohé vosy a další – však mají žihadlo hladké bez háčků a mohou jej používat opakovaně. Chluponožky – nejzdatnější divoké včely dokážou unést najednou až půl gramu pylu. K prvním jarním otužilcům patří pelonoska hluchavková, která připomíná spíše čmeláka.


Vzhledem k tomu, že je schopna si udržovat svou tělesnou teplotu díky zrychlenému metabolismu a svalovým kontrakcím, může vylétat za sběrem pylu již na přelomu února a března. Druh - včela medonosná (Apis mellifera). Včela (Apoidea) Třída – hmyz (insectra).


Pracovní vytížení včel je natolik veliké, že v létě žijí maximálně měsíce, v zimě je to poněkud déle - až měsíců. Co víte o včele medonosné a včelstvu? Co je vlastně včelstvo, jaké je jeho složení, co víte o včelím jedu a další zajímavosti o včelách a včelstvu.


Největší včela světa, která byla po desetiletí považovaná za vyhynulou, byla znovuobjevena na jednom z málo probádaných ostrovů Indonésie. Aby vytvořily kg medu potřebují včely nasbírat litry nektaru. V příznivé sezoně tak včelstvo dokáže vyprodukovat až kg medu, obvyklý v ýnos bývá ale kg. V každé části těla jsou životně důležité orgány.


Jedna včela navštíví za minutu květů. Váha obsahu medového váčku vždy činí mg, tedy - tisíckrát se musí naplnit, aby z toho byl kg medu. Váha pylové rousky na noze včely je mg. Včely zajišťují opylení cizosprašných, hmyzosnubných rostlin. PročProto je webový magazín o vědě a technice, zajímavostech ze světa, revolučních technologiích a příběhů minulosti.


Věděli jste napříkla že jen z jediného úlu vylétne na minimálně tisíc létavek v průběhu sezóny se jejich množství dále navyšuje na až tisíc? Kolik medu vyrobí včela za celý svůj život? Jak se spolu dorozumívají včely?


Toto a mnohem více se dozvíte v dnešním videu zajímavostí o včelách! Matka je včelí samička, která jako jediná klade vajíčka. Je větší než ostatní včelu a nepodílí se na pracích v úlu.


Dožívá se také vyššího věku. Jedná se o jednotku, která je tvořená jednou oplozenou a kladoucí matkou a jejím potomstvem, což jsou včely – dělnice a trubci. Sršeň je výrazně větší než včela či vosa, takže i má má delší a silnější žihadlo.


A protože nemá zpětné háčky (jako včelí), může bodnout i několikrát. V Čechách převažující druh včely, včela medonosná , kraňská, dokáže vojtěšku opylit pouze z 1-. Systém blizny a pestíku této rostliny je totiž utvořen do takového „vystřelovacího“ mechanismu, který, jakmile se včela do květ. Rozeznáváme několik druhů včel, které žijí v úle.


Nejdůležitější a největší včelou je včelí matka. Umístění úlů Každý úl by měl být po pečlivé úvaze umístěn tak, aby sousedy a ostatní obyvatele nijak neomezoval a neškodil jim (bodají většinou starší včely). Poskytuje člověku med a další produkty – vosk, mateří kašičku, propolis, jed a pyl. Za nejdůležitější se však považuje opylovací činnost včely medonosné.


Bylo zjištěno, že včela medonosná se podílí přímo i nepřímo jednou třetinou na zajišťování lidské výživy – přičemž rozhodující je právě její opylovací činnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky